Erken de strijd tegen racisme, seksisme en andere discriminerende ideeën op de VUB

Studentenraad erkent strijd tegen racisme en seksisme niet op de VUB

Derde erkenningsaanvraag Vonk-Marxistische Jongeren geweigerd

 

Op donderdag 8 november 2018 verdedigden we voor de derde maal onze erkenningsaanvraag bij de studentraad van de VUB, met een negatieve uitkomst. Net als bij de vorige pogingen, vormde de studentenraad zich al snel om tot een censuurcommissie.

De discussie draaide om het feit dat wij als vereniging tegen racisme, seksisme en andere discriminerende ideeën strijden. In onze statuten staat dat we deze zaken “van de wereld willen helpen”, in de ogen van Vrij Onderzoek en de studentenraadsleden was dit not done omdat “elke mening gehoord moet worden”.

=> Racisme en seksisme zijn meer dan gewoon meningen. Het zijn concrete, pijnlijke en vernederende misdaden die migranten, vrouwen of genderminderheden dagelijks ondervinden.

=> Dit druist helemaal in tegen de trotse traditie van onze universiteit. Tijdens WOII gaven studenten hun leven in de strijd tegen de nazi-bezetting; in de jaren ‘80 - ‘00 organiseerde Vrij Onderzoek de strijd om extreemrechtse groepen van de campus te jagen. Oud-studenten van de VUB draaien zich om in hun graf!

Ter voorbereiding van onze derde aanvraag discussieerden we in september opnieuw met het bestuur van Vrij Onderzoek. Het was een goede, constructieve discussie. Op het einde vroegen we dan ook of ze onze erkenning positief gingen adviseren. Er werd uitdrukkelijk ‘ja’ gezegd. Bij onze tweede aanvraag hadden ze al eens hun kar gekeerd: vooraf werd gezegd dat ze onze aanvraag steunden – op de studentenraad plots niet meer. Ongelofelijk maar waar: deze keer brak het VO-bestuur op dezelfde manier hun woord en adviseerde negatief. En dat voor de vereniging die de waarden van onze universiteit zou moeten uitdragen.

Conclusie: de keuze om ons niet te erkennen is een daad van politieke censuur op de VUB (“omdat we racisme de wereld uit willen helpen”). De studentenraad, Vrij Onderzoek en BSG raken zo stilletjes aan door hun voorraad van argumenten tegen ons en gooien alle tradities van onze universiteit te grabbel.

Wij stellen dus volgende eisen:

Vrije meningsuiting is er niet enkel voor racistische staatssecretarissen, maar ook voor geëngageerde studenten.

Erken ons recht om activiteiten te organiseren en erkend te worden.

Voor een strijdbare invulling van Vrij Onderzoek.

Racisme, seksisme en uitbuiting zijn niet te relativeren. Ze moeten de wereld uit geholpen worden.

MarxistischeJongeren@facebook

www.vonk.org

www.marxist.com


Vonk-Marxistische Jongeren VUB    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Vonk-Marxistische Jongeren VUB om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.


OF
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...