vluchtelingen ook welkom in Delft


Gast

/ #182 Waarom ik teken. En een aantal ideeen

2015-10-31 09:39

Door te tekenen draag ik graag bij aan een tegengeluid; op de beslissing wie er toegelaten wordt in Nl. of niet kan ik niets zeggenn. Degenen die toegelaten zijn, moeten ergens kunnen wonen. Als elke gemeente een aantal vluchtelingen opneemt, worden er niet onnodig te grote groepen tegelijk ergens geplaatst.

Verder vind ik het mooi dat er in de petitie een link gelegd wordt tussen Delft als gastvrije stad voor toeristen. VLuchtelingen zijn ook mensen. Toevallig kunnen we niet direct aan hen 'verdienen' maar wellicht dragen zij in andere vormen waarde bij aan Delft! Laten we gastvrij zijn. Dat opent harten. Helaas gaat het niet altijd op, maar vaak wel: 'wie goed doet, goed ontmoet'.

Daarbij wil ik een paar ideeen lanceren:

  • Bied goede hulp bij het verwerken van wat ze meegemaakt hebben.
  • Inspireer vluchtelingen om na te denken welke bijdrage zij aan Nederland kunnen leveren, welke dromen zij hebben.
    Wellicht kunnen ze schatten uit hun cultuur delen (op culinair/handwerk/muziekgebied bijvoorbeeld). Misschien komen ze uit een volk dat van oudsher ambachtelijke beroepen uitoefent (hier is een tekort aan ambachtslieden0 of uit een ondernemend volk (geef ze info aan wat voor ondernemers er behoefte is) Misschien willen ze juist graag deel worden van een vrije cultuur zoals die van Nederland, en hebben ze door hun andere achtergrond een unieke inbreng, misschien kunnen sommigen iets voor andere landgenoten betekenen, als ervaringsdeskundige, of willen ze dingen leren die van pas komen als het weer mogelijk is om het land op te bouwen, enz.
  • Leg een verbinding tussen tekorten op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden/kwaliteiten die vluchtelingen  hebben (zoals in de ambachtelijke beroepen - al jaren wordt er tonnen geld uit getrokken om scholieren te interesseren voor ambachtelijke/technische mbo-opleidingen0
  • Laat hen zien wat de voordelen zijn van het leren van het Nederlands, en help hen om dit ook met succes te doen.
  • Laat hen in kleinschalige gastvrije ontmoetingen kennismaken met de Nederlandse cultuur, inclusief allerlei ongeschreven regel(tjes) die in Nederland gelden en wellicht botsen met die van hun eigen cultuur. Probeer uitleg te geven zodat ze Nederland beter gaan begrijpen.
  • Inspireer hen, bijvoorbeeld door ontmoetingen met landgenoten die al langer in Nl wonden, om hun antwoord te vinden op het wonen in een cultuur die anders is dan die van hun afkomst.