Help de huisarts verzuipt - teken de petitie

Een snel groeiende groep bezorgde en vermoeide huisartsen (de teller staat op 28 november 2021 op 850) heeft in november 2021 vanuit de facebookgroep 'Help de huisarts verzuipt' een Manifest geformuleerd dat op 7 december j.l. aan de vaste kamercommissie VWS werd aangeboden en waar ook in de media volop aandacht voor was.

Om ons te steunen vragen wij alle Nederlanders die met dit manifest sympathiseren, ook na 7 december dit initiatief te ondertekenen en daarmee hun solidariteit te tonen. Huisartsen tekenen elders, hier kunt u ons steunen als burgers!

 

Manifest


Overwegende dat inmiddels bewezen is dat een vertrouwde ’eigen’ huisarts goed is voor patiënten én voor de zorgkosten, overwegende dat praktijkhouders de ’ziel’ van een eerstelijnszorg-praktijk zijn, volgen hier 10 eisen aan politiek en zorgverzekeraars om de acute crisis die huisartsen - en in het bijzonder praktijkhoudende huisartsen - thans treft, af te wenden:

 1. Wij eisen kleinere praktijken met behoud van inkomsten. Hierdoor zijn langere consulten mogelijk, waardoor er meer zorg op de juiste plek kan worden gegeven. De patiënten zijn beter af, en de overbelasting van huisartsen daalt. Het praktijkhouderschap wordt daardoor aantrekkelijker, en dat is een must.
 2. Administratieve belasting van huisartsenpraktijken moet over de volle breedte omlaag; om te beginnen moet de belachelijke Wtza-papierwinkel onmiddellijk van tafel. Huisartsen werken daar niet aan mee.
 3. Huisvesting voor (startende) huisartsen moet betaalbaar worden en blijven. De vrijblijvendheid van lokale overheden moet ophouden.
 4. Drastische aanpak van de ANW-zorg:
  * alle diensten verdeeld over alle huisartsen
  * marktconforme, gelijke tarieven voor alle huisartsen
  * gratis uurtje werk tussen 17 en 18 uur: van tafel.
 5. Als er geen moeite gedaan wordt voor een eerlijker verdeling, moeten diensten in de avond-, nacht- en weekenduren stoppen per 1 juli 2022 dan wel uiterlijk 1 januari 2023. De zorgverzekeraars mogen daarna als verantwoordelijken de ANW-zorg oplossen, waarbij deelname van huisartsen uitsluitend op vrijwillige basis zal zijn.
 6. De arbeidstijdenwet moet ook voor huisartsen gaan gelden bv in de vorm van een maximaal aantal gewerkte uren per 24 uur.
 7. Vertrouwen van zorgverzekeraars in de professionaliteit van huisartsen moet weer de hoeksteen van het zorgsysteem worden.
 8. De GGZ en de ziekenhuisspecialisten moeten ophouden om hún werk bij huisartsen neer te leggen. Overbelasting exporteren kan echt niet meer en dat wordt door huisartsen als minder collegiaal gezien.
 9. Het praktijkhouderschap is bewezen de beste aanpak voor de eerstelijnszorg, daarom dient de praktijkhouder een veel aantrekkelijker positie te krijgen onder meer door het overnemen en uitvoeren van deze stellingen.
 10. Digitale eerstelijnszorg kan hoogstens een beperkte rol als hulpmiddel spelen

Ondertekend door een groep zeer bezorgde en overbelaste huisartsen en praktijkmanagers die eigenlijk té vermoeid zijn voor actie maar anders bang zijn dat ze verzuipen.

 

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, ga ik ermee akkoord dat Nico Terpstra alle informatie kan zien die ik op dit formulier verstrek.


Ik geef toestemming om de gegevens die ik op dit formulier verstrek te verwerken voor de volgende doeleinden:
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...