De toekomst van psychotherapie in België


Gast

/ #145

2015-11-09 08:55

Ik heb een basisopleiding als maatschappelijk assistent en ben werkzaam in de forensische psychiatrie. Ik ben coördinator van een groepspraktijk van Oplossingsgerichte psychotherapeuten. Daar ben ik zelf actief als therapeut, met als collega's een psychologe en een orthopedagoge. We werken nauw samen met de neurologen die verbonden zijn aan het centrum.
Ik pleit voor een degelijke opleiding voor psychotherapeuten, waar het aan de opleidingen toekomt om de toelatingsvoorwaarden te bepalen en waar er in samenspraak met de overheid een aantal kwaliteitsgaranties worden bepaald. Het is niet omdat men een goede psycholoog is, dat men een goede psychotherapeut is/kan worden. Ik heb tijdens mijn 4-jarige opleiding veel collega's gekend die geen basisdiploma hebben van psycholoog, ... en die schitterend werk leveren.
Ik sta achter de wetgeving wat betreft de erkenning van klinisch psychologen en het voorstel om de toeleiding voor de psychotherapeuten breed te houden, zoals bepaald in april 2014. De reparatiewet is hierop een stap terug en komt de sector én de cliënt/patiënt niet ten goede.