Muziek voor iedereen!

Projectnaam:
Muziek voor iedereen!

Beschrijving van mijn initiatief;

Beste lezer,

Mijn naam is Nika van Stiphout, ik ben 23 jaar oud en kom uit Helmond.
Nadat ik op de Fontys in Eindhoven de studie Social Studies heb afgerond gehad en daarna 3 jaar in de zorg heb gewerkt, ben ik nu werkzaam als zangeres en zangcoach.

Ik heb onder anderen gewerkt bij Lunet Zorg als ambulant begeleidster, bij veel ouderen (en alle andere leeftijden) met verschillende aangeboren en/of niet aangeboren verstandelijke beperkingen. Daarna ben ik werkzaam geweest bij het Regionaal Autisme Centrum in Helmond als ambulant autisme begeleidster, voor alle leeftijden.

Ik vond werken in de zorg super maar ben dit jaar mijn grootste droom achteraangegaan om ‘fulltime’ met muziek bezig te mogen zijn. Fulltime heb ik tussen aanhalingstekens staan omdat ik bewust mijn liefde voor zorg en muziek combineer in mijn werk en werkstijl.

Zowel bij mijn optredens als tijdens de zanglessen. Dit is tevens de reden dat ik deze brief schrijf.

Ik treed al jaren achterelkaar regelmatig op bij de zorginstelling Savant, in Helmond en omstreken.
Ik breng zang en muziek te horen zowel op de gesloten afdelingen bij de dementen ouderen als in de restaurants of bijvoorbeeld op de Kerstmarkten.

Ik zie hoeveel dit met de ouderen doet en kan doen. Hoeveel plezier, emotie en energie het bijvoorbeeld kan opwekken. Ouderen die normaal helemaal in elkaar gezakt zitten in de hoek van de kamer, zitten na een paar liedjes ineens rechtop, te glimlachen en soms zelfs voorzichtig mee te klappen. Ze zingen mee, ze dansen alleen of met de begeleiders, of natuurlijk met mij. Ze huilen, ze lachen en hebben een hele fijne middag.

Helaas is er daarentegen weinig tot geen budget voor meer activiteiten. Zo graag zou ik vaker voor de oudere (demente) generatie optreden. Maar het budget van de zorginstellingen is klein en zo ook het budget van de ouderen zelf. Zij moeten vaak zelf inleggen voor een leuke activiteit. Hierdoor is het budget vaak niet toereikend voor (goede) livemuziek of vaker (goede) livemuziek.

Daarnaast worden er ooit leuke ideeën geopperd vanuit medewerkers van de zorginstellingen; het opzetten van een koor, muziektherapie, één op één zingen. Maar al heel snel wordt een dergelijk idee weer teruggetrokken omdat er te weinig budget voor de activiteit is of voor de medewerkers die dan werkzaam zouden moeten zijn.

Hoe mooi zou het zijn als er een koor opgezet kan worden voor degene die vroeger graag zongen en dat misschien nog steeds graag doen? Hoe mooi zou het zijn als er iemand bij je langs komt die jouw lievelingsliedjes van vroeger voor je zingt? Hoe mooi zou het zijn als ze vaker naar fijne livemuziek kunnen beluisteren en bezichtigen? Hoe mooi zou het zijn als er vaker muziektherapie aangeboden zou kunnen worden? Hoe mooi zou het zijn om vaker lekker mee te zingen en te dansen op de liedjes van vroeger die live ten gehore gebracht worden?

Daarnaast kan muziektherapie, zangles en het samen zingen ook heel veel betekenen voor mensen (jongeren) met verstandelijke beperking. Er komen bij mijn zanglessen gelukkig een paar jongeren (en volwassenen) langs met een verstandelijke beperking. Zij groeien hierdoor enorm in plezier, zang en erg belangrijk, zelfvertrouwen! Daarentegen hebben zij ook niet altijd de financiële middelen om zangles te volgen of blijven volgen en voldoen zij niet altijd aan de criteria van Stichting Leergeld. Hierdoor kan de meerderheid niet meer volgen dan een proefles en gaan teleurgesteld naar huis.

Mijn initiatief is om structureel muziek aan te kunnen bieden voor iedereen. Of je nu wel of niet een verstandelijke beperking hebt, wel of niet dement bent, wel of niet een lager dan gemiddeld inkomen hebt. Leuke en bijzondere muzikale activiteiten zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn! 

Om mijn initiatief uit te kunnen voeren vraag ik op dit subsidie aan bij de gemeente Helmond. Ik hoop heel erg dat mijn idee erdoorheen komt.
Zou je deze petitie alsjeblieft willen ondertekenen voor meer kracht en een grotere kans op slagen?
U kunt natuurlijk ook zelf een donatie doen, ik zal altijd inzichtelijk brengen waar het geld terecht komt. Dat kan via; https://www.geef.nl/nl/actie/muziek-voor-iedereen/donateurs
Mijn contact gegevens vindt u op www.nikavanstiphout.com.


Ik hoop u van u te horen!


Met warme groet,


Nika van Stiphout


Nika van Stiphout (coaching)    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Nika van Stiphout (coaching) om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...