Neen aan Jachtopeningsbesluit 2013-2018 betreffende (zwerf)katten

Quoted post


Gast

#23

2013-10-31 03:35

Katten die geen halsbandje dragen mogen doodgeschoten worden? Iemand die zijn kat echt graag ziet doet dat beest niks dragen!
Ik wist wel al dat onze regering dom was maar nu ben ik pas echt kwaad!!!

Reacties


Gast

#644 Re:

2013-11-04 11:09:41

#23: -

Een halsbandje aandoen? De onze heeft wel al 20 halsbandjes versleten. Na maximum 1 week was het halsbandje verdwenen ...

#vec50

#1046 Re:

2013-11-12 21:47:02

#23: -

De jacht op verwilderde katten bestond al. Vroeger kon dat met het geweer. We hebben dat gewijzigd: katten mogen alleen nog met een kastval gevangen worden. Ze mogen, in tegenstelling tot de vroegere regeling, dus niet meer geschoten worden.

Katten die in een kastval terechtkomen, worden gecontroleerd op 2 criteria (de kastvallen moeten dagelijks worden gecontroleerd):

  • Vertoont de kat verwilderd gedrag? Verwilderde katten zijn gemakkelijk te herkennen (hun gedrag, hun bouw,…). Het onderscheid met tamme huiskatten is dus vrij makkelijk. Katten die mensen gewoon zijn, zullen zich niet meteen ‘verwilderd’ gedragen.
  • Heeft de kat een merkteken dat wijst op domesticatie? Draagt de kat een halsband of een ander merkteken, is dat zeker een bewijs dat het geen verwilderde kat is.

Niet-verwilderde katten worden onmiddellijk vrijgelaten. Ze worden niet geëuthanaseerd. Met deze maatregel kan verzekerd worden dat een huiskat of een niet-verwilderde zwerfkat niet wordt geëuthanaseerd.

Om de naleving van de federale wet op het dierenwelzijn te garanderen zal de jager de gevangen verwilderde kat (zonder kenteken dat wijst op domesticatie) naar het asiel brengen of aan asiel melden om de kat op te halen. Het asiel beslist over castratie, respectievelijk euthanasie.

 

 

 

sint hubertus geeft een misleidende clausule nml

Wijziging artikel 17:Verwilderde katten kunnen uitsluitend bejaagd worden met kastvallen met een maximum volume van 1000 dm³ en waarin de dieren zich vrij kunnen bewegen. In de zijwand zit op maaiveldhoogte een opening waarin een cirkel kan getrokken worden van 6,5 cm. De bovenzijde bestaat uit ondoorzichtig materiaal.

Bij het vangen van verwilderde katten dient u één van volgende handelwijze te volgen:

>>>Indien de kat geen halsband of een ander visueel merkteken draagt dat aangeeft dat ze een eigenaar hebben:• Doden toegestaan  <<< waardoor velen zullen concluderen dat men ze mag afschieten of doden, dit is niet zo!!!!!

Indien de kat wel een halsband of een ander visueel merkteken draagt dat aangeeft dat ze een eigenaar hebben:• Onmiddellijk in vrijheid stellen;• Overbrengen naar een dierenarts voor castratie of sterilisatie, en vervolgens terug vrij laten;• Overbrengen naar een asiel.