Petitie voor bescherming van natuur en Brabants landschap buitengebied Aalst

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Update plannen Ekenrooi Zuid

2022-07-12 05:26:49

Deze week in de krant: wethouders/partijen willen de bouwplannen in Ekenrooi Zuid (locatie van de moestuinen en de paardenwei) versnellen. 
In de gesprekken T.a.v. Deze petitie die wij met de wethouder en een aantal ambtenaren gevoerd hebben werd steeds aangegeven dat de bouw nog jaren gingen duren en pas zou beginnen als alle andere bouwplannen gereed waren. Helaas worden er  nu plannen gemaakt de bouw te versnellen.

DF9F0F39-EDB7-408E-B150-AFCEAFA83199.png


Aalst

Gemeenteraadvergadering 5 oktober 2021

2021-10-05 14:43:03

Vanavond staat het ontwikkelperspectief buitengebied Aalst/Ekenrooi Zuid op de agenda van de gemeenteraad. 

Naar aanleiding hiervan hebben wij de gemeenteraad nogmaals met klem verzocht aandacht te besteden aan onze petitie en nog niet tot besluitvorming over te gaan op 19-10-21. 

De vergadering is vanavond te volgen via de website van de gemeente.

 

 


Aalst

Omgevingsvisie Waalre

2021-09-19 16:35:32

Onlangs heeft de gemeente Waalre het ontwerp van de omgevingsvisie Waalre gepubliceerd. In deze omgevingsvisie zijn ook de ontwikkelingen t.a.v. het buitengebied Aalst opgenomen.

De omgevingsvisie dient als het ware als een kapstok waaronder een aantal aspecten van deze petitie, zoals ontwikkelingen in het het buitengebied Aalst, woningbouw Ekenrooi Zuid/Achtereind, bedrijventerrein Ekenrooi Noord, zoekgebieden energietransitie etc. vastgelegd worden voor de komende 20 jaar. De omgevingsvisie is de basis; de ontwikkeling van het buitengebied is een van de projecten vanuit de omgevingsvisie. Hiermee raakt de omgevingsvisie deze petitie.

Te lezen in de omgevingsvisie is dat de plannen waar in deze petitie aandacht voor wordt gevraagd ondanks de ruim 1100 handtekeningen, diverse gesprekken met de gemeente en individuele brieven ongewijzigd zijn opgenomen. 

De ontwerp omgevingsvisie is hier te lezen https://www.bugelhajema.nl/bestanden/waalre/20210823_5184_Ontwerp%20omgevingsvisie_Waalre_DEF_Spreads_LowRes.pdf Op pagina 38 en 50 van de omgevingsvisie vind je een kaart van ons dorp met daarin getekend de ontwikkelingen per gebied. M.b.v. deze kaarten is snel te zien wat de plannen zijn. 

Het ontwerp van de omgevingsvisie Waalre ligt van 9 september t/m 20 oktober 2021 ter inzage. Tijdens deze periode kunnen alle inwoners van de gemeente Waalre en andere belanghebbenden een inspraakreactie insturen. Ook als deelnemer aan deze petitie is het dus mogelijk om individueel een inspraakreactie te sturen aan het College van Burgemeester en Wethouders, postbus 10.000, 5580 GA Waalre of gemeente@waalre.nl.   

Meer informatie omtrent de omgevingsvisie vind je op https://www.omgevingsvisiewaalre.nl/omgevingsvisie-waalre-stack/home1


Aalst

laatste nieuws petitie

2021-04-22 09:43:38

Inmiddels is het bijna 3 maanden geleden dat wij namens alle ondertekenaars de petitie aangeboden hebben aan het college en de gemeenteraad.

Eind februari is er op ons inititatief een gesprek geweest met de wethouder en 2 ambtenaren waarin wij de petitie hebben toegelicht. Ook is er daarna een informele wandeling met de wethouder door het betreffende gebied geweest. In beide bijeenkomsten zijn geen concrete afspraken gemaakt maar is geluisterd naar wat wij te zeggen hadden. Buiten de opmerking "dat er nog niks in beton gegoten is" zijn er geen toezeggingen of aanpassingen gedaan of genoemd door de gemeente.

Van het gesprek eind februari is een gespreksverslag gemaakt. Degenen die graag op de hoogte willen zijn van de inhoud hiervan kunnen het verslag opvragen via de berichtenbox op deze website.

Op 3 maart is een ontvangstbevestiging van de gemeenteraad door ons ontvangen, zie bijlage. Vanuit het college is er naast een ontvangstbevestiging geen formele en inhoudelijke reactie gekomen op onze petitie en het begeleidend schrijven. 

Later vandaag zal het aangepaste concept ontwikkelperspectief Buitengebied Aalst ter inzage liggen tot en met woensdag 19 mei 2021. Deze is te vinden op www.waalre.nl/buitengebiedaalst.  

Om wij n.a.v. onze petitie geen verdere reactie vanuit de gemeenteraad of het college hebben ontvangen zal ook voor ons moeten blijken uit de nieuwste versie van het ontwikkelperspectief of er naar onze bezwaren geluisterd is en of onze vragen beantwoord worden. Wordt vervolgd;). 
foto_brief_gemeenteraad_2_3_21.jpg


Aalst

Update petitie

2021-02-09 13:40:03

Vandaag is het een week geleden dat wij namens alle ondertekenaars de petitie aangeboden hebben aan het college van burgemeester en wethouders. Tevens hebben wij op diezelfde dag de petitie met het begeleidende schrijven aan de leden van de gemeenteraad gestuurd. Helaas hebben wij tot op heden nog geen reactie van de gemeente ontvangen en is het ons nog niet gelukt om een persoonlijke afspraak te maken met de betrokken wethouder.  

Ondertussen tikt de klok door, want op 23-2-2021 staat de notitie ‘Kernopgaven en strategische keuzes omgevingsvisie Waalre’ geagendeerd voor de gemeenteraadsvergadering.

Onderdelen van deze notitie zijn o.a. de keuzes voor het Achtereind als locatie voor grootschalige woningbouw en het aanwijzen van Ekenrooi Noord als industrieterrein. De notitie zelf kunt u vinden op:

https://www.waalre.nl/data/downloadables/1/5/2/2/notitie-kernopgaven-strategische-keuzes-omgevingsvisie-waalre.pdf

Bent u als ondertekenaar van deze petitie tegen grootschalige bouw op het Achtereind en het hiermee laten verdwijnen van een authentiek dorpsgezicht, inclusief de moestuinen, en bent u voor het onderzoeken van andere locaties en mogelijkheden voor woningbouw en duurzame energie? En wilt u hierin graag een extra bijdrage leveren?

Dan is nu het moment om in actie te komen. Alleen samen kunnen we proberen de gemeente ervan te overtuigen dat er ook andere mogelijkheden zijn.

Om die reden heeft een van de ondertekenaars van deze petitie het idee om een bewonerspanel voor Ekenrooi Zuid op te zetten. Een voorbeeld hiervan vindt u op:  

https://bewonersplatformovervecht.nl  

Hij is op zoek naar inwoners die dit zien zitten en die hier een bijdrage aan willen leveren. Heeft u hier interesse in of zijn er inmiddels ook andere initiatieven of ideeën dan kunt u contact met ons opnemen via deze website. Het liefst wel zo snel mogelijk aangezien er op 23-2-21 gedebatteerd en mogelijk ook besloten wordt over deze toekomstvisie.  

Inmiddels hebben we van diverse mensen bericht gehad dat ze een persoonlijke brief aan de gemeenteraad hebben gestuurd. Dat is goed nieuws! Want ook dit is helpend. Mocht u dit nog niet gedaan hebben en dit alsnog, voor 20-2-21, willen doen dan is het van belang dat er in het briefhoofd en onderwerp van de mail “aan de gemeenteraad” staat vermeld. Alleen dan kunnen deze ingekomen stukken geagendeerd worden door de fracties. Het mailadres is te vinden op:  

https://www.waalre.nl/bestuur-en-organisatie/contact-met-de-gemeenteraad.html

N.b. T.a.v. de plannen voor het ‘Ontwikkelperspectief buitengebied Ekenrooi Zuid’ waar de eerder genoemde omgevingsvisie de kapstok voor is, zal de gemeente voor maart komen met aanpassingen op het concept. Hier is dus nog meer tijd voor. Over de hierboven genoemde notitie 'Kernopgaven en strategische keuzes voor de omgevingsvisie Waalre’ (incl. o.a. de keuzes voor o.a. de woningbouwlocatie) gaat de gemeente op 23-2-21 debatteren en mogelijk beslissen. Tevens is er vanavond een openbare online raadsinformatieavond waarin de regionale energie strategie staat geagendeerd en wordt er door de gemeente op 11-2-21 een online inloopbijeenkomst over de energietransitie georganiseerd waaraan je deel kunt nemen:

https://www.waalre.nl/nieuws/2021/01/27/online-inloopbijeenkomst-energietransitie


Aalst

Petitie op tv bij studio040

2021-02-04 14:26:13

Vandaag zijn er opnamen gemaakt door studio040 bij de moestuinen van het Achtereind om aandacht te vragen voor onze petitie. Vanavond 4-2-21 of morgenavond 5-2-21 (afhankelijk van een eventuele reactie van de gemeente Waalre) zal hier om 18 uur aandacht aan besteed worden in de uitzending. Het kanaal vind je op TV bij de regionale zenders.

Tevens zal het item op facebook https://www.facebook.com/studio040/ en youtube https://www.youtube.com/user/studio040nl te vinden zijn.

