Red de Berendrechtse polder


Gast

/ #19

2014-04-06 06:51

De tegenstanders van de ontwikkeling van het nieuwe natuurgebied Opstalvallei moeten toch eens goed nadenken over het recente verleden.

Wij hebben als Natuurpunt Antwerpen Noord samen met Benegora Vlaanderen en de actiegroep BBZ (Berendrecht Zandvliet Leefbaar houden) een belangrijke rol gespeeld in de ruimtelijke discussies rond Berendrecht en Zandvliet. De Kabeljouwpolder en de Noordlandpolder zijn niet omgevormd tot een logistiek park, maar herbevestigd als landbouwgebied. Het wachtdok voor lichters is van het zuiden van Berendrecht (nu natuurgebied en buffer) verlegd naar de Schelde-Rijnverbinding binnen het havengebied. De Ruige Heide werd omgevormd tot natuurgebied in ruil voor de uitbreiding van het landbouwgebied ten oosten van Zandvliet. Het slibdeponie ten zuiden van Berendrecht werd vervangen door het Amorasproject binnen het havengebied. Meer dan 10 jaar hebben wij met het Havenbedrijf, met politici, met belangengroepen, met ministeries allerhande nagedacht en gewerkt aan een compromis met als doel én de openruimte én de natuur rond Berendrecht en Zandvliet maximaal te behouden en te versterken. Wij zijn ervan overtuigd dat nieuwe natuur de beste buffer is tussen het haven- en het woongebied. En nog sterker als bovendien die nieuwe natuur Europese bescherming geniet zoals de Opstalvallei. Wij weten ook dat landbouw open ruimte is, dat voedselproductie essentieel is, dat boeren grond nodig hebben om hun kost te verdienen. Maar niemand zal ontkennen (je moet gewoon maar rond je kijken) dat de meeste eigenaars van landbouwgrond hun eigendom vroeg of laat zo duur mogelijk willen verkopen om andere harde bestemmingen mogelijk te maken.

Indien Natuurpunt de voorbije 20 jaar niet heel intens had gewerkt rond het behoud van de open ruimte in onze polders had Berendrecht en Zandvliet al lang niet meer leefbaar geweest. Wij zullen de pleitbezorgers blijven van dit nieuwe natuurgebied en wij zijn er zeker van dat dit de niet enkel ruimte creëert voor planten en dieren maar ook een belangrijke bijdrage zal leveren aan het leefbaar houden van Berendrecht als woongebied.

Willy Ibens
voorzitter Natuurpunt Antwerpen Noord vzw