Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Het verhaal van de knotlindes in Winsum - Dagblad van het Noorden 11-12-2023

2023-12-17 11:22:00

Het verhaal van de knotlindes in Winsum

‘Die bomen hun waarde komt uit de hele omgeving eromheen’

Zijn ze nou 250 jaar of 110 jaar oud? De kans is klein dat we het ooit zeker weten, maar dat de drie knotlindes langs het Winsumerdiep bij het Jaagpad in Winsum al jaren voor onmin tussen gemeente en bewoners zorgen, is duidelijk. Een analyse van de situatie.

Het is afgelopen woensdag de zoveelste keer dat de gemeente en bewoners van Winsum tegenover elkaar staan. Van procedures, petities en bezwaarschriften tot een zaak bij de Raad van State. En nu een beroep in de rechtszaal in Groningen.

De zaak wordt steeds een beetje kleiner, maar daarmee ook ingewikkelder, lijkt het. De zaak in de Raad van State ging nog om het hele plan van de gemeente voor het centrum van Winsum, dit beroep gaat over drie bomen in dat centrum. Een klein onderdeel van de eerdere zaken die speelden. Een nawee, zou je kunnen zeggen.

De bomen staan langs het Winsumerdiep, op het Jaagpad. Ze zijn goed te zien vanaf de brug die de winkelstraat verbindt met het plein. En ze zijn goed te zien vanuit het huis van Jannie Wicherts. Zij woont aan het Winsumerdiep en is al sinds de start (begin 2021) met een groep betrokken bij zaken en procedures.

De gemeente wil de bomen verplaatsen om ruimte te maken voor een nieuwe inrichting van het Boogplein en omgeving. Aan het water moet een soort versteende boulevard komen met appartementen. Nu is de kade nog rustiek en natuurlijk, met een historisch paadje, planten en bomen. Drie van die bomen zijn nu weer onderwerp van gedoe.

Volgens de groep van ongeveer twintig bewoners, waar Wicherts woordvoerder van is, zou het verwijderen van de bomen de cultuurhistorische waarde van de plek aantasten. „Je kan die monumentale bomen niet verplaatsen, want hun waarde komt uit de hele omgeving eromheen. Het water, het pad, de brug, de huizen... dat zorgt samen allemaal voor het karakteristieke dorpsgezicht waar Winsum zo bekend om staat.”

Waarschijnlijk stammen de bomen uit de negentiende eeuw of late achttiende eeuw. Dat zegt Bert Maes van het Ecologisch adviesbureau in Utrecht. Wicherts kwam bij hem terecht via de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hij maakte de beoordeling op basis van de bladeren en de omtrek van de bomen (2,5 meter). Volgens hem zijn het lindes die in de zeventiende en achttiende eeuw op landgoederen en in parken werden gezet. ‘Ze behoren tot het cultuurhistorische erfgoed dat inmiddels zeldzaam en kwetsbaar is geworden. De bomen hebben vooral cultuurhistorische betekenis en waarde in de context van de historische bebouwing en het jaagpad. Verplaatsen is riskant en niet aan te raden.’

Volgens onderzoek van de gemeente door het bureau Heldergroen advies zijn de bomen echter 110 jaar oud. Een van hun verweren tegen de bezwaren is dat de bomen niet genoemd worden in de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht. Daarin staat alleen dat de afwisseling in hoogte en begroeiing beschermd is. Het feit dat het dorpsgezicht beschermd is, sluit verandering niet uit, aldus de gemeente. Bovendien heeft de gemeente het plan al eens aangepast na bezwaren van bewoners.

Een duik in de archieven laat zien dat de argumenten al jaren niet veel veranderd zijn. Gemeente en bewoners staan pal tegenover elkaar en de ontwikkeling van het Boogplein staat stil. De groep bewoners die aangesloten is bij de actiegroep is wel kleiner geworden, maar dat houdt hun gang naar de rechter niet tegen.

Het Boogplein is al jaren in plaats van een sfeervol dorpsplein een veredelde parkeerplaats met hier en daar een karakteristiek gebouw. Je kan je afvragen waarom de bewoners niet denken: ik wil weer een sfeervol centrum, laat de gemeente hun plannen maar doorzetten.

Aan de andere kant: de plannen van de gemeente gaan niet voor een sfeervol centrum zorgen, klinkt uit architectonische en historische hoeken. Het ontwerp voor het centrum is een kopie van zoveel andere Nederlandse dorpen. Terwijl het historische nou juist is wat Winsum als dorp onderscheidend maakt. Waarom komen ze niet met een creatiever plan waarin de wensen van de mensen die er elke dag tegenaan kijken iets meer zijn meegenomen?

De zaak van de inwoners lijkt niet heel kansrijk. De Raad van State heeft het cultuurhistorische argument al naast zich neergelegd, waarom zou dat nu anders zijn? Maar waarom geeft de gemeente niet wat meer toe? De bewoners voelen zich niet serieus genomen door de gemeente en hebben het gevoel met minder ervaring tegenover een veel machtiger entiteit te staan. Maar ze blijven doorprocederen, ze hebben immers ook al eerder succes gehad. In 2008 wilde de gemeente de bomen ook al weghalen, toen is dat plan na veel protest ingetrokken.

De rechter doet over zes weken uitspraak in dit hoger beroep.

Dagblad van het Noorden 11 december 2023

2023-12-11_Verhaal_Knotlindes_Winsum_DvhN.png

 


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Een 'willekeurige' mening van een dorpeling: Hoe een dorp gegijzeld kan worden door een kleine groep...

2023-07-21 13:59:16

Ingezonden mededeling in De Ommelander door dhr. H.J. Sok, maandag 17 juli 2023 - printeditie donderdag 20 juli 2023 

Zijn mening is duidelijk en zijn ontevredenheid over de situatie ook. Daarnaast is duidelijk dat er van de genoemde 'gijzeling' geen sprake kan zijn, want de ondernomen acties zijn legaal, maar dienen andere belangen dan die van dhr. Sok of puur de Ondernemersvereniging of een bepaald ondernemersperspectief of wat hij blijkbaar als algemene belang ziet. Daarover mag je van mening verschillen. Dus laat je niet 'gijzelen' door deze stemmingmakerij en mededeling, die niet meer of minder is dan een gepubliceerde mening, bedoeld om de publieke opinie en de gemeente(raad) te be"invloeden natuurlijk.

Hoe een dorp gegijzeld kan worden door een kleine groep

https://www.ommelander.info/reader/22708/82930/hoe-een-dorp-gegijzeld-kan-worden-door-kleine-groep#p=16 


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Aparte procedure voor winkel op Boogplein - Ontwikkeling Boogplein als gepland?

2023-04-07 07:51:06

Aparte procedure voor winkel op Boogplein

do 6 apr., 15:47
 

WINSUM - De gemeente Het Hogeland blijft inzetten op de realisatie van een commerciële ruimte op het Boogplein in Winsum. Hiervoor wordt een aparte planologische procedure opgetuigd.

De ontwikkelaar gaat uiteindelijk een omgevingsvergunning aanvragen om af te mogen wijken van het geldende bestemmingsplan en hier een detailhandelsfunctie toe te staan. Met die vergunning kan er alsnog een winkel van 400 vierkante meter komen...    Lees meer op https://www.ommelander.info/nieuws/algemeen/61301/aparte-procedure-voor-winkel-op-boogplein en op de website van de gemeente https://hethogeland.nl/plannen-en-projecten/centrumplan-winsum  

Uit De Ommelander van 6 april 2023:

Ontwikkeling_Boogplein_als_gepland_Ommelander_6-4-23.png


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Opinie: ontwikkel een alternatief voor de kern van Winsum

2023-03-17 16:27:13

Dagblad van het Noorden, 15 maart 2023

2023-3-15_Opinie_Ontwikkel_alternatief_voor_kern_Winsum1_zonder_foto.png

2023-3-15_Opinie_Ontwikkel_alternatief_voor_kern_Winsum2.png


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Binnenkort presenteert gemeente nieuw plan voor commercieel deel Boogplein

2023-03-15 07:02:26

Duidelijkheid over Boogplein komt binnenkort

zo 12 mrt., 20:45

WINSUM - Volgens wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland komt er op korte termijn duidelijkheid over de situatie rond het Boogplein in Winsum. 

Het is namelijk al weer maanden stil rond dit project, waar al jaren over wordt gepraat, maar waarvoor de eerste schop nog steeds de grond in moet. PvdA-raadslid Han Hefting vroeg Dijkhuis woensdag tijdens de raadsvergadering naar de stand van zaken.

https://www.ommelander.info/nieuws/algemeen/59765/duidelijkheid-over-boogplein-komt-binnenkort


Het gehele artikel verscheen ook 13 maart in de Ommelander:

2023-15-3_Duidelijkheid_Boogplein_binnenkort_Ommelander.png


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Zo zien inwoners van Winsum de toekomst van hun centrum:'Bouw er dan maar een hek omheen'

2023-03-09 20:50:49

Uit Dagblad van het Noorden • Carleen de Jong • 4 maart 2023

Boze ondernemers, een gemeente met mooie plannen en een groep inwoners die zich tot de Raad van State keert. Het gesteggel over het Boogplein in het centrum van Winsum duurt al jaren.

Boze ondernemers, een gemeente met mooie plannen en een groep inwoners die zich tot de Raad van State keert. Het gesteggel over het Boogplein in het centrum van Winsum duurt al jaren. 

Boze ondernemers, een gemeente met mooie plannen en een groep inwoners die zich tot de Raad van State keert. Het gesteggel over het Boogplein in het centrum van Winsum duurt al jaren. Wat vinden winkeliers en winkelende mensen dat er moet gebeuren?

„Na een vertraging van 22 jaar is het nu wel klaar. De leefbaarheid is in het geding”, schrijft Henk Sok van de ondernemersvereniging Winsum aan wethouders en raadsleden van de gemeente Het Hogeland.

Wat er precies aan de hand is? Winsum heeft een nieuw centrum nodig, maar hoe dat eruit moet zien, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Op dit moment loopt het dorp vooral op tegen parkeerproblemen waardoor opstoppingen ontstaan en de bereikbaarheid slecht is. Ook zijn er een paar gebouwen, straten en locaties die nu niet goed gebruikt worden. Zo ligt het Boogplein al ongeveer twintig jaar braak en mist het dorp plekken voor culturele activiteiten. 

Wat moet er met het centrum van Winsum gebeuren? Wat moet er met het centrum van Winsum gebeuren? 

Gekissebis over parkeren, nieuwbouw en het monumentale Jaagpad in centrum Winsum. Hoe zat het ook alweer?

Lees dit artikel

 

De laatste maanden lijken de ondernemersvereniging en een groep inwoners steeds minder goed door één deur te kunnen. De ondernemersvereniging roept in de brief aan de gemeenteraad op om ‘de schop in de grond te stoppen’ en te beginnen met het aanpakken van het Boogplein. Het duurt ze te lang en het wachten kost ze teveel geld.

 

Geen winkels, maar wel woningen en appartementen aan het Boogplein in Winsum. Bewoners teleurgesteld na uitspraak Raad van State

Lees dit artikel

 

Maar wat moet er nou eigenlijk gebeuren met het centrum van Winsum? Dit vinden mensen die op zaterdag in het centrum te vinden zijn.

‘Dan moet je maar een hek om Winsum bouwen’

Petra Olthof (57) wil dat er meer aanbod qua winkels komt in Winsum. „Een Action of een kleine Hema zou ik zo leuk vinden. Maar ik woon hier nu dertien jaar en daar was in het begin al sprake van. Ik heb het idee dat de ondernemers bang zijn voor de concurrentie van zulke winkels. Maar mensen zijn mobiel. Als die winkels hier niet zijn gaan ze naar Uithuizen of Bedum. Of ze kopen online. Dan zou je al een hek om Winsum moeten bouwen.”

 

Dichtgetimmerde ramen en jarenlange leegstand. 'Supermarktdorp' Uithuizen ziet er niet mooi uit. Is het nog wel leuk om er te wonen?

Lees dit artikel

 

 

De winkels die er al zijn moeten meer geconcentreerd rond het Boogplein, vindt Olthof. Dat wil de gemeente ook. Op het Boogplein staan nu alleen auto’s geparkeerd. De meningen op straat zijn daarover duidelijk: zonde, en de discussie duurt inmiddels veel te lang. De gemeente wil er appartementen bouwen en ruimte voor een of meer winkels maken. „Discus zit nu nog best ver uit het centrum, zij willen graag verhuizen naar het Boogplein”, zegt Olthof. „Dat vind ik een goed idee, meer winkels op één plek zou goed zijn. Een paar jaar geleden deden ze dat ook in de Hoofdstraat en die is daar ook mooier van geworden.”

Floris Geling. Floris Geling

‘Alles zit nu rond Albert Heijn, het Boogplein wordt vergeten’

Dat vindt Floris Geling (22), die aan het werk is in biowinkel Odin, ook. „Je ziet dat er nu heel erg een focus is op het gebied rond Albert Heijn, aan de andere kant van het centrum. Daardoor wordt het Boogplein vergeten, terwijl hier juist mooie karakteristieke panden zoals De Gouden Karper en het oude gemeentehuis (waarin Odin zit, red.) zijn. Ik zou hier graag wat kleine winkels, een marktje en meer sfeer willen zien.”

 

Het centrum van Winsum, met Boogplein, oud-Obergum en nieuw-Obergum. Het centrum van Winsum, met Boogplein, oud-Obergum en nieuw-Obergum.

 

Dat lijkt Reinie Michels (65) ook wel wat. „Maak er maar wat gezelligs van”, is haar boodschap aan de gemeente en ondernemers. „Ik zie strubbeling, na strubbeling, na strubbeling. Als het vriest is het hier leuk, want dan maken ze een ijsbaan. Maar de rest van jaar mist de gezelligheid. Ik wil geen appartementen en hoge gebouwen (dat is wel het plan van de gemeente, red.). Ik wil wat leuks aan het water en leuke winkeltjes.”

 

Reinie Michels Reinie Michels

‘Ik vind het lastig’

Iwikje La Poutré (28) van Yann Chocolaterie La Poutré heeft een verfrissend perspectief, namelijk ‘geen mening’. „Ik vind het lastig, want ik snap beide kanten heel goed. Ik begrijp de ondernemers die een groter pand willen en zich zorgen maken omdat het allemaal zo lang duurt, maar ik snap de tegenstanders ook. Met deze plannen verandert het karakteristieke Winsum wel.”

 

Iwikje La Poutré. Iwikje La Poutré

„Ik heb geen probleem met het plan dat er nu ligt”, zegt Clemens Tersteeg (55). „Het is triest dat we niet in staat zijn er een passende invulling aan te geven. Ik denk niet dat er een grote publiekstrekker zoals een supermarkt moet komen, want daarvoor is geen parkeerplek. Het centrum moet veel meer autoluw worden.” 

Clemens Tersteeg. Clemens Tersteeg

Maar hij zegt ook dat het centrum er nu heel goed bij ligt. „Het bruist hier. Het dorp heeft zo’n mooie boost gekregen nadat we tot mooiste dorp zijn verkozen.” Daar verandert een lelijk Boogplein weinig aan.

Foto's: Anjo de Haan

https://dvhn.nl/groningen/Bouw-er-dan-maar-een-hek-omheen.-Winkelend-publiek-in-Winsum-over-wat-er-met-het-centrum-moet-gebeuren-28279775.html


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Ondernemers Winsum eisen daadkracht en duidelijkheid rond Boogplein

2023-02-10 20:29:52

Ondernemers in Winsum hebben in een brief aan de Hogelandster politiek hun zorgen uitgesproken over onder andere de ontwikkeling van het Boogplein. 

De leden van Ondernemers Vereniging Winsum hebben unaniem hun zorgen uitgesproken en verwachten van de politiek daadkracht en duidelijkheid. ,,Aanleiding voor de brief is dat er in de afgelopen periode veel aandacht wordt besteed aan onderwerpen die Winsum betreffen”, zegt Henk Sok, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Winsum. ,,Met name deze, naar onze mening ten onrechte beweringen, hebben bij de ondernemers en inwoners veel onrust veroorzaakt.” 

Daarbij doelen de ondernemers onder andere op opmerkingen van de tegenstanders van het Boogplein. Sok haalde begin dit jaar fel uit naar hen, aangezien ten onrechte gesuggereerd werd dat de ondernemers voor het autoluw maken van het Boogplein en omgeving waren. Veel van de toen geuite zorgpunten zijn ook verwoord in de brief aan de politiek. Zo benadrukken de ondernemers onder andere het grote belang van het Boogplein. 

Het Boogplein speelt namelijk een cruciale rol in de centrumplannen. Dat is gestoeld op het haltermodel, met aan de ene kant het AH-terrein en aan de andere kant het Boogplein. Daar tussenin loopt de vernieuwde winkelstraat Hoofdstraat Obergum. Gemeente en ondernemers hebben fors geïnvesteerd in het verplaatsen van winkels naar die winkelstraat. ,,Maar het geheel komt nog steeds niet van de grond en dat is zeer destructief voor de ondernemers”, zegt Sok. 

,,Het Boogplein ligt er nog steeds verlaten bij. De ondernemers die hun plannen daarop gebouwd hebben, komen bedrogen uit.” De oproep aan de politiek is duidelijk: ,,De schop moet in de grond. Het kost teveel om nog te wachten. Na een vertraging van 22 jaar is het nu wel klaar.”

https://www.ommelander.info/nieuws/algemeen/58467/ondernemers-winsum-eisen-daadkracht-en-duidelijkheid-rond-boogp`

Gepubliceerd in Ommelander: donderdag 9 februari
Online publicatie: vrijdag 10 februari 2023


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

DvhN: Winsum in lastige spagaat om aanpak centrum

2023-01-10 21:02:24

Vandaag, 10 januari 2023, is er een paginagroot artikel in het Dagblad van het Noorden: Gekissebis over parkeren, nieuwbouw en het monumentale Jaagpad in centrum Winsum. Hoe zat het ook alweer? (lees het hieronder). Ook in de papieren versie van de krant van vandaag vind je het artikel, maar dan met een andere titel (en de inhoud lijkt ook deels anders): Winsum staat in een lastige spagaat om aanpak centrum, hoe zit het ook alweer?

Gekissebis over parkeren, nieuwbouw en het monumentale Jaagpad in centrum Winsum. Hoe zat het ook alweer?

Winsum staat in een spagaat. De aanpak van het centrum wil maar niet soepel verlopen. Hoe komt dat? En hoe zat het ook alweer? Vijf vragen over de centrumontwikkeling van Winsum, een al jaren slepend proces.

Wat is er mis?

Winsum heeft een nieuw centrum nodig, maar hoe dat eruit moet zien, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Op dit moment loopt het dorp vooral op tegen parkeerproblemen waardoor opstoppingen ontstaan en de bereikbaarheid slecht is. Ook zijn er een paar gebouwen, straten en locaties die nu niet goed gebruikt worden. Zo ligt het Boogplein al ongeveer twintig jaar braak en mist het dorp plekken voor culturele activiteiten.

Hoe ziet het centrum er nu uit?

Het centrum bestaat uit twee delen: noord en zuid, ofwel het Boogplein en Obergum. Het Boogplein is nu een grote parkeerplaats. Ondernemers en gemeente zien dit als een lelijk gat en volgens woordvoerder Annemarie Veenhuis is het een doorn in het oog van beide partijen. Een aantal jaar geleden zijn de winkels en horeca in het centrum al meer geconcentreerd om zo leegstand te verminderen en het centrum compacter te maken.

Aan de andere kant van de bekende brug De Boog en populaire fotoplek ligt de winkelstraat met zaken als Blokker, een juwelier en schoenenwinkel. Daar ligt een wierde met daarop zalencentrum De Hoogte, een pand dat de gemeente heeft gekocht als onderdeel van de centrumaanpak. Daar moet plek komen voor de culturele wereld van het dorp.

