Red bibliotheken Leeuwarden

Zoals u weet, is de overheid volop bezig met bezuinigingen. Helaas worden de bibliotheken in de wijken Bilgaard, Camminghaburen en Aldlan getroffen. Afgelopen week nam de gemeenteraad al het principebesluit, vanwege geldgebrek. In of rond 2017 zou de sluiting moeten plaatsvinden. De bibliotheek in Bilgaard is nog maar net nieuw. Er is al veel in geïnvesteerd, tot vreugde van de verschillende wijkbewoners eromheen. En nu al wordt de ondergang van deze bibliotheek in werking gebracht, ondanks dat het goed bezocht wordt. Een harde klap na de enorme winkelcentrumbrand!! Denk maar eens aan de groepen die het meest getroffen worden: kleine kinderen die van hun ouders even alleen naar de bibliotheek mogen, omdat het toch maar "even om de hoek" is! Mama en papa laat hun kroost echt niet in hun eentje helemaal naar het centrum gaan om de bieb te bezoeken. Veel van die kinderen zoeken hun vermaak bij de bieb om te lezen, internetten of spelletjes te spelen.  Maar ook om hun schooltaken te maken zoals boekverslagen. Waar moeten ze nu hun vertier zoeken? Door kattekwaad te gaan uithalen op straat waarschijnlijk, puur door verveling. Een ander getroffen groep is de ouderen. Voor hun is het ook niet zo makkelijk om "even" naar de stad te gaan voor een boek of om de krant te lezen. Ook allochtonen en laaggeletterden worden zwaar getroffen. Zij hebben er veel belang bij om zoveel mogelijk te lezen om hun nederlandse taal te bevorderen.

Bibliotheken dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen en de maatschappij in het algemeen. Mensen van alle leeftijden hebben er baat bij. Als de kleine bibliotheken in wijken worden gesloten, dan kunnen er twee dingen gebeuren: het wordt te druk bij de bibliotheek in het centrum. Heel Leeuwarden zou immers daar naartoe moeten voor boeken, kranten, en computers (met internetverbinding). De boeken die je heel graag wilt lenen zijn ononderbroken in roulatie bij andere leden, die jou maar steeds een stapje voor zijn. De internet pc's zijn doorlopend bezet, je krijgt zelf geen kans. Zoveel pc's staan er niet bij de Centrale Bibliotheek en er is geen ruimte om veel extra pc's neer te zetten. Je fiets kun je amper kwijt, je auto evenmin. Een ander mogelijkheid kan ook zijn dat degenen die gebruik maakten van de bibliotheken in de wijken juist helemaal geen gebruik gaan maken van de bibliotheek in het centrum. En dat zou óók heel jammer zijn. Beide mogelijkheden laten duidelijk zien dat het niet gunstig zou uitpakken voor het volk, met name voor onze kinderen die we willen stimuleren in hun ontwikkeling.

Laten we dit samen gaan tegenhouden, samen vechten voor het behoud van onze bibliotheken in de wijken. Teken de petitie en laat zoveel mogelijk mensen ook tekenen.

HANDEN AF VAN ONZE BIEBS!!
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )