NEE tegen 600 asielzoekers in Kasteel Bijstervelt te Oirschot

Petitie tegen vestiging van 600 asielzoekers in Kasteel Bijstervelt

 

De gemeente heeft plannen om een asielzoekerscentrum voor 600 asielzoekers te vestigen in het monumentale klooster aan de Montfortlaan te Oirschot. Wij zijn hier tegen en vragen uw steun!

 

Wij zijn bezorgd om de volgende redenen:

 

  • De geplande hoeveelheid asielzoekers (600) staat in geen verhouding tot het inwonersaantal van Oirschot. Het gaat om circa 6% van het totale aantal inwoners.

 

  • De Montfortlaan kan deze instroom niet aan. De asielzoekers hebben behoefte aan contact met anderen, aan onderwijs, aan recreatie. Dit vereist meer voorzieningen, terwijl grote ontwikkelingen in dit landelijke gebied niet mogelijk zijn.

 

  • Het kasteel is een Rijksmonument in een natuurpark, en is van grote cultuurhistorische waarde voor de gehele gemeente. Deze waarde wordt nu bedreigd.

 

  • Alleen al in de eerste helft van 2014 zijn er 2700(!) meldingen gemaakt van criminele incidenten door de asielzoekerscentra in Nederland. Bovendien worden lang niet alle incidenten gemeld. Onze veiligheid komt in het geding.

 

  • Uit Groningse ervaringen blijkt dat het gaat om mishandelingen, ernstig geweld en diefstal. Niet slechts om verkeersovertredingen. Wij hebben begrip voor dit gedrag vanwege de stress, de voorzieningen en de onzekerheden waar asielzoekers elke dag mee moeten leven. Dit betekent niet dat wij het eens zijn met het blootstellen van onze omgeving aan deze inbreuk op de veiligheid.

 

  • De provincie Noord-Brabant heeft al veruit de meeste asielzoekersplaatsen van Nederland, 5200 plaatsen tegen slechts 1200 in Zuid-Holland.

 

  • De waarde van de huizen in de omgeving zal dalen, wat leidt tot achteruitgang van de omgeving.

 

  • Het gemeentebestuur dient met de komst van de 600 asielzoekers geen humaan doel, maar vooral zijn eigen portemonnee.

 

Het gemeentebestuur heeft geen goede redenen gegeven waarom deze 600 asielzoekers in een klein plaatsje moeten worden gehuisvest; geen goede redenen gegeven waarom de gemeenschap moet worden ontwricht; en geen goede redenen gegeven waarom dit in een Rijksmonument moet plaatsvinden.

Wij vragen u ons te steunen door deze petitie te tekenen

 


Stichting Collectieve Belangenbehartiging Omwonenden Groot Bijstervelt Oirschot    Neem contact op met de schrijver van de petitie