Geen AZC in Apeldoorn Zuidbroek

Denktank Apeldoorn

/ #33 Type asielzoeker is veranderd

2015-04-20 16:30

Beste lezers,

De zorgen van de bewoners van de wijk Zuidbroek snap ik en is mijn inziens gedeeltelijk ook terecht. Daarnaast is de wijk Zuidbroek de laatste jaren toch het zorgenkindje van Apeldoorn geworden. Een AZC op een centrale plek in Zuidbroek kan wel eens de druppel zijn voor de ontwikkeling van de wijk Zuidbroek die tot een totale stilstand voor de komende jaren kan betekenen, een strop voor Apeldoorn als stad. 

Volgens mij hangt het hier af van het type asielzoeker dat de laatste jaren drastisch is gewijzigd. Zo'n 15 jaar geleden was er een asielzoekerscentrum aan de terwoldseweg tegenover GGnet. Dit ging goed, de asielzoekers bezorgden weinig overlast en er werd vrolijk gevoetbald op het voetbalterrein van GGnet met de lokale bevolking. Echter dit waren type economische asielzoekers, jonge jongens met een goed stel hersens die op zoek waren naar een beter leven. Momenteel bestaat het gross van de asielzoekers uit oorlog getraumatiseerde asielzoekers, asielzoekers met allerlei psyschische kwaaltjes die zich moeilijk kunnen aanpassen aan de westerse cultuur met zijn normen en waarden. 

Het lijkt mij niet wenselijk deze groep mensen in een jonge nieuwbouw wijk te zetten met jonge gezinnen en om nog maar te zwijgen over de kampers die in Zuidbroek zijn gevestigd. Dit kan onnodig spanningen gaan veroorzaken. 

De asielzoekers verdienen hun plek en plaats maar niet in Zuidbroek, er zijn betere alternatieven.