Stop Circusleed voor Wilde Dieren

Wilde dieren horen in het wild!

Opvangcentra zoals Stichting Leeuw in Anna Palona en organisaties zoals FOUR PAWS of de Dierenbescherming doen hun uiterste best, maar kunnen het aantal dieren nooit allemaal opvangen, laat staan terugplaatsen in hun natuurlijke habitat. Ondanks de inspanning van een heel aantal organisaties loopt de wetgeving in Nederland ernstig achter bij die van de rest van Europa en er blijft ons niets anders over dan om zelf de touwtjes in handen te nemen en met name circussen die nog steeds met wilde dieren werken te boycotten.

Recentelijk heeft de vereniging Wilde Dieren de Tent Uit bij de politie in Amsterdam aangifte gedaan tegen de dierentemmer van circus Renaissance. Dat liet de organisatie woensdag weten. Ze vindt onder meer dat de gezondheid van olifant Betty 'stelselmatig en zonder redelijk doel geschaad wordt', door een haak in de huid te prikken om haar kunstjes te laten vertonen.

Directeur Leonie Vestering van Wilde Dieren de Tent Uit stelt dat het gebruiken van de haak fysieke, psychologische en emotionele schade veroorzaakt en leidt tot ernstige stress en trauma's. Bovendien zouden de leefomstandigheden van Betty slecht zijn, wat leidt tot frustratie en verveling. Verder leeft de olifant alleen. 'Olifanten zijn één van de meest sociale dieren ter wereld. Het opsluiten van Betty zonder soortgenoten is wreed en inhumaan', concludeert Vestering.

Bij het landelijke meldnummer kwamen twee meldingen binnen over dieren van het circus. Ze staan buiten in de warme zon, zonder schaduw en zouden nauwelijks water krijgen, laat staan een verkoelende douche. De dierenpolitie controleerde eerst de tijgers en bij een tweede bezoek de koeien en de olifant van het circus.

Daarbij werden geen strafrechtelijke feiten geconstateerd. Wel is de situatie 'niet naar wensen', laat een woordvoerder van het KLPD aan AT5 weten. 'Het ziet er niet goed uit.' Ingrijpen kan echter niet, omdat er geen regels worden overtreden. 'Een olifant kan in de natuur vijf dagen zonder water', aldus de woordvoerder

Ook de Dierenbescherming vindt dat het welzijn van wilde dieren in het circus structureel verstoord is. Het niet kunnen vertonen van soorteigen gedrag, de huisvesting, het gesleep van hot naar her en de trainingsmethoden zijn een aantasting van de fysieke en mentale gezondheid van de dieren.

Het argument van voorstanders van wilde dieren in het circus, dat de dieren zo goed verzorgd worden, is misleidend. De dieren zien er meestal goed uit en de dierenarts wordt op tijd gebeld. Een slecht uitziend dier kan namelijk niet optreden en oogt niet leuk.

De Dierenbescherming Amsterdam vindt het belangrijk dat burgers en bestuurders geïnformeerd worden over de werkelijke gang van zaken in het circus. Op zaterdag 28 juli is er gefilmd voor en tijdens de voorstelling. http://www.youtube.com/watch?v=O7zIf_cMFYE

Op het filmpje ziet u tweemaal dezelfde olifant. Voor de voorstelling staat het dier buiten te weven, heen en weer te schommelen. Dit is gestoord oftewel ‘stereotiep gedrag' en komt in ernstige vorm voor bij wilde dieren in circussen. Aan dit gedrag ligt altijd ernstige frustratie ten grondslag, zoals chronische stress, verveling en het ontbreken aan een geschikte leefomgeving. Tijdens de voorstelling is te zien dat de dompteur een korte stok vasthoudt. Op verschillende momenten haalt hij de dop van de stok en is de olifantenhaak te zien. Hij prikt het dier op verschillende plekken in het lichaam. Dit om gehoorzaamheid af te dwingen.

De Dierenbescherming en inmiddels een groot deel van de bevolking vindt dat er een einde moet komen aan het gebruik van wilde dieren in het circus. Gemeentes kunnen een belangrijke rol spelen door z.s.m. het Heemskerk model in te voeren. De gemeente Heemskerk ontwikkelde in 2009 een voorkeursbeleid voor circussen zonder (wilde) dieren.

 

Dit circus staat momenteel in mijn woonplaats Heerhugowaard. Ik vind het heel erg dat mijn gemeente deze slechte omstandigheden voor wilde dieren gedoogt, terwijl er een andere mogelijkheid bestaat d.m.v. Het Heemskerk Model.

Het Circus trekt straks verder naar oa. Leeuwarden, Heerenveen, Assen en Deventer…

Ik zie geen andere mogelijkheid dan een oproep te doen aan U, uw familie, uw vrienden. Aan alle mensen die naar die naar circussen gaan en in eerste instantie denken; “ach, wat een prachtige tijger, dat die door een brandende hoepel durft te springen! En kijk ik mag met een schattig welpje op de foto! Of kijk die olifant heeft nog slachttanden.”

Kijk alsjeblieft verder dan dat, er gebeuren nare ongelukken waarvan mensen, maar vooral de dieren uiteindelijk de dupe zijn. Wilde dieren horen in het wild, waar ze tot hun recht komen!

 

Leer uw kinderen respect te hebben voor dieren en al wat leeft en ze zullen meteen leren respect te hebben zichzelf.

 

Teken alsjeblieft deze petitie en stuur hem zoveel mogelijk door. Als het volk weigert naar de spelen te gaan, zullen de spelen vanzelf verdwijnen.

 

Namens de dieren en mijzelf vast bedankt

 

Astrid de Heij

www.healing4animals.nl