Vlaamse Regering blijft doven discrimineren

Neen

/ #41 Re: Discriminatie?

2012-06-18 17:54

#40: Discriminatie??? - Discriminatie?

Geen middelen? In Nederland krijgen de doven gewoon de aantal onderwijsuren per jaar dat zij nodig hebben. Waarom zou dat niet in Belgie kunnen?

Waarom mogen de doven niet de recht hebben om volwaardige communicatie te hebben in onderwijs? Dat het geld kost, so what? Dan kun je meteen ook even tegen rolstoelers zeggen dat ze met maar 1 rolstoel moeten doen in hun hele leven. Of tegen blinden dat ze met 1 braille boek moeten doen hun hele leven. Omdat het anders te duur zou zijn.

Tolk in de lessen lijkt me ook psychisch en fysiek beter, doordat je niet continu moet concentreren (véél meer dan de horende klasgenoten) heb je meer energie over en heb je ook de kans dat je niet zo achterloopt met je werk waardoor je nog heel veel huiswerk moet doen. En door de aanwezigheid van een tolk kun je ook beter/makkelijker/sneller met je klasgenoten communiceren. Dus met de energie en de vrije tijd die je krijgt door de tolkuren, kunnen de doven ook na de school sporten, werken etc. Met sporten kun je psychische problemen voorkomen/verminderen, minder kosten voor de overheid. Met werken draag je ook iets bij aan de maatschappij. Met contact met je klasgenoten leer je communiceren wat ook handig is als je later solliciteert, je hebt ervaring met communiceren met horende mensen en je staat mogelijk sterker in je schoenen.

Eigenlijk snap ik niet zo goed waarom je het nu zo wel best vindt? Ik heb als jong kind jaren lang op woensdagochtend regulier onderwijs gevolgd zonder tolk. Ik ben uiteindelijk gestopt omdat het elk keer weer duidelijk werd dat ik niet 100% (zelfs niet voor 60%) mee kon draaien met de klas, de docenten en klasgenoten konden wel gebaren maar dat lost niet alles op. Ik zou dat nooit meer willen. Ik ga volgend jaar naar HBO (hoger beroepsonderwijs in nederland) met voldoende tolkuren om alle lessen te gaan volgen. Want die recht heb ik gewoon als een dove.(Ik zal er wel even voor moeten vechten, ze zijn in Nederland bezig met bezuiningen.)