Ik wens één spoorbedrijf.

galeislaafje

/ #38 Ik wens één spoorbedrijf

2013-01-16 23:21

Eén spoorbedrijf zal de dienstverlening ten goede komen. Openbaar vervoer moet in de eerste plaats dienstverlenend zijn. Dmv belastingen zou het openbaar vervoer goedkoop of gratis kunnen zijn. Niet-autorijders betalen ook belasting voor de wegen. De opsplitsing in verschillende spoorbedrijven kost meer geld (bijv. al meer dure ceo's) en maakt privatisering uitnodigend. Wat de dienstverlening afhankelijk maakt van winst. Of voor goed betalende klanten. Zaken van algemeen belang (bijv. energie, water, lucht, open ruimten, onderwijs, gezondheidszorg, enz...) mogen in principe nooit geprivatiseerd worden.  Zie maar bijv. hoe de voedselkwaliteit erop achteruit is gegaan, omdat monoculturen en gebruik van pesticiden meer winstgevend zijn. Of neem nu die Fyra (de niet efficiënte en vrijwel nergens stoppende (supertrage) sneltrein enkel voor goedbetalende reizigers en zakenlui die dan nog moeten reserveren) die de beneluxtrein (vrij comfortabele en nog redelijk betaalbare vrij snelle trein voor pendelaars en reizigers) uit de spoorweg ruimt! Goe bezig!

Zie ook de film "The Navigators" van Ken Loach over de privatisering van de Britse spoorwegen en de gevolgen voor de werknemers.

Zie ook http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/10/02/een-reiziger-en-spoorman-samen-voor-een-sterk-spoorwegbedrijf

Daarom: spoorwegpersoneel, reizigers en pendelaars laten we samen actie voeren!

Beschaving herken je aan de kwaliteit van de publieke sector, gebaseerd op solidariteit. Het is hoog tijd dat hier opnieuw in geïnvesteerd wordt. Bovendien kan zo het economisch en ecologisch evenwicht weer hersteld worden. En de samenleving meer humaan worden. Nu gebeurt het omgekeerde.