tweedekansbarlaboys

Quoted post


Gast

#60 Re: Re: Re:

2014-11-25 18:24

#53: - Re: Re:  

Geld stelen is toch echt wat anders dan met absentielijsten frauderen. En dan nog iets spijbelen is toch niet crimineel. Ik begrijp dat het heel fout is om in een systeem in te breken en het is zeker heel verkeerd om met cijfers te knoeien, dat heeft maar een van de leerlingen gedaan. Laten we niet al te rechtlijnig reageren en ook uitkijken wat we crimineel noemen, dat is meer iets voor een rechter.

Reacties


Gast

#61 Re: Re: Re: Re:

2014-11-25 20:32:59

#60: - Re: Re: Re:  

Het gaat er niet om dat geld stelen in jouw optiek wat anders is dan absentie- en puntenlijsten vervalsen. Het gaat erom dat strafbaar handelen is verricht door de jongens en wel over een lange periode. Iemand die zich ongevraagd en ongeoorloofd toegang verschaft tot het afgeschermde systeem van iemand anders (in dit geval de school) kan strafrechterlijk vervolgd worden.

Of het systeem wel of niet goed beveiligd was is een andere discussie (die voornamelijk voor de verzekering interessant is), maar de jongens hebben zich toegang verschaft tot een systeem waarvan zij wisten dat zij niet toegelaten waren. Zij hebben bovendien data veranderd, wetende dat dat ongeoorloofd was. Zij hebben daarbij ook data gemanipuleerd om ander strafbaar handelen (spijbelen) te verdoezelen. Het doet er daarbij weinig toe of het om geld of om absentiegegevens gaat; het gaat zich om het moedwillig wederrechtelijk handelen voor eigen gewin. Zij hebben deze feiten niet éénmalig gepleegd, maar veelvuldig over een lange periode (tenminste één jaar).

Denk asjeblieft niet te licht over deze zaken. Als de school aangifte had gedaan, dan had de rechter zeker niet zo mals geweest om het bij een schorsing van deze school te laten.

 

 

Over spijbelen:

Sancties bij schoolverzuim

Het verzuimloket meldt de afwezigheid van uw kind bij de leerplichtambtenaar van uw woongemeente. Deze onderzoekt de zaak en zoekt samen met u en de school naar een oplossing. Als het nodig is, maakt de leerplichtambtenaar proces-verbaal op. Het kan zijn dat leerlingen vanaf 12 jaar dan voor de kantonrechter moeten verschijnen.

De leerplichtambtenaar kan het schoolverzuim ook doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit doet de leerplichtambtenaar als hij vindt dat zijn pogingen om de leerling weer naar school te krijgen, geen effect meer hebben. De SVB kan dan de kinderbijslag stoppen. Deze maatregel kan alleen worden toegepast op leerlingen van 16 en 17 jaar.

Bron: rijksoverheid.nl