Wij zijn tegen de Surinaamse Amnestie wet.

Gino

/ #106 Ga morgen allemaal naar het onafhankelijkheidsplein

2012-03-22 22:53

Surinamers sta op en ga morgen massaal om .. uur naar het onafhankelijkheidsplein om de protesteren TEGEN de voorgenomen amnestieplannen van de minderheid!

Morgen, 23 maart wordt om 11 uur de initiatiefwet houdende wijziging van de amnestiewet 1989 (gepubliceerd in 1992) door De Nationale Assemblee in behandeling genomen. Dit is een handeling die strijdig is met het bepaalde in artikel 131, lid 3 van de grondwet welke bepaalt dat elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, verboden is. Daarnaast geeft artikel 69 aan dat de wetgever, de regering en de overige overheidsorganen de bepalingen van de grondwet in acht nemen.

De bedoeling van de amnestiewet van 1989 was om een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog en om de democratie in Suriname weer te herstellen. Ook in april 1980 is er amnestie verleend aan de plegers van de coup.

Expliciet uitgesloten zijn de moorden die zijn gepleegd op 7, 8 en/of 9 december 1982 en de massamoorden op mannen, vrouwen én kinderen in het Marrondorp Moiwana op 29 november 1986. Deze twee gruwelijke schendingen van mensenrechten zijn dus bewust niet in de amnestiewet opgenomen en de verantwoordelijken dienen dus gewoon te worden vervolgd.

Het zogenoemde 8-december proces is reeds gaande vanaf het jaar 2007 en het bevindt zich thans in een afrondende fase. De president van de krijgsraad, mevrouw mr Cynthia Valstein-Montnor heeft onlangs bekend gemaakt dat er vóór juni van dit jaar vonnis zal worden gewezen.

Het mag duidelijk zijn dat de huidige coalitie geschrokken is van de verklaringen van gewezen mede-couppleger Ruben Rozendaal, die eveneens vrijdag 23 maart opnieuw, maar nu onder ede, zal worden gehoord. De vele belastende verklaringen worden nu immers door iemand uit de eigen gelederen bevestigd.

De initiatiefnemers van de wetswijziging echter menen het motief “orde en rust in de samenleving” te kunnen gebruiken, maar een ieder begrijpt wel dat dit drogredenen zijn. Er is overduidelijk sprake van eigen belang en zeker niet van landsbelang.

Laat de nabestaanden van zowel de decembermoorden als die van Moiwana niet in de kou staan. Wees solidair en kom morgen om 11 uur naar het onafhankijkheidsplein. Laat je stem horen als rechtgeaarde Surinamer!