Bitloos rijden

Deze petitie wordt gestart omdat wij willen dat bitloos rijden toegestaan wordt in de dressuursport van de KNHS.

Bij de KNHS zijn bepaalde regels verbonden aan het bitloos rijden. Zie hier de citaten uit de reglementen:

Dressuur:

Artikel 147 - Dressuurproeven bitloos rijden

Het bitloos rijden van dressuurproeven is mogelijk t/m de klasse L2 dressuur voor zowel paarden- als ponycombinaties in aparte hiervoor uitgeschreven rubrieken. Vanaf de klasse M1 is het alléén mogelijk om buiten mededinging (HC) bitloos deel te nemen aan de reguliere rubrieken. Wedstrijdorganisaties kunnen rubrieken dressuurproeven bitloos rijden uitschrijven t/m de klasse L2. De rubrieken dienen vermeld te worden in het vraagprogramma van de wedstrijd. De proeven komen voor puntenregistratie in aanmerking zoals in de reguliere klassen B t/m L2. Voor rubrieken dressuurproeven bitloos rijden gelden dezelfde reglementaire bepalingen als voor de reguliere wedstrijdklassen.

Springen:

Hoofdstellen;
In de klassen B t/m M is het gebruik van een trenshoofdstel verplicht. Er mag
gebruik gemaakt worden van een africhtings-, rechte-, Mexicaanse-, beugel-,
gecombineerde neusriem en gecombineerde keel/neusriem. Daarnaast mag
gereden worden met een trenshoofdstel zonder neusriem. Wijzigingen op bovenstaande worden gecommuniceerd via de website van de KNHS. De teugel(s)
moeten aan het bit of direct aan het hoofdstel zijn bevestigd en dient/dienen
te bestaan uit enkele of dubbele gladde leren teugel(s), dan wel een gevlochten,
linnen of rubberen teugel. Bij het gebruik van een beugelneusriem is het niet
toegestaan te rijden zonder bit. Wanneer de teugel direct aan het hoofdstel
wordt bevestigd, is het niet verplicht een bit te gebruiken. De bakstukken van
het hoofdstel mogen van “bontjes” worden voorzien, mits de totale dikte van
bakstuk en bontje niet dikker is dan 3 cm. Vanaf de klasse Z springen is het toegestaan met teugels voorzien van lussen te rijden.

Samenvatting: In de springsport is bitloos deels wel toegestaan, in de dressuursport alleen op speciale wedstrijden. Deze wedstrijden zijn er helaas bijna niet, en dit betekend voor veel mensen dat zij maar weinig deel kunnen nemen aan wedstrijden.

Wij vinden dat dit anders moet. De Z dressuurruiters mogen tenslotte ook kiezen tussen Stang en trens, of enkel een trens. Waarom mogen wij dan niet kiezen of wij met of zonder bit starten?

Teken deze petitie, en laat zien dat ook u vind dat bitloos rijden overal toegestaan moet worden.

 

U vraagt zich misschien af, waarom?

Er is een klein groepje ruiters in Nederland dat bitloos rijdt, en een groep van ong. 50/75 mensen dat bitloze wedstrijden rijdt of wil rijden. Dit is erg weinig, en voor organisaties is het niet aantrekkelijk om aparte rubrieken te organiseren. Hiervoor is immers een extra jury lid nodig, en dat betekend extra kosten. Om nog maar niet te beginnen over de aparte wedstrijden.

Wij zouden graag zien dat zowel bitloze, als 'normale' combinaties tegen/met elkaar strijden.  Dit geeft de organisaties geen bijkomende kosten, en wel meer deelnemers. Bovendien kan zo iedereen zelf kiezen of hij met bit rijd of niet, je mag tenslotte toch ook zelf kiezen of je sporen gebruikt of niet? 

De KNHS beweert dat er bijscholing van jury leden nodig is, en dat bitloze combinatie niet de juiste nageeflijkheid hebben. Zij geven ons echter niet de kans om het tegendeel op wedstrijd te bewijzen, en dat is jammer.

Door deze petitie te tekenen laat u zien dat u een voorstander bent, van het toestaan om bitloos te mogen starten op wedstrijden.

Deze petitie heeft echter niets te maken met het voor/tegen bitloos rijden.