Red het Waterstraatje in het Opstalgebied

Na sterk aandringen van onze groep, die meer dan 1000 digitale handtekeningen verzamelde tegen de vernietiging van de Opstalpolder (Berendrechtse en Stabroekse polder) is er eindelijk een onderzoek gaande over de afschaffing  van het Waterstraatje in Berendrecht. Dit Waterstraatje is een buurtweg, een “trage weg”, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Het kwam in de belangstelling door de onwettige afbraak van paardenstoeterij (manege) Het Hoefijzer, waarvoor geen sloopvergunning werd gevraagd.
De gemeente Stabroek meende dat het Waterstraatje op haar grondgebied lag en richtte reeds een bevraging in over de afschaffing, samen met deze van de Torense Weg, die wel op haar territorium ligt. Deze bevraging dient zo nodig een derde keer hernomen.
Veel te laat zijn ook de stad Antwerpen en het district in gang geschoten. Er is een bevraging over het Waterstraatje ingesteld van 1 tot 30 april, maar de bekendmaking gebeurde slechts op 9 april, wat onwettelijk is. De termijn dient daarom verlengd te worden.
In het uiterst dunne dossiertje, dat kan ingekeken worden op het districtshuis in Berendrecht, is de verantwoording enkel gestoeld op “de natuurdoelstellingen voor het project Opstalvallei fase 2 , waarvoor het maaiveld aan het Waterstraatje met ongeveer 35 cm verlaagd moet worden en een bufferdijk die aangebracht moet worden.” Dit is op de feiten vooruitlopen.

 

1/ Er werden geen voorafgaandelijke onderzoeken doorgevoerd.

 

2/ De onteigening van de hoeve Simons (Opstalhoeve) met gronden werd door het vredegerecht verworpen. Dit geldt voor het hele gebied. Een beroep hiertegen is niet uitgesproken.

 

3/ Het Waterstraatje is dienstig voor de omliggende landbouwgronden, als wandelweg en om toegang te verlenen naar de historische site van het verwoeste Monnikenhof, waarnaar archeologische opgravingen dienen te gebeuren.

 

4/ Het opheffen van het Waterstraatje luidt de vernietiging in van de Opstalpolder die zou worden omgevormd in een zogezegd natuurgebied dat nadelig is voor de omwonenden. Wat bewezen wordt door de talrijke klachten over fase 1 (de vroegere Berendrechse Polder) die een verhoging van het grondwater veroorzaakt, de toename van ongedierte, en het afsterven van bomen rondom, onder meer in het Reigersbos dat bedreigd wordt.

 

Om al deze en nog andere redenen eisen wij het behoud van het Waterstraatje. Bovendien dient de wetgeving ter zake gevolgd. Alternatieven dienen onderzocht. Klachten, bezwaarschriften en petities dienen te kunnen gebeuren langs digitale weg via het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Een volledig dossier dient aanwezig te zijn op het districtshuis, waar ook kopieën kunnen verkregen worden. Gezamenlijke bezwaarschriften moeten kunnen. Communicatie dient glashelder te gebeuren en verborgen agenda’s moeten verdwijnen. Aan de mening van de bewoners van Berendrecht-Zandvliet-Lillo dient voorrang gegeven. Indien nodig moet een volksraadpleging worden gehouden. De rechtbanken en zo nodig de Raad van State dienen geraadpleegd.