Het verbod op het winkelen op zondag in Deventer te beëindigen

Verzoekschrift om het verbod op het winkelen op zondag in de stad Deventer te beëindigen, en de consument de vrijheid te laten zelf te bepalen wanneer zij willen winkelen.

Ondergetekenden – ondernemers, winkelmanagers en consumenten in Deventer – willen een beroep doen op de gemeente Deventer om winkeliers toe te staan hun winkels op zondag te openen. Wij vragen u daarom om het verbod op winkelopenstelling op zondag op te heffen.

Wij dringen er bij Burgemeester, Wethouders en bij de raadsleden op aan de volgende punten in acht te nemen:

  • Winkels en bedrijven moeten altijd achter de consument staan en rekening houden met de behoeften en wensen van de consument, met in acht neming van de beschikbaarheid, toegankelijkheid van producten en diensten. In een maatschappij waar klanten tegenwoordig 24 uur per dag, 7 dagen per week via internet producten kunnen aanschaffen, moeten winkels de verkoop  in beperktere tijden doen. Wil een winkel kunnen concurreren met internetverkoop, dan zullen de openingstijden verruimd moeten worden.
  • Wij zijn tegen “verplichting”. Wij zijn tegen het huidige beleid om gesloten te zijn, net zoals we tegen het eventuele beleid zouden zijn om verplicht open te zijn. Het is de uitdaging van iedere winkelier om het gedrag van de consument te evalueren en daarop in te kunnen springen met zijn diensten of producten.
  • Wij accepteren dat ondernemerschap risico’s met zich meebrengt. Wij verwerpen echter het argument dat kleine bedrijven zullen lijden als de stad open gaat voor de consument, zodat zij kunnen kopen wanneer zij willen. Het is aan de individuele ondernemer om hun klantenbestand te evalueren en het te gebruiken wanneer nodig. Het concept van de stad om de winkels op zondag te sluiten met het argument om kleine bedrijven te beschermen, gaat in tegen de principes van ondernemerschap en concurrentie.
  • Wij zijn van mening dat de specifieke winkels (bijvoorbeeld stempels, antieke boeken, kaarten, oude bordspellen, enzo.) zeer gespecialiseerd zijn, en daarom zal hun klantenbestand (ondanks het feit dat deze kleine winkels op zondag gesloten zijn) naar die winkels blijven komen. Wij denken dat openstelling van andere winkels geen invloed hebben op de verkoopcijfers van deze kleinere, gespecialiseerde winkels.
  • Het concept van een “rustdag” is ons inziens een oud concept, wat voortkomt uit religieuze tradities. Als het concept niet eerlijk kan worden toegepast op alle gebieden in het bedrijfsleven, moet het niet van toepassing zijn op enig gebied van het bedrijfsleven. Religie is een persoonlijke keuze. Die zaken waarvan de eigenaren religieus zijn, moeten de vrijheid hebben (in onze ogen) om hun winkels op zondag te sluiten als ze dat willen.
  • Wij zijn tegen de voortdurende overbevolking van winkels, supermarkten en winkelstraten doordat mensen op dit moment in het weekend alleen de vrije zaterdag hebben om te winkelen. Met het openen van de winkels op zondag, zal de drukte in warenhuizen, supermarkten en winkels beter verspreid worden over het gehele weekend.  We accepteren dat de totale verkoop op een zaterdag verminderd kan worden, maar over het algemeen zullen de twee open dagen in het weekend, de totale omzet verhogen die in het weekend behaald wordt. Goede marketing en reclame zullen de omzet aanzienlijk verhogen op de lange termijn.
  • De voordelen voor de stad- meer toerisme, meer parkeergeld en meer blootstelling aan onze mooie stad, zijn aanzienlijk en mogen niet worden afgewezen.
  • In tijden van crisis moeten alle maatregelen die leiden tot meer werkgelegenheid een kans worden geboden.

 

Als ondernemers zijn wij ons bewust van een eenvoudige waarheid: we weten nooit hoe de verkoop zal zijn wanneer we open zijn, maar we weten precies wat de verkoop zal zijn als we gesloten namelijk, €0,-. Wij zijn het oneens met elke eis van de lokale overheid die ons deze simpele waarheid dwingt te accepteren. Vandaar dat wij de gemeente willen vragen het al dan niet open zijn van winkels op zondag over te laten aan de eigenaren van die winkels zelf.

 

De ondernemers, winkelmanagers en consumenten in Deventer