De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven.

Anoli

#676

2013-08-29 18:58

Haal de extra centen weg bij directeuren met ongeoorloofde bonussen, de onterechte uitkeringen voor handige jongens uit de balkan,belastingontduikers en zwartwerkers, maar NIET bij hardwerkende ZZP-ers die nu al ternauwernood het hoofd boven water kunnen houden. Als de belastingsdienst zijn reguliere werk fatsoenlijk doet zijn deze krankzinnige voorstellen helemaal niet nodig.

Gast

#677 Legale maffia

2013-08-29 19:06

.......... Legale maffia ............
Ron

#678 Re: Knuppel in hoenderhok.

2013-08-29 19:36

#19: loonslaaf - Knuppel in hoenderhok.

Ik ben zelf meer dan 30 jaar 'loonslaaf' geweest en ben blij dat ik de stap heb durven nemen voor mezelf te beginnen. Zonder het gezeur van teveel verdienende managers, die ieder hun eigen "gouden ei" leggen als ze in een bedrijf binnen komen. Ik was het kleuterklas-gebeuren zat, draag nu mijn eigen verantwoordelijkheden. Geweldig, maar het heeft wat nadelen:

Ziek?  Geen inkomsten.

Vakantie? Geen inkomsten.

Feestdagen? Geen inkomsten.

Pensioenopbouw?  Forget it.

Toch heb ik er nog geen dag spijt van, ondanks het feit dat ik het als 'loonslaaf' financieel beter had.

Het is ondanks veel vaste klanten een redelijk mager bestaan, dus een beetje steun is welkom. (zelfstandigenaftrek bv)

Ik houd mijn hand niet op, wil ik ook niet. Ik geniet van (bijna) elke dag!

By the way, ik kan me niet voorstellen dat je als voormalig ondernemer tevreden bent met je lot als

"gewoon loonslaaf". Wegen al die arbeidsvoorwaarden op tegen zelfbeschikking (beetje deftig woord voor in

dit geval 'vrijheid') ??

 

de nachtvlinder

#679 nog meer inleveren ...

2013-08-29 19:41

Als ZZP- er in de zorg moest ik dit jaar al 21 % inleveren op mijn uurloon vanwege het kromme besluit om btw te gaan heffen op het inhuren van personeel in de zorg , gezien het Nederlandse stelsel zo is dat zorginstellingen in Nederland BTW vrijgesteld zijn, werd ik onbetaalbaar om mij in te huren als ZZP-er als ik de btw door zou berekenen op mijn uurloon
ik heb al een flinke offer gedaan om de Nederlandse staatskas bij te vullen, en door 20% meer te werken per week ,hiermee kan ik mijn vaste lasten ( zakelijk /prive) met minimale marge aanvullen als reserve als er wat minder aanbod van werk aanwezig is .
als de zelfstandige aftrek er ook nog afgaat , kan ik net zo goed weer in vaste dienst gaan, misschien is dit ook wel de bedoeling....
allemaal weer in het keurslijf..
geldslaaf

#680 Re: Knuppel in hoenderhok.

2013-08-29 19:46

#19: loonslaaf - Knuppel in hoenderhok.

Tja, ik ben al 30 jaar ZZP-er omdat er geen andere mogelijkheden zijn. Nu als 50 + al helemaal niet. Je kunt onmogelijk in je diensten alle noodzakelijke kosten declareren (pensioen, verzekeringen ed) omdat de concurrentie moordend is. Zolang alles goed gaat zit ik boven een bijstandsniveau, maar ojee als ik ziek zou worden of zo. En ik heb geen pensioen. Ben al blij als ik een klein stukje huis kan afbetalen. En zoals ik zijn er velen, vooral als therapeut. Dus ik weet niet welk beeld u heeft van zzp-ers. Maar erg passend lijkt het niet vcor velen.

 

loonslaaf

#681 goede tijden, slechte tijden

2013-08-29 19:50

Ik vraag me af hoeveel van jullie zzp-ers zich een drol hebben laten voorhouden door de VVD en er vorig jaar september op dit tuig gestemd hebben?

