Behoud dorpshuis "De Griffioen" te Wolphaartsdijk!

 

WIJ ALS DORPELINGEN WILLEN DE GRIFFIOEN BEHOUDEN ZOALS DEZE NU IS DUS TEKEN DE PETITIE!IMG_3512.JPG

Gemeente wil dorpshuis Wolphaartsdijk sluiten


WOLPHAARTSDIJK - Als het aan de gemeente Goes ligt, doet De Griffioen in Wolphaartsdijk vanaf volgend jaar geen dienst meer als dorpshuis. In het dorp komt dat als een grote verrassing.

De mededeling staat in een nieuwsbrief die deze dinsdag wordt verspreid op het dorp. Het voornemen van de gemeente is het gevolg van een onderzoek naar het gebruik van en de vraag naar accommodaties in Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge. Uit een onder inwoners gehouden enquête blijkt dat er weinig gebruik wordt gemaakt van De Griffioen. Het aantal vaste gebruikers en huurders loopt volgens de gemeente terug. Die is daardoor 'tot de conclusie gekomen dat het dorpshuis geen bestaansrecht meer heeft in verhouding tot de exploitatie- en onderhoudskosten van het monumentale pand'. Het bestuur van de Griffioen, de beheerster van het dorpshuis, de huursters en het bestuur van de vereniging Gemeenschap Wolphaartsdijk zijn al op de hoogte gebracht. Volgens voorzitter Sjaan Huissoon van de dorpsvereniging is het besluit 'veel te voorbarig'. ,,Het is ons maandagavond medegedeeld door de wethouder, maar we zijn er helemaal niet blij mee. We hadden wel een vermoeden, maar er zijn nog zo veel haken en ogen, die moeten eerst worden bekeken. Nu al zeggen: we gaan sluiten is veel te vroeg. We werken aan een dorpsplan en daarin staat juist dat De Griffioen het hart van het dorp is waar juist in moet worden geïnvesteerd." Volgens Huissoon is de gehouden enquête 'totaal niet representatief' en is ook de beheerster te laat in het proces betrokken. Op de Facebookpagina van beheerster Winnie de Witte wordt met ongeloof op het nieuws gereageerd. Een aantal mensen zegt nooit een enquête te hebben gezien. Ook wordt opgeroepen tot actievoeren.

Op 31 mei wordt het besluit toegelicht aan inwoners tijdens een inloopbijeenkomst. Die is tussen 20 en 21 uur in het dorpshuis. Huissoon wil die afwachten voordat de dorpsvereniging een definitief standpunt inneemt. De bestaande activiteiten en verenigingen kunnen volgens de gemeente in andere locaties in het dorp ondergebracht worden, zoals De Brug en De Meuleweie. De gemeente wil wel de gymzaal behouden, die wordt opgeknapt of er komt een nieuwe. De Griffioen zelf, een beeldbepalend gebouw uit 1929, wordt waarschijnlijk verkocht.

Wolphaartsdijk is, naast Goes-Zuid, het eerste dorp wat binnen het project 'Maatschappelijke Voorzieningen' onder de loep is genomen. Dat gemeentebrede project heeft tot doel om de voorzieningen in Goes beter op elkaar af te stemmen. Het is dus niet uitgesloten dat meer voorzieningen worden afgestoten.

 

WIJ ALS DORPELINGEN WILLEN DE GRIFFIOEN BEHOUDEN ZOALS DEZE NU IS DUS TEKEN DE PETITIE!