Ernstige bijtincidenten honden: harde aanpak eigenaars!!!

Momenteel is het weer volop in het nieuws: Bijtincidenten waarbij sterke hondenrassen zijn betrokken. Niet zelden met fatale afloop. Een veel gehoorde uitroep bij dit soort incidenten: De schuld ligt bij de eigenaar van de (aanvallend) hond!! Slecht eigenaarschap of slechte kennis van het ras bij de eigenaar leiden in veel van de gevallen tot de bijtincidenten.

Wanneer je een sterk hondenras in huis haalt heeft dit een aantal consequenties: je zult veel moeten investeren in training, je moet je aan de regels houden zoals aanlijngeboden en je zult er van doordrongen moeten zijn dat als het mis gaat het ook vaak goed mis gaat. Een hond van een sterk hondenras hoeft niet perse meer agressief te zijn maar als het dier bijt zijn de gevolgen gewoonweg vele malen ernstiger. Bij veel van de ernstige bijtincidenten is aantoonbaar bewezen dat de dieren ongeoorloofd los liepen en niet onder appèl stonden.

Momenteel worden eigenaren van honden die betrokken zijn bij bijtincidenten alleen gestraft via hun hond. De hond kan in beslag genomen worden, kosten komen voor rekening van deze eigenaar en zijn hond kan worden afgemaakt. Dit is duidelijke niet afdoende blijkens de vele incidenten. De eigenaar van de hond moet ook persoonlijk gestraft kunnen worden!!!

Daarom vragen wij de overheid om eigenaren van sterke hondenrassen die betrokken zijn bij bijtincidenten strenger te straffen. Wij vragen om een wet waarmee eigenaren van sterke hondenrassen ofwel gevangenschap of hoge geldboetes in combinatie met het  verplicht volgen van cursussen riskeren wanneer hun hond in de fout gaat. Hierdoor wordt de eindverantwoordelijke aangesproken en niet alleen de hond!!!

Ongetwijfeld is het opstellen van een dergelijke wet een complexe zaak en dient verder zorgvuldig uitgewerkt te worden. Ook kan er gekeken worden of een dergelijke wetgeving selectief voor bepaalde rassen opgesteld dient te worden of voor alle honden zou moeten gelden. Het is echter van het grootste belang dat er van overheidswegen beleid wordt opgesteld dat het probleem bij de bron oppakt.