Verplichte sticker op producten waarin (resten van) insecten zijn verwerkt.

Ken je de slogan nog? "Weet wat je eet!".

Ik vind dat goed. Voeding is belangrijk. Ik wil als consument graag weten wat er in mijn voedsel zit. Is het scharrelvlees? Wat is de nutriscore? Bevat een product stoffen waarvoor ik mogelijk allergisch ben? Dat soort dingen.
Voedingsfabrikanten plaatsen op hun producten zelfs QR-codes, of het afval bij het plasitc hoort of niet, of het vegan is of niet en welke stoffen erin verwerkt zijn. Ieder zijn keuze. Zelfs winacties zijn toegestaan bij de verkoop van producten.

Maar met de nieuwe wetgeving vanuit de EU is het sinds 23 januari 2023 toegestaan om insecten te verwerken in producten voor consumptie. [ Lees: in onze voeding.] (Bron: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0005&from=EN)

Ik, als starter van deze petitie, vind dat jij en ik als cosument recht hebben om te weten wat je eet. Over chitine verschillen de meningen van wetenschappers. Zet 20 wetenschappers op een wetenschappelijk onderzoek en je zult diverse invalshoeken zien. Dat is niet waar deze petitie over gaat. Waar het om gaat is dat je als consument wilt weten of er insecten of delen van insecten zijn verwerkt in een voedingsmiddel, of een ander middel dat dient ter consumptie van de mens.

Ik roep daarom de overheid op om zich uit te spreken dat er een etiket/sticker komt op alle goederen die geschikt zijn voor menselijke en dierlijke consumptie, dat er geen insecten, of delen of grondstoffen daarvan zijn verwerkt in het product, noch die van andere ongewervelde dieren en/of de larven van beide diersoorten. Derhalve vind ik dat de overheid de verplichting moet opleggen aan producenten om op producten te vermelden wanneer er insecten of delen daarvan zijn verwerkt, en die van andere ongewervelde dieren en/of de larven van beide diersoorten in producten welke geschikt zijn voor menselijke en dierlijke consumptiegoederen. Ongeacht het percentage. 

In een democratie moet ieder voor zich weten wat hij of zij eet.
Wil jij geen bodemstoffen van insecten tot je nemen?
Wil jij dat niet alleen jijzelf, je dierbaren, maar ook je huisdier dit niet toegediend krijgt?
Teken dan deze petitie.
En vergeet vooral niet om de bevestigingsmail te versturen nadat je deze petitie hebt ondertekend. Anders telt jouw stem niet mee.

Ps. als je een politieke partij kent die deze petitie in ontvangst zou willen nemen, neem dan a.u.b. contact op met de starter van deze petitie. En als je 100% achter deze petitie staat, deel hem dan vooral in je netwerk onder je familie, vrienden, kennissen, in je nieuwsbrief en op je socials. 

 


Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, ga ik ermee akkoord dat Kiki Scheepens alle informatie kan zien die ik op dit formulier verstrek.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.


Ik geef toestemming om de gegevens die ik op dit formulier verstrek te verwerken voor de volgende doeleinden:
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...