Sinksenfoor mag dit jaar niet verdwijnen


Gast

/ #299 Ontstaan Sinksenfoor

2013-04-19 06:10

De Sinksenfoor is een jaarlijks terugkerende kermis of foor op de Antwerpse gedempte zuiderdokken. Met ruim 150 attracties behoort de Sinksenfoor samen met de kermissen van Brussel, Gent, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Oostende en Luik tot de grote Belgische kermissen. De kermis ontleent zijn naam aan het Sinksenfeest, beter bekend als Pinksteren – traditioneel de eerste dag van de foor, en staat zes weken opgesteld.

De Sinksenfoor is gegroeid uit de Antwerpse jaarmarkt, die sinds de 13de eeuw rond Pinksteren plaatsvond. Oorspronkelijk vond deze jaarmarkt plaats rond de Sint-Walburgiskerk, binnen de Burcht en op de Werf. Na de rechttrekking van de Schelde-oever, omstreeks 1875, tot in 1969 stond de kermis op de Leien. In dat jaar verhuisde ze wegens de verkeersdrukte naar haar huidige locatie op Het Zuid. Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van deze verhuis in 2009 schreef radiopresentator en kermisliefhebber Michel Follet een boek over de Sinksenfoor. Een wat nieuwer onderdeel van de Sinksenfoor is Pink Friday, een dag speciaal voor en door holebi's.

In 2013 kwam er een kortgeding dat gestart werd door 5 bewoners van de Gedempte Zuiderdokken. Zij klaagden dat de Sinksenfoor voor teveel geluidsoverlast zou zorgen en eisten dat deze naar een andere locatie werd verplaats. Reeds vanaf de eerste dag dat dit in het nieuws kwam reageerden echter duizenden mensen hier zeer fel op. Petities werden opgestart, facebook-pagina's werden aangemaakt en op forums werd er heftig over gediscussieerd.