Wat met de Zeeschelde Gentbrugge-Melle?


Gast

/ #10 Re: Een beetje meer realisme is een evenwicht tussen mens en natuur

2014-03-13 13:44

#3: - Een beetje meer realisme is een evenwicht tussen mens en natuur

Voor alle duidelijkheid, deze petitie doet een oproep tegen de plannen zoals ze nu voorliggen nl met de sluis. Pleziervaart is in principe mogelijk gedurende hoogtij (3uur) in combinatie met minimale baggerwerken maar is geen doelstelling van het Sigma-plan.

Het onrealistische van het project zit hem in de sluis. Die staat haaks op de basisprincipes van het integraal waterbeheer nl meer ruimte voor de rivier en verminderen van de afhankelijkheid van de pompactiviteit. Het staat ook haaks op de peilers van  het sigma-plan dat voorziet in de combinatie van verhogen van dijken en aanleggen van extra waterberging door zogenaamde GOG's en GGG's (gecontroleerde overstromingsgebieden en gecontroleerde getijdegebieden).

Door de sluis wordt de huidige bergingscapaciteit in de Zeeschelde tussen Gentbrugge en Melle van ongeveer 1 tot 2 miljoen m3 opgegeven (zie MER) en een GOG of GGG in de Gentbrugse meersen onmogelijk gemaakt.

Wat de slibaanvoer betreft: de sluis zal misschien minder slib voorbij de sluis laten maar de slibaanvoer zal niet stoppen. Die toename is te wijten aan de uitdieping van de Westerschelde. Het slib zal zich voor de sluis afzetten: het GOG naast Heusdenbrug zal als eerste dichtslibben en zijn functie verliezen: nog een tegenstrijdigheid met het Sigma-plan.

 

U verwijst al onze argumenten naar de prullenmand als klinkklare onzin maar ik vind in uw betoog geen bronnen die dat onderbouwen.

Misschien kunnen we de discussie voortzetten op 22 april?

 

vriendelijke groet

Servaas Schutyser