Geen vluchten na elven


Gast

/ #531 Re: Re: Lesbos

2014-03-29 00:33

#508: - Re:

De schrijver heeft een punt, dat echter ook al door vele andere mensen gemaakt is. Er bestaat al veel statistisch en ander onderzoeksmateriaal over deze vraag. Grof gezegd komt het er op neer dat de schrijven gelijk heeft voor afstanden tot ca 700 a 800 kilometer, als gebruik gemaakt kan worden van een Hoge Snelheids Lijn (HSL). In die omstandigheden is de reistijd van stadscentrum naar stadscentrum per HSL ongeveer even lang als per vliegtuig. Een vliegtuig gaat sneller, maar heeft meer wachttijden en vliegvelden liggen vaak ver buiten de stad.

Een HSL is comfortabeler en heeft bovendien als zeer groot voordeel dat hij per reizigerskilometer vier keer of meer zuiniger is, en dat de ervoor nodige elektrische energie duurzaam opgewekt kan worden. Daarvoor moet echter nog wel het nodige verbeteren. De noodzaak tot zuinigheid zal steeds groter worden als de fossiele brandstoffen schaarser worden en het klimaat steeds zwaarder door het vliegen belast. Als we zo slim waren geweest om hier eerder aan te beginnen, hadden we nu minder last van meneer Poetin.

Van de door schrijver genoemde steden is alleen Londen een bestemming die vanaf EhvA aangevlogen kan worden. Het is inderdaad aan te bevelen om de lijn naar Londen op te heffen en die per HSL uit te voeren. Het enige dat daartoe geregeld zou moeten worden is een goede verbinding tussen Eindhoven en Luik.
De volgende bestemming zou Berlijn kunnen worden, als er die kant op een HSL zou liggen en wanneer het nieuwe vliegveld klaar is (dat vberder van het centrum ligt als het huidige vliegveld Tegel).

 

Bernard Gerard