Tegen de kosten en beperkingen van de Beroepservaringsperiode BEP

jah

/ #48 krokodillentranen in de gildebeker

2014-10-10 12:06

De ellende begon veel eerder, namelijk bij de invoering van het BaMa-stelsel als gevolg van de Bologna-verklaring.

Met de Technische Hogeschool was je altijd nog ir. of Ir zonder puntje. Met academie van bouwkunst was je zelfs een tijdje slechts baccalaureus. Tja verschil moest er zijn.

Wat voor afkorting moest er dan toch voor, vroeg menig notulist zich altijd af bij de HBO-architect zonder HTS.

Het was wel even slikken dat zo iemand  zich architect mocht noemen met maar HBO. "Mag je je dan zomaar architect noemen met academie van bouwkunst?" vroeg zelfs de oude Groosman zich plagend af.

Plasterk stelde toentertijd als minister van OCW, kort door de bocht gezegd, paal en perk aan de HBO-master. Gelukkig hebben de academies het overleefd.

"Gelukkig" kunnen HBO- en WO-architecten, nog steeds een titel huren bij het architectenregister voor € 55 per jaar per titel. Zolang er nog geen sancties staan op het ontlopen van de dure bijscholingsplicht en je jezelf niet inactief verklaard, is het een niet onoverkomelijke kostenpost. ZUS denkt daar gelukkig structureel anders over.

Voor het beroep architect werd je bovendien niet meer opgeleid op de universiteit. Bouwkunde moest zich toch zo nodig meten met de echte wetenschappelijke disciplines?

Dat kampioen publiceren Priemus zich tot zijn eigen verbazing mocht inschrijven in het architectenregister en daarin de grond voor verplichte bijscholing zag, zegt slechts iets over zijn eigen opleiding.

Als je maar onderzoekt en publiceert dan was je wat. Tja die lastige beroepsvaardigheden, dat was toch iets voor later, je wist toch nog niet wat voor beroep je later ging uitoefenen. De TU was immers toch geen beroepsopleiding.

Nu opeens wel? 

Als een ervaren architect zich wil laten omscholen tot stedenbouwkundige via de TU Delft dan zal zelfs de studentenvertegenwoordiger van de toelatingscommissie een academie-architect de directe toegang tot de TU instinctief weigeren. Zo'n HBO-er bezit nu eenmaal niet die wetenschappelijke instelling, houding en academische vaardigheden die nodig zijn. Andersom geldt dat "natuurlijk" niet.

Een petitie is leuk, maar reflectie op hoe het toch allemaal zover is gekomen ontbreekt!

Stop met jullie krokodillentranen!

Ga weg bij de TU als je een beroepsopleiding wilt!

Ga naar de academie van bouwkunst zolang er nog hoop is dat beroepservaring daar wel gehonoreerd wordt!

De gildekamers die nu opgetuigd worden op basis van de bevindingen van een architect die zijn eigen architectuurinstituut heeft verminkt zegt veel over de toekomst.

Begin "eenvoudigweg" niet aan deze door de staat gereguleerde beroepservaringsperiode of drink de gildebeker helemaal leeg en zeur niet als de zelfbenoemde elite, waar jij toch ook deel van wilt uitmaken, je het leven zuur gaat maken.

PS

Toch leef ik met jullie mee. Deze reactie is "slechts" een steen in de vijver. Gooi wat meer stenen erin en die vijver is wellicht snel gedempt.