Losloopgebied voor honden Frederiksplein

B. Shepherd
De auteur van deze petitie

/ #11 Het antwoord van de gemeente:

2014-10-07 16:20

Naar aanleiding van uw suggestie heb ik navraag gedaan bij onder andere de afdeling Groenbeheer.

Op basis daarvan moet ik concluderen dat de kans van slagen van uw idee klein is. Hieronder ligt ik dit toe, mede op basis van de opmerkingen van de afdeling Groenbeheer.

Het Frederiksplein maakt onderdeel uit van de hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Omdat we niet veel groenplekken hebben zijn we zuinig op de paar plekken die we hebben. Daarbij komt dat we nog bezig zijn met een gefaseerde renovatie van het Frederiksplein.

Het door u genoemde perceel is vanwege de schaduw altijd een lastig perceel geweest om een mooi beeld te realiseren. Het Frederiksplein wordt vanuit het groenfonds gefaseerd gerenoveerd  volgens het concept van de firma griffioen. Met vaste planten is er jaarrond sprake van een wisselend kleurrijk beeld. Het assortiment vaste planten is zodanig op elkaar afgestemd zodat het groen middels een extensief beheersregime onderhouden kan worden. Dit perceel is 2 jaar geleden aangelegd en borduurt voort op de beplanting rondom de Nederlandsche Bank. Doel is dan ook om op een gefaseerde manier meer eenheid in het park te krijgen. Juist dit groentype wordt erg hoog gewaardeerd in de buurt en de politiek (veel complimenten) en is bij uitstek buitengewoon geschikt voor toepassing in parken. De beplantingsplannen zijn zodanig opgesteld dat er sprake is van maximale seizoensbeleving en draagt de beplanting bij aan de bioversiteit (insecten) in de binnenstad.  Ook dit jaar zal een deel van het park weer worden gerenoveerd. Deze werkzaamheden zijn in voorbereiding en zullen voorafgaand aan de uitvoering met het gebied worden gecommuniceerd. 

De beplanting van het betreffende perceel zit nog in de garantieperiode van de aannemer. Om de beplanting goed aan te laten slaan is er rondom dit perceel een tijdelijk hekwerk geplaatst. Recentelijk hebben we discussie gevoerd voor het plaatsen van een permanent hekwerk om zo de beplanting te beschermen (o.a. tegen loslopende honden). Uitkomst van dit overleg was dat het niet verstandig is om een permanent hekwerk te plaatsen. De volgende argumenten lagen hier aan ten grondslag:
1 Het plaatsen van hekwerken doet optisch veel met de beleving van de openbare ruimte. Een van de kernwaarden van een park als verblijflocatie is het open karakter. Openheid zorgt voor meer vrijheidsbeleving.
2 Fietsen worden vastgezet aan de hekken. Die mogelijkheid willen we juist niet bieden.
3 Hekwerken zijn kostbaar en moeten beheerd worden. 

Tot slot moet ik erbij melden dat de realisatie van een dergelijke plek ook geld kost (hoewel nog niet geraamd) en dat daar in 2014 en in 2015 geen geld voor is gereserveerd en beschikbaar is. Tevens blijkt in de praktijk ook dat gazons van hondenuitlaatstroken buitengewoon lastig te beheren zijn (en daarmee relatief duur) vanwege gravende honden.

Kortom, indien u uw hond wil laten loslopen, kunt u zich het beste richten op andere hondenuitrenplekken, hoewel ik mij ervan bewust ben dat deze niet heel dicht in uw buurt liggen.

 

Ik heb hierop geantwoord dat er dan toch een alternatief moet komen - of een losloopgebied opnemen in de plannen (op een andere plek in het gebied), of een gedoogzone. Dat is inmiddels drie weken geleden, ik wacht nog op antwoord.