De toekomst van psychotherapie in België

#26

/ #55

2015-11-06 10:26

Van basisopleiding ben ik psychiatrisch verpleegkundige A1 met een bijzondere beroepstitel  en werk op een zorgeenheid (psychotherapeutische dagbehandeling) binnen een psychiatrisch ziekenhuis waar ik 15 jaar werk. Ondertussen volgde ik de 4-jarige opleiding Gestaltpsychotherapie. Thuis heb ik een eigen praktijk sinds 4 jaar.

Ik ben er van overtuigd dat mijn achtergrond in het psychiatrisch werkveld (psychopathologie, psychofarmaca, veel gezien en ervaringen opgedaan, sociale kaart kennen, …) een meerwaarde is als psychotherapeute zijnde. Van harte hoop ik dat er niet alleen wordt gekeken naar de graad van diploma (zijnde enkel universitairen zijn toegelaten voor de titel psychotherapie) maar dat men ook kijkt naar de gehele context waarin de psychotherapeut werkt en ervaring heeft opgedaan.

Indien bachelors niet zouden worden toegelaten hoop ik dat er een overgangsmaatregel komt voor reeds bestaande psychotherapeuten en dat we de kans krijgen om ons dossier in te dienen om zo toch nog de mogelijkheid te krijgen om erkend te worden als psychotherapeut.