Hart voor Mareland

hart_voor_mareland.jpgOnze geliefde Vrije School Mareland groeit uit haar voegen. Het gebouw aan de Maresingel is vanaf september 2021 te klein om alle klassen te kunnen huisvesten. Dit probleem wordt steeds groter. Totdat de noodzakelijke verbouwing gerealiseerd is, heeft de school de komende jaren vier extra lokalen nodig.

De start van de verbouwing is  door de gemeente  niet eerder gepland dan in 2028. Om deze lastige jaren te overbruggen is een kwalitatief goede, veilige en breed gedragen lange-termijnoplossing wel het minste dat de school nodig heeft.. Helaas heeft gemeente Leiden nu een onacceptabele, goedkope en discutabele oplossing voorgesteld.

Ons dringende verzoek aan gemeente Leiden is: neem uw verantwoordelijkheid voor het welzijn en het leerklimaat van onze kinderen en bied Vrije School Mareland een geschikte oplossing voor de komende jaren.

 

Wat houdt het huidige voorstel van de gemeente in?

Dat komend schooljaar twee basisschoolklassen uitgeplaatst worden naar een oud pand aan de Sumatrastraat 201, de ‘Nieuwplaatz’, twee kilometer verwijderd van hun eigen vertrouwde en veilige basisschool, op een plek die gebruikt wordt door professionele kunstenaars, muzikanten en middelbare scholieren. Het is voor de gemeente de goedkoopste optie. Voor de jaren erna is er nog geen 'oplossing', terwijl het aantal klassen dat uitgeplaatst moet worden groeit. Bovendien biedt de gemeente geen duidelijkheid over de zogenoemde ´wissellocatie': een nog te bouwen tijdelijke locatie voor de gehele school, die nodig is als het gebouw aan de Maresingel in 2028 volledig wordt verbouwd.

Door deze uitplaatsing moeten zij komende 2 jaar meerdere keren verhuizen en zijn onze basisschoolleerlingen 2 jaar lang van de sociaal dynamische gemeenschap van hun vertrouwde, veilige basisschool afgesloten. Zij zullen ons missen en wij hen. Dit heeft onvermijdelijk impact op het welzijn van onze kinderen. Daarom laten wij - bezorgde ouders, verzorgers en betrokkenen van basisschool Vrije School Mareland nu onze stem horen.  Wij vinden tevens:

Dat het voor lange tijd uitplaatsen van klassen niet te verenigen valt met de fundamentele principes van een basisschool, laat staan met de principes van een antroposofische basisschool. Kinderen hebben recht op ´een ononderbroken ontwikkelproces’ zowel verstandelijk, emotioneel en sociaal

(Wet op Primair Onderwijs, art. 8). 

 

Wij willen dat onze school als geheel bij elkaar blijft: met hoofd, hart, handen en ziel.

 

Daarnaast, en dat is net zo relevant, constateren wij dat de door de gemeente aangeboden locatie Sumatrastraat 201 niet geschikt is voor jonge kinderen. Steeds duidelijker wordt dat de sociale en fysieke veiligheid, en het welzijn van onze jonge kinderen hier onvoldoende geborgd zijn, gezien:  

  • De staat van het gebouw en het nog te onderzoeken asbestprobleem
  • De chaotische en gevaarlijke verkeerssituaties rondom de Sumatrastraat 201
  • Het ontbreken van een fysiek veiligheidsplan, ventilatiescan (luchtkwaliteit), toegangsbeheer.
  • Het ontbreken van een sociaal veiligheidsplan cf. wet op sociale veiligheid (sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen).
  • De niet kindvriendelijk omgeving en (school)plein van het pand o.a. Kickbox en MMA sportschool, tankstation, autowasserij e.d. in de directe buurt.
  • Het pand gedeeld wordt met volwassen kunstenaars, muzikanten en middelbare scholieren. 
  • De medehuurders het ook geen goed idee en zelfs onverstandig vinden om basisschoolleerlingen in het pand te huisvesten.

Wij verzoeken de gemeente dan ook dringend om te komen met een beter voorstel waarbij de schoolgemeenschap van Mareland samen blijft en uitplaatsingen voor langere tijd worden voorkomen. 

De gemeente kan samen met ons alternatieve opties onderzoeken en bespreken. Ook wanneer deze financieel minder aantrekkelijk zouden zijn dan de Sumatrastraat. Gedacht kan worden aan noodlokalen op/naast het schoolterrein, aanbouw, vervroegde wissellocatie en verbouwing, interne verbouwing, huur panden in de buurt o.a. SmallSteps Pollewop (lokalen tot 13:00 uur leeg), Noorderlicht en dergelijke. Er zijn voldoende mogelijkheden. We denken en werken graag mee. 

Wij staan samen “Hand in Hand voor Mareland!” 

Namens alle bezorgde ouders, verzorgers en betrokkenen van de basisschool Vrije School Mareland.

hand_in_hand_logo.jpg


Bezwaarcommissie Verhuizing Vrije School Mareland    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Bezwaarcommissie Verhuizing Vrije School Mareland om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )