Pesten mag niet gedoogd worden

Ingrid

/ #25 Reactie van de minister

2013-01-13 12:29

Geachte mevrouw Wackenier



In uw mail van 30 november 2012 over pesten op school vraagt u mij wat ik zal doen om ervoor te zorgen dat kinderen niet langer gepest worden. Ik ben het volledig met u eens dat er op het vlak van het tegengaan van pesten in scholen nog werk aan de winkel is.



De afgelopen jaren werden er door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming tal van maatregelen genomen die scholen kunnen ondersteunen in het uitwerken van een beleid tegen antisociaal gedrag (waarin het tegengaan van pesten een onderdeel is). Het volledig overzicht van alle genomen maatregelen kan u terugvinden op de website: www.ond.vlaanderen.be/antisociaalgedrag.



Ik ben er mij echter van bewust dat ik niet alleen ervoor kan zorgen dat pesten een halt wordt toegeroepen. Pesten kan maar worden tegen gegaan door inspanningen van iedereen die er bij betrokken is: dat zijn niet alleen de scholen zelf, maar bv. ook de CLB's en de onderwijsnetten – en koepels. Ik engageer me in ieder geval om scholen blijvend te informeren, te sensibiliseren en te ondersteunen in het uitwerken van een beleid tegen antisociaal gedrag. Eén van de maatregelen die jaarlijks wordt genomen is de ondersteuning van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten in de organisatie van de Vlaamse Week tegen Pesten. Tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten wordt heel Vlaanderen gesensibiliseerd. Ieder jaar wordt er een andere focus gelegd. Volgend jaar wordt er bijvoorbeeld heel sterk ingezet op de rol van omstaanders van pesten. U vermeldt dat u zelf ook initiatief wilt nemen. Ik stel voor dat u met leden van het Netwerk Kies Kleur tegen Pesten contact opneemt om te zien of uw initiatief kan aansluiten bij acties die al worden genomen. Door de krachten te bundelen wordt ervoor gezorgd dat een krachtig signaal wordt uitgestuurd dat pesten niet kan. U kan het Netwerk Kies Kleur tegen Pesten bereiken via http://www.kieskleurtegenpesten.be/joomla/index.php?option=com_facileforms&Itemid=86.



Ik wens u in ieder geval succes en wens u alvast te danken voor uw inzet en engagement.





Met vriendelijke groeten





Pascal Smet

Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel