Wij willen roetveegpieten in Deventer

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Ingesproken in de Deventer raadsvergadering

2019-10-31 11:54:47

Gisteren heb ik, als initiatiefnemer van deze petitie, in de Deventer gemeenteraad mogen inspreken over Zwarte Piet.

Dit is wat ik heb gezegd:
 

 

Beste raadsleden,
 
Bedankt dat ik hier vanavond mocht inspreken.
 
Ik wil graag beginnen met zeggen dat ik hier vanavond niet alleen namens mezelf sta, maar ook namens alle Deventenaren die graag een inclusief Sinterklaasfeest zien, zonder Zwarte Piet.
 
In slechts twee dagen tijd tekenden ruim 350 mensen de petitie ‘Wij willen roetveegpieten in Deventer’.
 
Onder hen Janine uit Deventer, die schreef: “ik teken omdat alle kinderen van het feest moeten genieten zonder dat het discriminerend is naar donkere mensen. Zoals ik, mijn man en mijn kind, en andere mensen met een donkere kleur.”
 
Onder hen ook Joost uit Deventer, die zei: “We kunnen best een beetje rekening met elkaar houden zodat het een feest voor iedereen is. De kinderen gaan echt niet wakker liggen van een roetveegpiet, dus liever een kinderfeest voor iedereen, zonder uitsluiting.”
 
En Pascal uit Diepenveen, die zei: “Voor mij symboliseert de roetveegpiet precies waar het over gaat: een kleine aanpassing van een mooie Nederlandse traditie. En... Piet komt toch ook door de schoorsteen, dus perfecte oplossing.”
 
Het is alweer vier jaar geleden dat een comité van de Verenigde Naties concludeerde dat de manier waarop we Zwarte Piet uitbeelden ‘naar negatieve stereotypes van mensen van Afrikaanse afkomst verwijst’. Al wisten we natuurlijk allang dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is. Hij zou zwart zijn van het roet van de schoorsteen, maar ik denk dat iedereen weet dat in schoorstenen geen afropruiken, rode lippenstiften en gouden oorringen verstopt zitten.
 
Drie jaar geleden stelde de Kinderombudsman vast dat kinderen van kleur echt lijden onder Zwarte Piet. In het rapport staat het verhaal van een jongen van 13, die vertelt dat er met pepernoten naar hem is gegooid en dat hij zwarte aap en Zwarte Piet is genoemd. De kinderombudsman schreef: ‘Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond Sinterklaastijd erger wordt. Ze wijten dat aan een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet.’
 
In de afgelopen jaren hebben vele dappere activisten onvermoeibaar gestreden tegen Zwarte Piet. En nu eindelijk mogen we een landelijke intocht en Sinterklaasjournaal meemaken zonder racisme. De tijd van verandering is hier. En nu is aan ons, de volwassenen van Deventer, om te zorgen dat Sinterklaas ook hier voor ieder kind een veilig en leuk feest is.
 
Dit kan alleen als we het voortaan helemaal zonder Zwarte Piet doen. Dus een Piet ontdaan van alle racistische kenmerken; ook geen Zwarte Piet-light, geen compromispiet, geen zwarte krulpruik, geen rode lippen. Alleen roetveegjes.
 
En dat kan zo gemakkelijk. Op enkele scholen in Deventer-Oost, bijvoorbeeld, vieren ze nu al een paar jaar Sinterklaas zonder Zwarte Piet maar met roetveegpieten. De kinderen zijn net zo blij en vrolijk als altijd, en ook de ouders zingen en klappen als de Pieten aankomen op school. Zelfs de ouders die eigenlijk liever hadden gezien dat Piet zwart was gebleven.
 
Als je zo gemakkelijk iets goeds kunt doen, mag je dat niet nalaten.
 
De vraag is: wat voor stad willen we zijn? Een stad die in het verleden blijft hangen, waar we krampachtig vasthouden aan een racistische traditie, zelfs als de tijd van verandering daar is? Of willen we een empathische stad zijn, een solidaire stad; een stad die naar de toekomst kijkt, en waarin we samen staan voor een inclusief feest, zonder racisme, dat leuk is voor álle kinderen?
 
Ik hoop dat laatste.
 

Asha ten Broeke

Petitie onder de aandacht gebracht van de gemeenteraad en wethouder Verhaar

2019-10-29 15:50:09

Onze petitie is in één dag tijd bijna 300 keer ondertekend. Ook De Stentor heeft aandacht besteed aan de petitie: https://www.destentor.nl/deventer/nu-ook-een-petitie-voor-roetveegpieten-in-deventer~acc6f29fc/?fbclid=IwAR3_mEDVDmfE4K_tX734iFDl7tkxOI3Qh8edz7MfgzK0Qp7uXGavikaobdU

Zojuist heb ik de petitie gestuurd naar wethouder Verhaar en naar de leden van de Deventerse gemeenteraad. Morgen wordt er in de raadvergadering over de Sinterklaasintocht gesproken. Vooral de actiegroep 'Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Deventer' is van plan om veel lawaai te maken. Maar onze petitie zal de raad en de wethouder laten weten dat er ook velen in Deventer zijn die voor een inclusief Sinterklaasfeest zijn waar iedereen van kan genieten. Heel erg bedankt voor het tekenen en delen!


Tekenen en delen heeft trouwens nog steeds zin, want ik heb een link naar de petitie gedeeld met de wethouder en raadsleden, zodat ze morgen kunnen zien hoeveel mensen er dan hun handtekening hebben gezet.


Asha ten BroekeDeel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.

Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...