Petitie voor alcoholslot

Student

/ #18

2013-07-17 14:16

Beste Slotje,

Ik studeer rechten en zit in het laatste jaar. Vanwege de mediaberichten en enige colleges ben ik geïnteresseerd geraakt in de cbr-maatregelen en wetgeving daarover en zodoene ook op deze site terechtgekomen.
Is er al een uitspraak gedaan in de zaak? Ik vroeg mij af of er ook is aangevoerd dat het asp geen maatregel is maar een straf. Het wordt opgelegd door het CBR zonder enige kennis van feiten en omstandigheden en komt bovenop de strafrechtelijke boete. Wanneer wordt aangenomen dat het om een straf gaat (wat m.i. aannemelijk is gezien de gevolgen en lasten) dan kan het alleen door een rechter worden opgelegd en mag het niet tweemaal geschieden voor hetzelfde feit.

Wat mij ook opvalt aan het alcoholslot is dat het mogelijk in strijd is met het mededingingsrecht. Er wordt namelijk, in mijn ogen, misbruik gemaakt van een dominante positie van Draeger. Zij hebben een monopolie-positie met betrekking tot het asp aangezien deze enkel bij hen kan worden geleast. Daar maken zij gezien de prijzen degelijk misbruik van: kosten om deze te leasen bedragen minimaal 2300 terwijl een vlugge google-search een veel lagere prijs oplevert waartegen men dit apparaat kan kopen en na gebruik zelfs kan verkopen (http://www.mbcaraudio.nl/alchoholslot/4962-drager-alcoholslot-officiele.html).

Er is hoe dan ook teveel aan het alcoholslot wat niet deugt om deze regeling in stand te blijven houden en ik hoop dan ook dat hier recht wordt gesproken door onze eigen rechters. Mocht dat niet gebeuren dan staat de weg naar de Hoge Raad open en dan kunt u bij het Hof van Justitie van EU terecht want naast nationale bepalingen is deze maatregel waarschijnlijk tevens in strijd met bepalingen uit het EVRM. Hopelijk komt het niet zo ver maar mocht het wel zo zijn geeft u dan vooral niet op.

Heel veel succes!