Geen hormoonverstorende stoffen in baby- en kinderproducten!

Allenbeteraf
Gast

/ #78

2015-06-12 08:42

Bij duidelijke aanwijzingen dat een stof stoffen schadelijk voor foetus, kind of volwassenen, moet voor verder gebruik eerst maar bewezen zijn dat die stof wel veilig is.

Voorkomen is beter dan genezen. Afgezien van het persoonlijk leed, is als overheid korte termijn winst willen terwijl er later veel hogere kosten van komen volkomen waanzin. De fabrikant kan die kosten niet betalen. Wegens gebrek aan informatie heeft de consument geen vrij keuze en kan niet zelf verantwoordelijk zijn voor de gemaakte keuze.


Verplicht als overheid de fabrikant in ieder geval nu eerst duidelijk ter zijn over de mogelijke risico's op het etiket, zodat klanten zelf kunnen kiezen. Nog beter zou zijn als er een moraal komt waarbij de fabrikant de verantwoordelijkheid voor de samenstelling en verpakking van het eigen product neemt. Zolang fabrikanten geen verantwoordelijkheid nemen is het  de plicht van de overheid de huidige en toekomstige burgers te beschermen.

Stop als minister/overheid met zeggen dat zolang niet bewezen is dat een stof onveilig is, die niet verboden wordt. Bij duidelijke aanwijzingen over het tegendeel zou het omgekeerde moeten gaan gelden: eerst bewijzen dat de stof veilig is, dan pas verder toelaten op de markt.

Korte termijn winst voor de fabrikant tegenover hoge kosten en leed voor anderen op langere termijn lijkt mij crimineel.