Hoe moet het worden?

Voor die wierde bij de winkelstraat heeft de gemeente samen met inwoners en vertegenwoordigers drie scenario’s ontwikkeld. Maar voor het belangrijkste probleem, de parkeergelegenheid, is een oplossing gevonden. Er komt een grote parkeerplaats bij camping Marenland. Vanaf daar kunnen bezoekers over een smal wandelpad, het Jaagpad, lopend naar het centrum. In oud-Obergum mogen alleen bewoners parkeren.
 
Op en rond het Boogplein moeten appartementen, woningen en winkels komen. Zo wil de gemeente het al jaren knagende hoofdpijndossier het Boogplein afronden. In totaal is in het plan van de gemeente ruimte voor twintig woningen. Een deel van het monumentale Jaagpad en een paar oude bomen moeten hiervoor wijken.

Waarom is het zo ingewikkeld?

Vooral door dat laatste, het Jaagpad. Een groep inwoners diende bezwaar in bij de Raad van State met het argument dat het verdwijnen van het Jaagpad en die bomen afbreuk doet aan de cultuurhistorische waarde van het dorp. De Raad van State heeft dit verworpen, maar wel gezegd dat er geen winkels mogen komen. Er was te weinig rekening gehouden met voldoende parkeerruimte. De gemeente is bezig de uitspraak te verwerken in het nieuwe plan. De woningen komen er sowieso maar hoe het gat ingevuld moet worden, weet de gemeente nog niet.

Vertegenwoordigers van de inwoners hebben het plan voor de grote parkeerplaats bij camping Marenland aangegrepen om een voorstel te doen aan de gemeente. Schrap alle parkeerplaatsen bij de nieuwe winkels op het Boogplein zodat de woningen een beetje verplaatst kunnen worden en het Jaagpad kan blijven. In een ingezonden opiniestuk schreven zij dat de ondernemers hun plan ‘van harte onderschrijven’.

De ondernemersvereniging (OVW) is daar boos over. Zij willen dat het Boogplein nu snel wordt aangepakt en dat nieuwe winkels daar een plek krijgen. Zij vinden dat dit al te lang duurt en claimen dat het de winkeliers veel geld heeft gekost de afgelopen jaren. Verantwoordelijk wethouder Eltjo Dijkhuis laat weten dat hij dit ‘een begrijpelijke reactie vindt vanuit het perspectief van de ondernemers’.

Drie scenario's voor oud-Obergum

Een klankbordgroep heeft voor Obergum drie scenario’s ontwikkeld waar ze een keuze uit moeten maken om aan de gemeenteraad voor te leggen. In de klankbordgroep zitten omwonenden, leden van de ondernemersvereniging Winsum en vertegenwoordigers van cultuurinstellingen en de gemeente. De winkelstraat moet opnieuw ingedeeld, culturele instellingen samengevoegd en problemen met parkeergelegenheid aangepakt. Aan de scenario’s wordt al bijna een jaar gewerkt en twee jaar geleden kocht de gemeente zalencentrum De Hoogte als onderdeel van de centrumaanpak.
 
In het eerste scenario wordt De Hoogte een ruimte voor cultuuronderwijs en verandert er weinig aan de huidige bebouwing. In de kerk komt een klein podium. In scenario twee wordt De Hoogte gesloopt voor een multifunctioneel gebouw met ruimte voor bibliotheek en kantoorruimtes voor cultuuronderwijs. Ook hierbij krijgt de kerk een klein podium. Het derde scenario is hetzelfde als de tweede, maar dan komt er ook nog een nieuwe ruimte aan Hoofdstraat Obergum. Op de plek van de viswinkel moet oefenruimte voor cultuureducatie en eventueel horeca komen. In alle plannen blijft museum Het Kinderboekenhuis op de huidige plek.
 
Het tweede scenario heeft de voorkeur van de klankbordgroep.
 
