Teken de petitie voor vrijlating van gekozen volksvertegenwoordigers van de HDP in Turkije!

Teken de petitie voor vrijlating van gekozen volksvertegenwoordigers van de HDP in Turkije!

Geachte Nederlandse volksvertegenwoordigers,


Onlangs heeft de president van Turkije Erdogan vervroegde verkiezingen uitgeroepen (link: Turkse president schrijft vervroegde verkiezingen uit). De Turkse kiezers mogen op 24 juni naar de stembus, zowel voor de parlementsverkiezingen als de presidentsverkiezingen. Een week ervoor wordt de stembusgang voor Turkse Nederlanders in twee Nederlandse steden georganiseerd. Oorspronkelijk stond de stembusgang gepland voor november volgend jaar. Na de verkiezingen moet er een nieuwe grondwet in werking treden die de president veel meer macht geeft.


De oppositie, mensenrechtengroeperingen en Europese parlementariërs hebben de afgelopen periode regelmatig kritiek geuit op de plannen en de verdere afbraak van de Turkse democratie onder Erdogan. Een schrijnend voorbeeld van deze afbraak is de gevangenname van parlementsleden van de een na grootste oppositiepartij HDP, inclusief de partijvoorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag die sinds november 2016 in hechtenis zitten (link: Europarlementariërs veroordelen arrestatie van HDP voorzitters).


De HDP trad voor het eerst toe tot het Turkse parlement met 81 zetels na de verkiezingen van juni 2015 waarin de kiesdrempel van 10% werd doorbroken. De campagne werd geleid door de twee voorzitters Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ. De partij staat bekend om haar linkse progressieve beleid dat o.a. terug is te zien in het aantal vrouwelijke parlementsleden (39%, de meeste van alle politieke partijen in het Turkse parlement).


In juni 2016 werd de immuniteit van de HDP-parlementsleden ontnomen waarna dus zowel de beide voorzitters als negen andere HDP-parlementsleden werden gearresteerd en in verdenking gesteld van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Inmiddels is Yüksekdağ veroordeeld tot zes jaar cel voor het verspreiden van terreurpropaganda en heeft Demirtaş 142 jaar gevangenschap tegen zich horen eisen. Zijn partij en volgelingen blijven hem trouw en hij is dan ook door de HDP als hun presidentskandidaat naar voor geschoven voor de komende verkiezingen ondanks zijn hechtenis.


Ruim een jaar geleden hebben Nederlandse politici (Tweede Kamerleden) gezamenlijk actie gevoerd voor en solidariteit geuit met de gedetineerde HDP-collega's (link: Kamerleden in actie voor HDP parlementariërs). Destijds hebben zij met deze actie de motie van 23 maart 2017 extra kracht bijgezet, waarin de Kamer onze eigen regering opriep zich in te zetten voor de vrijlating van gekozen parlementariërs in Turkije.


In het licht van de aankomende verkiezingen vragen wij wederom onze regering deze kwestie aan te kaarten bij de Turkse overheid en de onmiddelijke vrijlating te eisen van gekozen volksvertegenwoordigers van de HDP. Juist door de krachten van links tot rechts in Nederland te bundelen kan er een sterk signaal aan de Turkse regering worden afgegeven, dat ondanks onze politieke voorkeuren we geen van allen het monddood maken van gekozen volksvertegenwoordigers kunnen rijmen met democratie!


We vragen om:
1. De detentie van gekozen volksvertegenwoordigers van de HDP te veroordelen;
2. Diplomatieke maatregelen te nemen om de druk op de Turkse regering te verhogen en de vrijlating te eisen van gekozen volksvertegenwoordigers van de HDP;
3. De arrestatie van overige politici en critici van de Turkse overheid te veroordelen en de vrijheid van meningsuiting in Turkije te verdedigen.

Anoniem ondertekenen mag ook wanneer u niet wil dat uw naam wordt weergegeven onder deze petitie. Alvast erg bedankt!


Koerdische Volksstichting Rotterdam    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen geef ik Koerdische Volksstichting Rotterdam toestemming om mijn handtekening door te spelen aan diegenen die invloed kunnen uitoefenen op deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...