Is het ook niet een beetje het risico van het vak, in de goede tijden kon het allemaal niet op, jullie zzp-ers reden in de dikste bakken, deden zich voor of jullie god in Frankrijk waren, ZZP-er was het en wij loonslaven waren de sukkels, tsjaa en nu een aantal jaar later, dikke crisis en wat hebben jullie na al die goede jaren achter de hand gehouden, wat is er gespaard voor de oude dag?
En dan moeten wij loonslaven wederom een gat dichten, no fucking way !!!
gootje62

#682 Re:

2013-08-29 19:53

Boze man

#683

2013-08-29 20:03

Laten we Wilders het een keer proberen slechter kan toch niet
Mari T.

#684 Re: Re: Re: Re: etc. etc. etc..

2013-08-29 20:14

#25: - Re: Re: Knuppel in hoenderhok.

Ik lees de discussies veelal tussen een, zo door zichzelf genoemde, 'loonslaaf' en een zelfstandige. Deze reactie zou op meedere bercihten van toepassing kunnen zijn.

In mijn ogen ontstaat hier naast een discussie over het al dan niet terecht zijn het neerleggen van de 'prijs' bij de kleine zelfstandige ten voordeel van de 'loonslaaf, ook een concurrentie tussen deze twee groepen.
Ik snap heel goed dat geen van beiden zieligheid moet worden toegeschreven.
Het gaat voor mijn gevoel in deze discussie meer over concurrentie tussen deze twee gropen dan over de vraag hoe de pijn van de bezuinigingen eerlijk zou moeten worden neergelegd.

Ik heb eens wat rondgesnuffeld over de aanleiding de zelfstandigenaftrek in te voeren.
Wat me vooral opviel is de wens van het toenmalige kabinet (1984 en eerder) de kleine zelfstandige te stimuleren. De kleine zelfstandige werd toen gezien als de motor achter de economie. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een positef gevolg heeft gehad. Nog niet zo lang geleden heb ik vanuit politiek Den Haag heel posieve uitlatingen gehoord / gelezen over de rol van de 'flexibele arbeiders'.

In een afstudeer scriptie van de heer Akansu uit Dordrecht wordt de aanleiding en het doel van de zelfstandigenaftrek duidelijk verwoord. Een zelfstandige, zeker als deze net start met de onderneming zal behalve de zorg voor eigen consumptie, ook zorg moeten dragen voor bedrijfsreserve en voor investeringen. Invooral de beginperiode staat de zorg voor bedrijfsreserve en soms investering behoorlijk onder druk en dan helpt de startersaftek zelfstandigenaftrek substantieel. Bij interesse, de scriptie is te lezen op http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=80914

Toen ik een hele poos geleden zelf werknemer was keek ik wel eens met enige jaloezie naar de ZZP-ers en rekende mezelf voor hoeveel inkomsten ze hadden. Ze verdienden bruto toch wel tot zes keer zoveel. Toch durfde ik toen niet de stap te maken.
Ik merk nu als zelfstandige dat deze jaloezie onderhuids leeft onder sommige werknemers met wie ik samenwerk. Het is de jaloezie over het grotere bruto inkomen. Ik heb sterk de indruk dat er daarbij weinig besef is, dat het inkomen van een ZZP-er na aftrek van belasting, bij een gezonde bedrijfsvoering heel wat anders is dan een netto persoonlijk inkomen, het is bedrijfsresultaat. Toen waren de tarieven toen beter dan nu, maar voor het principe maakt het geen verschil.
Ik ga tegenwoordig discussies hierover uit te weg als ik merk dat jaloezie erachter meespeelt.

Ik ben zelf sinds nog geen twee jaar een kleine zelfstandige. Ik had na een bezuinigingsronde van het bedrijf waar ik voor werrkte de beste kansen als zelfstandige en ik heb dáárom daarvoor gekozen. Ik wilde gewoon op een prettige manier mijn inkomen verdienen. Het ondernemerschap neem ik erbij, ik doe het gewoon om mijn brood te verdienen.
Het gaat me goed, ik heb vanaf het begin een goede omzet gedraaid en kan nu zeggen dat ik het een paar maanden kan volhouden zonder opdracht. Het gespaarde geld is niet vrij consumeerbaar, ik zorg voor mijn eigen sociale verzekering. Mijn boekhouder benadrukt regelmatig dat een bedrijf 'vlees op de botten' moet hebben om gezond te blijven. Hij heeft al heel wat bedrijven gezien en ik vermoed dat hij die waarwchuwing niet zomaar geeft.

