Tegenreactie Turks-Nederlandse Jongeren

Ik ondersteun de brief die door verschillende Turks-Nederlandse jongeren is opgesteld.  

 

Geachte heer Asscher,

 

 

 

Wij, ondergetekenden, hebben met verbazing kennis genomen van berichten omtrent de uitkomst van een onderzoek van het bureau Motivaction onder 300 Turkse jongeren. Uit dit onderzoek zou blijken dat 90% van de Turkse jongeren IS steunt, de denkbeelden van IS onderschrijft en Nederlandse jongeren die naar Syrië of Irak vertrekken om aan de zijde van IS te vechten als helden beschouwt.

 

Opvallend is dat Motivaction op hun website benoemt dat het doel was om een representatieve steekproef te verkrijgen.

 

“Het onderzoek is deels in 2011 en deels in 2014 uitgevoerd onder 300 Turkse Nederlanders van 18 tot en met 34 jaar oud. Door analfabetisme, digibetisme en onbekendheid met online onderzoekspanels is het bij deze groep niet mogelijk om een online representatieve steekproef te realiseren. Voor beide onderzoeken is een mixed-mode veldwerkmethode gehanteerd. Dit is een combinatie van online onderzoek en face-to-face-onderzoek met het doel een representatieve steekproef te verkrijgen”, zo meldt de website.

 

 

 

Wij, jongeren van Turkse komaf en volksvertegenwoordigers van verschillende politieke partijen, herkennen ons totaal niet in het beeld dat hier wordt geschetst. Evenmin kunnen wij dit plaatsen in de kring van onze contacten binnen de Nederlands/Turkse gemeenschap, een kring die wij als zeer uitgebreid zouden willen omschrijven.

 

Turkse jongeren in Nederland zijn bezig met hun opleiding. Schooluitval onder jongeren van Turkse afkomst laat al enige tijd een dalende trend zien.[1] Zij werken aan hun toekomst in een baan en/of als zelfstandig ondernemer. Na de Chinezen vormen Turkse Nederlanders de grootste groep ondernemers van buitenlandse afkomst.[2]

 

 

 

Turkse jongeren zijn inmiddels actief in de Nederlandse politiek, vooral op gemeenteniveau, veelal voor mainstream partijen als PvdA, CDA, D66, GroenLinks en VVD. Daarnaast zijn zij erg actief in het verenigingsleven en tonen hun betrokkenheid o.a. door het doen van vrijwilligerswerk.

 

Wij allen zien een toekomst voor onszelf en onze nakomelingen in de Nederlandse samenleving en in de ordening daarvan zoals die thans bestaat. Wij willen onze steentje bijdragen aan de verdere opbouw en aan het welzijn van onze samenleving en van alle mensen die daartoe behoren. Dit op een democratische manier en met inachtneming van de regels van de Nederlandse rechtsstaat, inclusief de vrijheid van geloof, vereniging, vergadering, de vrijheid van meningsuiting en de gelijkheid van een ieder voor de wet.

 

 

 

Hopelijk ten overvloede: de denkbeelden en de daden van degenen die zeggen te strijden voor wat zij een Islamitische Staat (die wij noch als islamitisch, noch als staat erkennen) durven te noemen, verwerpen wij met afschuw. Ten overvloede, omdat iedereen dit als vanzelfsprekend zou moeten beschouwen.

 

Namens Turks- Nederlandse jongeren,

 

Asli Bolat, Fractievoorzitter Pvda Uden.
Ülkü Ögüt, Raadslid Hart voor Veghel.
Selami Coskun, Raadslid Pvda Roermond.
Osman Bosuguy
Münire Manisa, Raadslid Pvda Amsterdam Nieuw-West.

 

Deze brief is mede ondertekend door:

 

Sara Haiat, Pvda Oss

 

M. Baylan, d66 Zaanstad

 

Orkun Baytemir, Raadslid Pvda Tilburg
Canan Uyar, Raadslid PvdA Amsterdam

 

Güliz Tomruk Kisi, Kandidaat Europees Parlement Groenlinks 2014

 

Eylem Koseoglu, PvdA Zaanstad

 

Songul Mutluer, PvdA Zaanstad

 

Bahar Palabiyik, Raadslid D66 Zaanstad

 

Oktay Ünlü, Lid gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk PvdA Rotterdam
Merve Karaman, Raadslid CDA Venlo.
Serkan Özkan, Raadslid Emmen
Murat Ciftci, PvdA Maassluis
Ozan Turkdogan, publicist

 

Gökhan Çoban, Raadslid D66 Veenendaal
Mehmet Kavsitli, Raadslid PvdA Middelburg
Osman Cifci, Kandidaat raadslid PvdA ‘s-Hertogenbosch
Ihsan Tunc, PvdA Brummen
Kerem Gencer, Pvda Huizen
Esli Demirel,  PvdA Amsterdam Nieuw-West

 

Kamelya Erturk, CDA Venray

 

Adnan Tekin, Statenlid Noord Holland

 

Kursat Bal, Raadslid Verenigd Arnhem

 

Hüseyin Simsek, Raadslid Gemeente Belangen Heusden

 

Dilek Odabasi Seker, Raadslid GroenLinks Waalwijk

 

Armagan Babaoglu, Raadslid VVD Zaanstad

 

Fatih Elbay, Gebiedscommissielid D66 Rotterdam-Feijenoord

 

Güven Erkaslan

 

Yavuz Cinek

 

 

 

Ondersteunende verenigingen:

 

Tannet

 [1] Factsheets. Allochtonen jongeren in het onderwijs. Geraadpleegd op 12 november, van www.art1.nl/nprd/factsheets/FactsheetOnderwijspositieNPRDNov2006.pdf

[2] CBS. Jaarrapport Integratie 2012. Geraadpleegd op 12 november 2014, van