PETITIE VOEDING en GEZONDHEID


Gast

/ #56

2013-04-27 20:10

Een korte reactie van een (bezorgde) tandarts.
Ik kan deze petitie volledig ondersteunen.
Ik hoorde voor het eerst van Mark in een radiointerview in mei 2012 en schafte nog dezelfde dag dit boek aan. Het vormt een indrukwekkend overzicht over het effect van voeding op onze gezondheid en een goede aanvulling op fragmentarische gegevens die vanuit allerlei verschillende vakgebieden dit aspect al eerder belicht hebben.
Vanuit mijn vakgebied, de Tandheelkunde, en meer specifiek vanuit het deelgebied Parodontologie, is er de laatste jaren veel bekend geworden over de relatie tussen lifestylefactoren (roken,voeding, beweging) en de vatbaaarheid voor tandvleesziekten.
En tevens over de associatie tussen het vóórkomen van tandvleesziekten en (h)erkende lifestyle gerelateerde ziekten zoals diabetesII en hart-en vaat ziekten.
Vanuit deze optiek is het absurd te noemen dat er aan de enerzijds deze aandacht is van een (elitaire?) voorhoede voor gezonde voeding en anderzijds de supermarkten en schoolkantines nog vol liggen met evident ongezonde produkten die door middel van vernuftige reclame in het lifestylemodel van onze jeugd worden geforceerd(het "stomach share" principe).
Deze discrepantie moet worden opgeheven.
Enkele van onze "bullets";
- gym terug op de basisschoolschool
- wijziging kantinevoedsel op scholen en in bedrijven
- bestrijden negatieve impact van lobby van de voedingsindustrie
- via social media en praatprogramma's het tot sociaal wenselijk gedrag promoveren van een gezonde levensstijl.
- vanuit mijn vakgebied; bevorderen van gedragsverandering en lifestylecoaching
Realiteitszin doet vermoeden dat voorlopig het maximaal haalbare zal zijn het geleidelijk toewerken naar een kantelpunt principe van het " Tipping Point" , Malcolm Gladwell).
De tijd is rijp voor grote verandering.
Op Europees niveau is er door de overkoepelende wetenschappelijke vereniging van tandartsen die zich bezighouden met tandvleesproblematiek (parodontologie, www.efp.org ), inmiddels een start gemaakt met een grote publiekscampagne om bewustwording van de relatie tussen gezond tandvlees en de algemene gezondheid te bevorderen.
Ook de Nederlandse afdeling (www.nvvp.org) speelt hierin een rol.
Pieter van Elsas, tandarts
Bloemendaal