Na veel rekenen en vergelijken maakt het in mijn ogen op langere termijn financieel gemiddeld niet zo veel uit of je nu zelfstandige bent of werknemer. Beiden hebben hun voors en tegens. Gemiddeld zal een goed draaiende ZZP-er op langere termijn wel ietsje meer overhouden, maar de verschillen zijn behoorlijk kleiner geworden. Voor dit verschil werkt een zelfstandige gemiddeld ook meer. Het verschik wordt kleiner, klanten willen nu eenmaal op het moment minder betalen voor een product en dat heeft consequenties. Niet alles is met innovaties op te vangen.

Ik vind dat rücksichtloss afschaffen van de zelfstandigenaftrek in het huidig economisch klimaat een verkeerd signaal van de overheid is. Bedrijven hebben het moeilijker en er vallen er veel om, ook onder kleine zelfstandigen. Afschaffen van de aftrek verlaagt de kansen om 'voor jezelf te beginnen'.  Het heeft mij mede geholpen de start van mijn bedrijf te maken.

Laten we hopen dat de regering wat meer rekening houdt met de kleine en vooral startende ondernemer. Het alternatief is bij een steeds groter wordende groep WW of bijstand. Dat moeten we niet willen, toch?

 


Gast

#685 Re: goede tijden, slechte tijden

2013-08-29 20:25

#681: loonslaaf - goede tijden, slechte tijden

Helaas, ik denk dat het beeld van "de ZZP'er" niet bestaat! "Men" noemt iedere ondernemer tegenwoordig ZZP'er. Terwijl dat vroeger gewoon de detaillist was die een eenmanszaak had, bv. de broodbakker om de  hoek en die meerdere klanten op een dag heeft. De term is helaas afkomstig van de Belastingdienst. Die noemt sinds enige jaren iedereen die geen personeel heeft ZZP'er! De ZZP'er is in die zin ook de eenmanszaak en de kapper bij u in het winkelcentrum die meerdere klanten heeft, de VOF van de man en vrouw met kaaswinkel om de hoek (als die er nog zijn...), en de maatschap van de fysiotherapeut.

Ik heb niet het idee dat dit soort ondernemers in de meest luxe auto's rijden (juist niet), en zakkenvullende ZZP'ers ken ik eigenlijk alleen onder degene die snel veel geld willen verdienen. Dit zijn dan ook meestal niet degene die al jaren bestaan en zuinig leven, wat de meeste ondernemers die ik ken wel doen!

Ondernemen is eerst zaaien en dan oogsten en de meesten hebben daarvoor wel wat moeten laten en kunnen niet al te gekke dingen doen. Dat zij zo. Loonslaven zijn in mijn ogen geen sukkels, niks mis mee. Ieder zijn ding. Maar net zo goed als er voor u als werkende belastingfaciliteiten zijn, zijn deze er ook voor ondernemers. Ook daar is niks mis mee! De zelfstandigenaftrek is het enige wat er voor hen voorhanden is.

De crux zit 'm in diegene die door hun baas ontslagen werden en "dus" ZZP'er werden! Dit is eigenlijk fraude in mijn ogen, want dit scheelt de werkgever zo'n 30% loonkosten. Die bazen moeten we aanpakken en niet degene die dan als ZZP'er te boek staat. Als voormalige werknemer heb je dan eigenlijk geen keuze. En ook die voormalige werknemer veroordeel ik niet. De banen zijn helaas niet meer voor het oprapen, dat snapt u ook.

En als al die ZZP'ers in een uitkeringssituatie komen, dan zijn we met zijn allen uiteindelijk duurder uit. U ook!!


Gast

#686

2013-08-29 20:32

Goed initiatief
ZZPositief

#687 Re: PVDA is geen sociale partij

2013-08-29 20:35

#629: anti pvda - PVDA is geen sociale partij

Ik noem de PVDA al langer Partij Van De Arrogantie... Ze denken met al hun regeltjes en nivelleringen wel even dit land te kunnen regeren, maar door deze arrogantie, het denken te weten wat iedereen nodig heeft,  regeren ze het land kapot. Als de vrijheid van mensen afneemt dan verdwijnt hun creativiteit. Het effect daarvan hebben we gezien in de Sovjetunie. Als je mensen kapot bezuinigd dan zijn ze hun financiele vrijheid kwijt...