 
In het artikel staan links naar eerdere artikelen:

Geen winkels, maar wel woningen en appartementen aan het Boogplein in Winsum. Bewoners teleurgesteld na uitspraak Raad van State Lees dit artikel

Winsum werd het Allermooiste Dorp van Nederland. 'We hadden alleen een rek met wat foldertjes' Lees dit artikel

De tijd is rijp voor een autoluw historisch centrum van Winsum en Obergum | opinie Lees dit artikel

Retail onmisbaar voor leefbaarheid van het allermooiste dorp van Nederland | opinie Lees dit artikel

 
 
 
En ja, wil je dat het jaagpad blijft, teken dan de petitie want dat kan nog steeds!

Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Ondernemersvereniging reageert op 'Autoluw Obergum schept kansen'

2023-01-09 21:37:37

In reactie op het opiniestuk ‘Autoluw Obergum schept kansen’ in het Dagblad van het Noorden van 29 december 2022 (zie vorige mededeling), staat 9 januari 2023 namens Henk Sok van OVW (Ondernemersvereniging Winsum) ook een opiniestuk: Retail onmisbaar voor leefbaarheid van het allermooiste dorp van Nederland.

Sommige ondernemers zijn duidelijk niet blij met de kansen ten gunste van het jaagpad, die enkele bewoners zien en onder de publieke aandacht hebben gebracht door een koppeling te leggen tussen het project Wierde van Waarde en de ontwikkeling en herinrichting van het Boogplein in combinatie met een autoluw centrum (door een ruime hoeveelheid parkeerplaatsen te creëren bij camping Marenland). Sterker nog “Het bestuur van OVW is daar zeer verontwaardigd over.” Dit gevoel lijkt zelfs te leiden tot stemmingmakerij e.d.: “Zo zijn de bouwkosten door dit uitstel ondertussen gestegen met meer dan een miljoen euro. Kosten die door de burgers moeten worden opgebracht.” en "De OVW vindt het te gek voor woorden dat dit besluit [herinrichting Boogplein] nu weer gedwarsboomd wordt door een groep mensen."
Verder laat OVW het niet hierbij, maar zal na raadpleging van de achterban “met een duidelijk statement komen als reactie op een bij ons wel heel verkeerd gevallen artikel.”

De petitie voor behoud van het jaagpad staat nog open, dus tekenen kan nog steeds!


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!

Opinie: Autoluw Obergum schept kansen om jaagpad te behouden

2022-12-29 14:47:45

Opinie: Autoluw Obergum schept kansen om jaagpad te behouden


Het is zover: enkele belanghebbenden ondernemen actie. Een aantal inwoners haakt via de plannen voor de Wierde van Waarde in op de ontstane situatie rondom het Boogplein via een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden van 29 december 2022 (zie hieronder) en ook de Ommelander Courant van 28 december 2022 bericht hierover https://www.ommelander.info/reader/22237/68658/maak-ook-boogplein-in-winsum-autoluw#p=12.
Opiniestuk_Autolow_Obergum_schept_kansen_DvhN_19-12-2022.jpg
Na de uitspraak van de Raad van State van 28 september 2022, heeft de gemeente – zover wij weten – taal noch teken van zich laten horen over wat de eventuele gevolgen hiervan zijn voor de plannen voor het Boogplein.

Enkele betrokken dorpelingen grijpen de ontwikkelingen voor het andere centrumdeel rondom de Hoogte, aan om ook het Boogplein hierbij te betrekken. Ze pleiten voor het behoud én een upgrade van het jaagpad “Een autoluw Obergum schept kansen voor een groen Boogplein, stellen Jannie Wicherts, Henk Langeveld en Douwe Staal. Mét behoud van jaagpad en bomen. Knap het op en zorg voor een vorstelijk toegangspad”. Nu is het dus de vraag wanneer de gemeente laat weten hoe de (aangepaste) plannen voor het Boogplein ervoor staan. Vooralsnog meldt de gemeentelijke website nog de achterhaalde situatie met de oorspronkelijke plannen.

Vanwege bovenstaande blijft de petitie open staan, dus tekenen kan nog steeds!


Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...