Red het Broelmuseum Kortrijk


Gast

/ #4 Een must voor de stad Kortrijk...

2013-09-09 10:45

Een petitie kan misschien wel eens duidelijk maken aan beleidsmakers je niet altijd ‘ongestraft’’ zomaar beslissingen kan nemen die maatschappelijk wel van enige belang blijken te zijn, of het nu op cultureel vlak is dan wel op bvb sportief vlak.
Als stad heb je m.i. bepaalde maatschappelijke taken te vervullen en die zijn niet noodzakelijk altijd renderend Zo kost het Kortrijkse voetbal aan de stad veel meer dan het opbrengt, maar toch heeft deze sport voor de stad en zijn inwoners een belangrijk maatschappelijke invulling… idem voor de Stedelijke bibliotheek. Deze kost veel meer aan de stad dan dat ze opbrengt… maar dat is ook geen reden dat men onze bibliotheek zou sluiten. Enzovoort.
Een Nederlandse toerist die, nadat hij gisteren het museum had bezocht en de petitie volmondig steunde, vertelde dat het Stedelijk Museum in Amsterdam zowat 8 jaar werd gesloten voor dure restauratiewerken. De kost hiervan kan je ook niet terugwinnen enkel met de ‘entreetjes’.
Voor een stad als Kortrijk is een kunstmuseum wel zinvol. Jaarlijks vergewissen, jawel, duizenden bezoekers zich van het rijke culturele verleden van de stad, van de talloze gerenommeerde kunstenaars die deze stad doorheen de tijden heeft voortbracht.
Dit is niet 1302… dit is niet het Vlas… Net zoals in andere steden kan je niet elk museum onder een noemer plaatsen.
Zo kan je in Tongeren het ‘Begijnhofmuseum’ niet onderbrengen in het Gallo Romeins museum of kan je het Museum voor Schone Kunsten in Gent niet op één hoopje gooien bij het SMAK.
Wanneer politici vinden dat in dergelijke gevallen enkel de ‘portemonnee’ als norm moet worden gehanteerd, dan getuigt van weinig respect voor het eigen erfgoed en een tekort aan kennis en bagage.
Vandaar dat een petitie wel degelijk een antwoord kan bieden op de slogan ‘Kortrijk spreekt…”en dat ik alle sympathisanten oproep om de petitie te willen ondersteunen.