geen AZC in Geldermalsen

Quoted post


Gast

#1101

2015-12-24 14:02

Ook ik ben volgens Wilders een sukkel die de rambam kan krijgen

Als journalist probeer je je woorden zorgvuldig te kiezen en recht te doen aan de bedoelingen van Wilders. Sukkels dat we zijn.

Vorige week schreef ik op deze plek een stukje naar aanleiding van de rellen in Geldermalsen. Daar was het protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum de avond tevoren totaal uit de hand gelopen. Ik volgde – via internet weliswaar – de persconferentie van burgemeester en politie die vertelden dat een groep inwoners ‘planmatig de aanval’ had ingezet. Ze gooide losgewrikte klinkers en vuurwerk naar de politie die daar stond als bewaking rond de vergaderzaal van de gemeenteraad die moest beslissen over de komst van de vluchtelingen.

Als journalist probeer je zo’n incident zo goed mogelijk te duiden. Mij was opgevallen dat Geert Wilders in het weekend een tweet had rondgestuurd met de tekst ‘Geen AZC in Geldermalsen!! #kominverzet’, een onderdeel van de PVV-campagne tegen de komst van vluchtelingen die nu al maanden gaande is. Geweldloos verzet, zo benadrukt hij altijd. Inderdaad, maar na de belegering van het gemeentehuis geen woord van Wilders om het geweld te veroordelen.

Geen AZC in Geldermalsen!! #kominverzet pic.twitter.com/S1ZK6z0hli

 

— Geert Wilders (-at-geertwilderspvv) December 13, 2015

 

Dan ga je je woorden wegen. Natuurlijk, overweeg je, Wilders is niet rechtstreeks verantwoordelijk voor het geweld. Dat moet je dus vooral niet opschrijven. Maar je bedenkt ook dat zijn manier van optreden er wel een rol bij speelt, al was het alleen maar omdat de geweldplegers zich met Wilders associëren. Op een PVV-betoging in september 2013 kwamen tientallen rechtsextremisten af van Nederlandse Volksunie, Blood&Honour en Identitair Verzet. Daar had Wilders vanzelfsprekend niet om gevraagd, maar ze waren er wel.

Ik koos ervoor om de brief van fractievoorzitters aan te halen. Daarin stond een oproep het debat over de vluchtelingen te voeren zonder ‘dreigementen, intimidatie en geweld’, medeondertekend door Wilders. Zou hij die brief niet nog eens moeten lezen voordat hij weer opriep tot verzet tegen de komst van een specifiek asielzoekerscentrum, opperde ik voorzichtig. Zou Wilders zich niet ook een ietsjepietsje medeverantwoordelijk voelen voor het geweld, twitterde ik erachteraan.

Zou -at-geertwilderspvv zich toch niet een piepklein beetje medeverantwoordelijk voelen voor 't geweld in Geldermalsen? https://t.co/Hw0IxTnxbL

 

— Jaco Alberts (-at-JacoAlberts2) December 17, 2015

 

Inmiddels klinkt van vele kanten de vraag of Wilders niet aanzet tot geweld, ook in aanzienlijk hardere en meer stellige bewoording. Gisteren vond de PVV-leider het nodig om daarop wel te reageren en twitterde: ‘Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels.’

Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels.

 

— Geert Wilders (-at-geertwilderspvv) December 21, 2015

 

Ik vraag me nu af waarom ik zoveel moeite neem om mijn woorden zorgvuldig te kiezen. Ik vraag me nu af waarom ik telkens probeer ook nog recht te doen aan de bedoelingen van Geert Wilders. Sukkel die ik ben.

Reacties


Gast

#1108 Re:

2015-12-25 15:56:31

#1101: -  

 Knap hoor artikelen kopieren van andere sites kopieren en ze hier copy-pasten.

Vast vanwege het gebrek van een eigen goed onderbouwde mening.