Open brief aan alle leraars - De leraar spreekt...

Kaatje

/ #36

2014-05-17 08:14

Beste Anneke, met veel aandacht heb ik je open brief gelezen. Als moeder van twee schoolgaande kinderen - waarvan een met ASS - en als familielid van enkele leerkrachten weet ik uit ervaring welk verschil een gedreven, gemotiveerde leerkracht kan maken. En ik besef zeer goed dat er leerkrachten zijn die zich keihard inzetten terwijl anderen er de kantjes af lopen, vandaar dat het inderdaad bijzonder onrechtvaardig is om ze allemaal over dezelfde kam te scheren.

Misschien meer nog dan dat spreek ik uit ervaring wanneer ik zeg dat ik zelfstandige ben. Je weet wel, die stinkend rijke, bulkend van het zwart geld, frauderende individuen die officieel een minimumloon verdienen maar tezelfdertijd in een kast van een villa wonen en met een dikke auto rijden.

Waarmee ik maar wil zeggen dat leraars niet de enigen zijn die tegen onterechte, veralgemenende vooroordelen moeten opboksen. Jaar in, jaar uit, elke dag opnieuw. Wij zelfstandigen creëren werk, meestal niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Wij leveren producten of diensten, vaak ook buiten de "normale" werkuren, in vele gevallen zonder daar extra voor vergoed te worden, omdat sommigen onder ons, geloof het of niet, echt een hart voor de klanten hebben en een passie voor ons vak. Wanneer wij een week ziek zijn, leven wij die week volledig van onze spaarcenten en kunnen we alleen hopen dat de klanten inmiddels niet voor de concurrent kiezen, dus werken we doorgaans ook als we ziek zijn of tot de dag voor onze uitgerekende bevallingsdatum. Over de administratieve rompslomp heeft ook niemand ons verteld wanneer we eraan beginnen, maar wie geen doorzetter is, geeft zijn zaak om die reden soms al op nog voor ze goed en wel gestart is. En bij de faillissementscijfers hoef ik vast ook geen tekeningetje te maken.

Daarom, beste Anneke, heb je mijn volledige steun bij je aanklacht. In de hoop dat we ooit misschien wél terecht kunnen veralgemenen, over elke beroepsgroep, maar dan wel in positieve zin...