De Gentse Arsenaalsite moet in publieke handen blijven.

De voormalige werkterreinen van de NMBS in Gentbrugge, beter bekend als de Arsenaalsite, staan te koop. Het gaat om een immens perceel, 13ha groot. Dat is groter dan de aangrenzende woonwijk, en evenaart de oppervlakte van Tour & Taxi. De mogelijkheden voor dit terrein zijn dan ook immens.

De Arsenaalsite is een van de aandachtsgebieden van de Gentse stadsbouwmeester/Team Stadsbouwmeester: “De grote Arsenaalsite zouden we kunnen aanwenden als experimenteerruimte voor nieuwe vormen van stedelijke productiviteit, onderzoek en innovatie. Dergelijke grootschalige aaneengesloten gebieden zijn uniek in de stad en moeten te allen tijde behoed worden voor eenvoudig verkavelen. Hier is trage stadsontwikkeling de enige logische keuze[1]”.

De NMBS weigert de gronden echter aan Stad Gent te verkopen. De NMBS acht het schattingsbedrag van 25 miljoen euro niet voldoende, en wil het terrein per opbod verkopen, met als minimumbod 30,6 miljoen euro. Maar, als Gent dit terrein niet in de handen krijgt, wordt er een kapitale fout gemaakt.  

Wanneer de NMBS verkoopt aan de hoogst biedende private ontwikkelaar, zal er van trage stadsontwikkeling en experimenteerruimte geen sprake zijn, is de kans reëel dat een private verkoper zal speculeren op stijgende grondprijzen, en is de kans op sociale verdringing enorm. Het is uitermate cynisch dat een overheidsbedrijf weigert te verkopen aan een andere overheid, en op die manier zelf bijdraagt aan speculatie en hogere grondprijzen, in een stad waar de prijzen van de woningen nu al de pan uitswingen.

 Stad Gent verliest op deze manier alweer middelen om het woonbeleid terug naar zich toe te trekken, waardoor ontwikkelaars nog verder de markt kunnen beheersen. Het woonbeleid mag niet aan de markt worden overgelaten. Stad Gent moet dit gebied in handen krijgen.

Minister Gilkinet en minister De Sutter, u kan niet toelaten dat de NMBS dit gebied zomaar verkoopt aan de hoogst biedende. Sta dit niet toe. Gentse burgers rekenen er op dat jullie zich maximaal zal inspannen om de Arsenaalsite in collectieve handen te houden. En voorkooprecht toestaan aan de Stad Gent. We willen als Gentse burgers zelf mee de toekomst van de stad vorm geven. 

1.Visienota stadsbouwmeester: https://stad.gent/sites/default/files/onepager/cta/Samen%20Stad%20Bouwen%20-%20Visienota%20Stadsbouwmeester%20Gent.pdf//stad.gent/sites/default/files/onepager/cta/Samen%20Stad%20Bouwen%20-%20Visienota%20Stadsbouwmeester%20Gent.pdf


Eva Van Eenoo en Pascal Debruyne    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Eva Van Eenoo en Pascal Debruyne om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )