De 400m-atletiekpiste in Diest moet blijven!

Wij, atleten, ouders en symphatisanten van ROBA Diest vernamen met veel verdriet, onbegrip, ongeloof en ontgoocheling dat de atletiekpiste van het Warandestadion waarschijnlijk tegen eind volgend jaar zal verdwijnen en dat er volgens de huidige plannen geen plaats meer zal zijn voor een nieuwe 400 meter piste.

Wij houden van onze club. Wij houden van onze piste. Onze piste is zelden leeg. We trainen er tot drie keer per week en dat het hele jaar door in regen, hagel, sneeuw, wind en volle zon.  Dit onder begeleiding van onze toffe, ervaren en enthousiaste trainers. 

We lopen, springen, werpen en lachen er veel en we maken er vrienden. Onze vaardigheden, ons uithoudingsvermogen, onze discipline worden er keer op keer op de proef gesteld en ze worden keer op keer beter.

We groeien daar, als individu, fysiek en mentaal, als team en als club, in omvang en sterkte.  De cijfers spreken boekdelen.  We organiseren er wedstrijden en evenementen voor de club zelf, maar ook met deelname van andere clubs en vzw’s. Wedstrijden en evenementen voor jong en oud, voor kerngezond en met een beperking. Wedstrijden waar iedereen kan laten zien hoe hij of zij zijn of haar eigen grenzen verlegt en daarvoor met veel erkenning en warmte wordt beloond door ouders, familie, vrienden en trainers. Want daarvoor doen we het: niet de ander, maar onszelf overwinnen. Telkens weer nieuwe doelen stellen en uit onze comfortzone komen om deze te behalen.  Dit zonder stress, zonder dwang, maar met enorm veel gedrevenheid en plezier. 

Anima sana in corpore sano: het zou ook op onze vlag kunnen staan. Maar we hoeven zo geen vlag. Tenzij nu, misschien een gitzwarte, om hoog boven onze piste te kunnen uithangen. Alleszins geen witte, want we geven niet zomaar op.  Vooral nu niet, in het jaar 2022, wanneer wij juist 75 jaar ROBA vieren. Daarom ook deze brief, want wij zitten met veel vragen.

Wordt onze club, onze goede werking, de vaste waarde die wij betekenen voor veel gezinnen in Diest, binnenkort verleden tijd? Krijgen wij, kinderen, de kans niet meer om te groeien in onze sport? Wij kunnen met 232 jeugdatleten echt niet trainen zonder een volwaardige piste. Wij kunnen geen wedstrijden organiseren zonder een volwaardige piste. Wij kunnen gewoonweg niet bestaan zonder een volwaardige piste. Waarom moet onze piste plaats maken voor een project waarvan we zelf geen deel meer mogen uitmaken? Want voor alle duidelijkheid: een piste van 200 meter, wat jullie misschien als een nobele (of noodgedwongen) tegemoetkoming zien, maakt ons nog altijd geen deel van jullie project. Het is niet eens een troostprijs waard. We kunnen er niets mee, want we zouden wegens plaatsgebrek een groot stuk van onze activiteiten moeten schrappen. Een halve oplossing is geen oplossing. Dat geldt ook hier. 

Waarom lijkt, wat wij doen, niet belangrijk voor jullie, voor deze stad? Zijn jullie dan niet trots op ons, op de werking van onze club, op onze resultaten? Onze kadetten en scholieren wonnen vorige maand de Beker van Vlaanderen en stootten zo door naar de hoogste categorie (gelijk aan de eerste klasse in het voetbal). En ook onze pupillen en miniemen zijn opnieuw goed op weg om de Beker voor de 2e keer op rij mee naar huis te nemen: zowel de meisjes als de jongens staan in september in de finale tussen de beste tien clubs van Vlaanderen (89 deelnemende clubs). 

Wij, atleten, halen telkens mooie resultaten. Wij steunen en inspireren elkaar. Zijn jullie niet blij voor ons, samen met ons? Gunnen jullie ons onze sport niet? Vinden jullie het OK om de sportactiviteit, het plezier van meer dan 200 kinderen zomaar weg te nemen? Willen jullie geen atletiekkampen, geen academie van Tia Hellebaut, geen Crosscup meer in Diest? 

Zien jullie niet hoe laagdrempelig en democratisch onze sport is? Atletiek is een sport voor iedereen, een sport zonder speciale vereisten m.b.t. lichaamsbouw, lenigheid, behendigheid, etc. Atletiek is voor elk gezin toegankelijk. Ook voor gezinnen met een klein budget, want de lidgelden zijn laag. Er is geen verplichte aankoop van clubkleding en sportartikelen, wat voor veel andere sporten in Diest (en bij uitbreiding in heel België) wel zo is. Iedereen die een simpele sportschoen, een T-shirt en een korte broek heeft kan meedoen.  Men kan in een leuke, positieve sfeer ontdekken wat hij of zij het liefst doet: lopen op korte of lange afstand, springen ver of hoog, werpen met discus, kogel of speer. Atletiek is er voor iedereen die graag beweegt, die bij een hechte gemeenschap wil horen maar misschien niet de middelen heeft om een duurdere hobby uit te oefenen. Heeft een dergelijke sport volgens jullie, burgervaders en burgermoeders, dan geen maatschappelijke meerwaarde voor een stad? 

We vinden ook dat Diest een betere sportinfrastructuur nodig heeft. Hoe meer sportende mensen, hoe groter de maatschappelijke impact. Hoe beter de infrastructuur, hoe fijner de werking voor alle sportclubs. Het voelt alleen zo jammer dat jullie het niet de moeite vinden om voor ROBA een mooie toekomst te verzekeren. Jullie zeggen dat jullie keuzes moeten maken en dat jullie de situatie ook spijtig vinden, maar niemand die ons uitlegt waarom juist de keuze gemaakt is om ons geen plaats meer te gunnen. Zonder uitleg lijkt ons dan de spijtbetuiging ook niet oprecht en gemeend. Dat jullie niet de wensen van alle clubs kunnen vervullen is geen uitleg. Een beslissing, zoals die nu op tafel ligt, zet ons buiten spel.  Wij, toch ook en vooral inwoners van Diest, maken zo geen deel meer uit van jullie toekomstplannen als het over de sportinfrastructuur van Diest gaat. Nochtans gaat een piste decennialang mee, is het onderhoudsvriendelijk, behoeft het geen verwarming, geen poetspersoneel of douchecabines. 

We zijn ervan overtuigd dat jullie nog steeds de kans hebben om te bewijzen dat alle sportclubs van Diest evenwaardig zijn en dat er geen van de clubs verlies moet lijden door jullie beslissingen. Dat geen van onze kinderen verdrietig moet zijn omdat het voor hem onmogelijk gemaakt wordt zijn lievelingssport uit te oefenen en samen met zijn vrienden plezier te maken. Jullie zijn de beleidsmakers, de keuze is dus aan jullie. Onlangs pronkte nog een advertentie in de Hasseltsestraat: “Diest houdt van zijn sportclubs”. Laat het alstublieft geen lege slogan zijn. Wij rekenen op jullie.


Orsi Lukacs (vanwege ouders van ROBA kern Diest)    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Orsi Lukacs (vanwege ouders van ROBA kern Diest) om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...