geen AZC in Geldermalsen


Gast

/ #987 Je kunt natuurlijk ook bewust dom willen blijven

2015-12-16 11:25

di 01 sep 2015, 22:16
 

Woningzoeker krijgt voorrang boven asielzoeker

door Inge Lenton

DEN HAAG - 

Nederlandse woningzoekenden mogen niet langer van de huurwoningenmarkt worden verdrongen door de instroom van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat vindt een Kamermeerderheid van VVD en PvdA. 

De coalitiepartijen denken aan containerwoningen en andere tijdelijke huisvesting voor de asielzoekers. Gemeenten, bouwers en woningcorporaties zijn aan zet om zulke woningen te leveren. Laten ze dat na, dan is de PvdA bereid om de noodwet in te roepen. De huurmarkt wordt momenteel bemoeilijkt door mensen die asielzoekerscentra verlaten en voorrang krijgen bij het vinden van een huurwoning. Huurders die soms al jaren op de wachtlijst staan hebben het nakijken.

Schaarste

PvdA-Kamerlid Monasch vindt dat het tijd wordt voor corporaties en gemeenten om oplossingen te bieden. Volgens hem frustreren zij de markt voor goedkope huurwoningen en doen zij dit uit eigen belang. „Ze zijn gebaat bij schaarste. Corporaties kunnen dan meer huur vangen en voor gemeentes is het fijn dat de grondprijs omhoog gaat.” Hij wil dan ook dat ze de handen uit de mouwen steken. „De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Nu boter bij de vis. Desnoods door noodwetgeving moet dit worden afgedwongen.” Corporaties moeten ook minder huurwoningen slopen, vindt de sociaal-democraat.

Het felle PvdA-geluid valt in goede aarde bij coalitiegenoot VVD. „Ik krijg het een beginnend leraar uit Coevorden niet uitgelegd dat hij acht jaar op een wachtlijst moet staan, terwijl statushouders voorkruipen”, aldus Kamerlid Van der Linde.

Telegraaf