 

Elke week 55 uur werken, met plezier

#688 ZZP het lijkt zo mooi, en dat is het ook zolang het loont

2013-08-29 20:37

Altijd bezig met je werk, nieuwe opdrachten zoeken, netwerken, bijdragen aan het succes van je opdrachtgever voor eigen rekening en risico. Zelfs een werkloze een kans geven in loondienst van mijn bedrijf, investeren in kennis, kwaliteit, representatie, kantoorruimte, vervoer. Dit alles levert direct nieuwe werkgelegenheid cash in zakelijk verkeer.
Geen WW, geen AOV, geen ziekte regeling, geen 8% vakantie toeslag, geen bonus, geen pensioen.
Misschien toch maar weer de makkelijke weg is een 9 tot 5 baan met een lease auto. Dan weet je zeker dat je de hypotheek kunt blijven betalen.
Leve de PvdA en de VVD, daar wordt Nederland sterker mee. PvdA bedankt voor de steun aan de armlastige werknemer. VVD heb ik nooit gestemd maar dit is in ieder geval een reden dit ook nooit te doen.
Aart Brezet

#689 De huidige regeling is fair, afschaffen leidt tot schadelijke effecten

2013-08-29 20:40

Essentieel aan de huidige regeling, is dat de aftrek omzet afhankelijk is. Dat maakt dat je toch een redelijk inkomen kan houden bij een tijdelijk neergaande markt, en weer stevig kan bijdragen aan de maatschappij als het goed gaat. Dat is fair. Daarnaast hebben wij de risico's en moeten wij alles qua pensioen en arbeidsongeschiktheid zelf regelen. De ZZP-ers vormen nu een enorme flexibele buffer in de economie. Die wordt danig ondermijnd wanneer veel mensen door het afschaffen van de regelingen weer werknemer moeten worden. Dan wordt de economie een auto die rijdt zonder vering. De gevolgen zullen schadelijk zijn.
john

#690 crisis

2013-08-29 20:52

Mark Rutte moet eens van mijn inkomen leven die heel hard is gedaald door de crisis, in de bouw.
Ook de banken zijn hier schuldig aan. Verwacht ook niet dat de komende jaren beter wordt.

Gast

#691 Re:

2013-08-29 20:59

#1: -

Helder uitgelegd, en helemaal mee eens. Dit zou zelfs een Haagse VVD-er of PvdA-er moeten begrijpen.

Het gros van de ZZP-ers is door bedrijfseconomische efficientie-operaties in "het putje" van de economie beland, en probeert daar door keihard werken voor eigen risico uit te klimmen. En dan zal de politiek je wel weer even terugduwen. Schande!

dre

#692

2013-08-29 21:17

Ik zie de toekomst voor mijn bedrijfje nu ineens heel zwart worden. Heb al een paar keer moeten ziekmelden (geen inkomsten!) en niet omdat ik ziek was maar het geld voor de diesel voor mijn kraan en trekauto op was!! Moest gaan zitten duimendraaien thuis of heel voorzichtig bellen of er een opdrachtgever bereid was iets eerder te betalen. Geen ww of pensioen behalve hetgeen ik opgebouwd heb in het verleden in loondienst. Geen aov niet te betalen, kan nog net een wa bedrijf verzekering vanaf met moeite. Die zal ik volgend jaar dan ook maar schrappen. Als er dan wat gebeurd ben ik tenminste in een keer uit mijn lijden verlost. En voor de goede orde, ik heb niet gekozen om zzp r te worden, dat is volledig ontstaan uit bitterste noodzaak!! Nu al meer dan 8 jaar het hoofd van mijn hele gezin boven water weten te houden maar dit gaat een gat prikken in ons reddingvest! Als ze dit echt gaan doen ga ik alvast dingen doen die echt niet netjes zijn zoals mijn werk auto op iemand anders zijn naam zetten zodat ik verzekerd blijf van een vorm van inkomsten na mijn falliesement dan!! Je moet wat!!
nina

#693

2013-08-29 21:26

wat wil de overheid nu eigenlijk? Daar waar geld stroomt komt de overheid direct op af. Ze moedigden zelfstandigen aan en nu weer het tegenover gestelde. ZZP-ers zijn hardwerkende en gemotiveerde mensen die zo vindingrijk zijn om hun eigen broodvoorziening te verzorgen. Ze ontlasten hiermee juist de overheid, want maken geen gebruik van een uitkering. Ze lopen veel risico en toch zetten ze door. Geen pensioen, geen vakantiegeld, inkomensafhankelijk naar aanbod van werk, risico van niet betalen, een dure verzekering die nog niet eens garantie geeft enz. Toch maar een uitkering dan?
dre

#694 Re: crisis

2013-08-29 21:32

#690: john - crisis

Ja en dan de bank. Die beginnen ineens en zonder overleg of mogelijkheid een bezwaar te maken mijn rekening courant ruimte in te korten met € 350 per maand? Das voor mijn bedrijf wel een vorm van noodbuffer en die wordt zomaar zonder reden ingekrompen. Nou daar sta je dan.

J. Mulders

#695 Voornemen afschaffen zelfstandigenaftrek

2013-08-29 21:35

Een belachelijk voornemen dat getuigt van domheid en korte termijndenken. 200 Euro per maand minder is een nekslag voor met name de kleine zzp'ers. Daarom hoop ik dat de zzp-onderhandelaars uiteindelijk wel een alternatief en haalbaar voorstel in gedachten houden: om de aftrek in elk geval te handhaven voor de lagere en kwetsbare zzzp-inkomensgroepen.

In het recente verleden dacht ik overigens nog een verhelderende toelichting van de PvdA en hun ZZP-specialist mw. Vos te kunnen krijgen. Geen enkele reactie, een arrogantie die voor zich spreekt.

Gast

#696

2013-08-29 21:36

.

Gast

#697 Re: nog meer inleveren ...

2013-08-29 21:42

#679: de nachtvlinder - nog meer inleveren ...

hoi nachtvlinder, je stelt dat het verlenen van zorg dit jaar belast zou zijn met BTW. dit komt me erg onbekend in de oren, maar ik ken jouw persoonlijke situatie niet. laat je door een deskundige voorlichten die is afgestemd op jouw situatie. als het goed is dan hoef je geen btw te berekenen voor de zorg die je verricht voor mensen met een indicatiestelling van de ciz. zorg dat je een kopie van die indicatiestelling van je klant in je dossier hebt. dan heb je bewijs als dat nodig zou zijn. succes.


Gast

#698

2013-08-29 21:53

Goede petitie. Iedere ondernemer weet dat bezuinigen niet het verhogen van de rekening is maar het minder gaan uitgeven van priveuitgaven. Geld weghalen bij mensen die de economie drasiende moeten houdenis oliedom, er wordt niet meer geïnvesteerd en de neerwaardse spiraal wiordt sterker en sterker. Iedere marktkoopman weet dat. Aan de Erasmusuniversiteit hebben ze dat schijnbaar nooit aan hun studenten onderwezen. Eerst de handel gezond, dan komt het wat de overheid te kort komt vanzelf binnen. Geen hogere wiskunde, gewoon een beetje simpel redeneren. Actie en reactie. De Amerikanen hebben dat wel begrepen en daar draait alles weer ( op een iets lager niveau) lekker door. Jan met de pet heeft weer geld op zak de werkeloosheid is op een lager niveau als voor de crisis en de overheid kan zijn tekorten automatisch aanvullen. Wanneer krijgen ze dat bij ons eensin de gaten. Op tijd????
donald duck

#699 Re:

2013-08-29 21:54

ZZP-er

#700 Stimuleren die handel. Regeren met vertrouwen a.u.b!

2013-08-29 22:03

Dit op angst en hap-snap gebaseerde kabinet neemt op angst gebaseerde maatregelen, waaronder nu mogelijk weer het afschaffen van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek (ook maar een naam) is een stimuleringsmaatregel vanuit de tijd dat er nog vertrouwen was in de kracht van onder andere de ondernemers. Dit vertrouwen heeft, met dank aan het huidige kabinet, plaats gemaakt voor een vicieuze cirkel van angst (geen vertrouwen)- afknijpen - bezuinigen - minder belastinginkomsten - en nog meer van hetzelfde, en het gaat maar door. Hoe lang pikken we nog dat onze economie om zeep wordt geholpen, in plaats van gestimuleerd zodat we er met z'n allen beter van kunnen worden?