Vandaag staat er ook een artikel in de krant over de moestuinen en onze petitie. Het artikel is ook online te vinden op:

https://www.ed.nl/valkenswaard-waalre/petities-voor-behoud-van-volkstuinen-en-natuur-buitengebied-aalst-niet-alleen-een-plek-waar-groente-en-fruit-wordt-verbouwd~a4bd40ba/

Het bestuur van de moestuinen is ook een eigen petitie begonnen, deze is te vinden op

https://www.petities.com/behoud_volkstuin_aalst

 


Aalst

Aanbieden petitie

2021-02-02 09:53:49

Vanavond, 2-2-21, om ongeveer 19.20 uur zal de petitie aangeboden worden aan de gemeenteraad. Het is mogelijk om mee te kijken via waalre.raadsinformatie.nl

Tevens staat later die avond een oordeelsvormende vergadering gepland waarin de omgevingsvisie, die raakvlak heeft met deze petitie, op de agenda. Ook daarbij is het mogelijk mee te kijken via dezelfde website. 

Naast de petitie zal onderstaande tekst als begeleidend schrijven aangeboden worden:

Geacht College en leden de gemeenteraad,

Allereerst wil ik u bedanken dat wij de kans krijgen om namens alle ondertekenaars van de petitie onze zienswijze met u te mogen delen.

Momenteel bent u als gemeente bestuur actief aan de slag met de ontwikkeling van het buitengebied van Aalst; Ekenrooi Zuid. Dit heeft geleid tot het huidige concept Ontwikkelperspectief Buitengebied Aalst welke toegelicht is in de digitale raadsvergadering van 12 januari jl. Voorafgaand aan het schrijven van het ontwikkelperspectief is in de gemeente een enquête rondgegaan ten behoeve van de burgerparticipatie rondom dit belangrijke thema. Aan deze enquête hebben 340 inwoners van Waalre deelgenomen. Volgens deze enquête waren de bewoners van Waalre het over een tweetal punten volledig eens; ·      

Herstel van natuur en bosgebieden in het buitengebied van Aalst moet alle ruimte en prioriteit krijgen, 

Autoverkeer moet uit het buitengebied worden geweerd.

Het verbaast ons dan ook dat het concept ontwikkelperspectief in plaats van op behoud van de natuur en het landschap vooral gericht is op ontwikkeling van recreatie- en economische mogelijkheden ten koste van de natuur en het landschap.  De meningen en visie van de inwoners van Waalre en deelnemers aan de enquête lijkt totaal niet meegenomen. Om die reden, in combinatie met een grote liefde voor de unieke en prachtige natuur in ons mooie dorp zijn wij op 21 januari jl. een petitie gestart. Een petitie die momenteel nog dagelijks wordt ondertekend. In deze petitie die wij u vandaag aanbieden uiten wij onze zorgen over de conceptkeuzes die beschreven zijn in het ontwikkelperspectief.

We hebben inmiddels gemerkt dat wij hierin niet alleen staan, op het moment van schrijven hebben bijna 1100 mensen de petitie getekend. Tevens hebben bijna 500 deelnemers hun handtekening voorzien van een bevlogen commentaar of kort betoog waarom zij voor behoud van de huidige bossen, zandpaden, heide en het Achtereind in zijn huidige vorm zijn. En waarom zij tegen de plannen genoemd in het ontwikkelperspectief zijn. U vindt deze commentaren en persoonlijke berichten in de bijlagen.

Door het vaststellen van het genoemde ontwikkelperspectief staat u op het punt kwetsbare en unieke natuur en landschap drastisch en onomkeerbaar aan te passen ten behoeve van economisch gewin door recreatie, grootschalige woningbouw en het aanbrengen van zonnepanelen. Onze zorg betreft specifiek de volgende punten:

1)       De aanleg van een natuurpoort en parkeerplaats bij de Hut, inclusief een nieuwe verharde weg dwars door het bos. Het bos daar zit vol wild wat nu al moeite heeft te overleven en steeds dichter richting de woonwijk komt door een gebrek aan ruimte. Het zou eeuwig zonder zijn het bos nog meer op te knippen en gemotoriseerd verkeer te stimuleren door het bos te rijden door verharding van een prachtig zandpad. Het verharden van een zandpad zorgt voor barrière werking wat weer zorgt voor isolatie van populaties flora en fauna. Het leefgebied van planten, dieren, honderden bijen en andere insecten neemt af. Dieren verliezen hun standplaats. Ik nodig u uit om bijgevoegde korte film van het Brabants Landschap i.s.m. toenmalig commissaris van de Koning dhr. Wim van de Donk eens te bekijken over de zandpaden in Brabant en waarom behoud hiervan zo van belang is voor de natuur. De film is te bekijken op:  https://youtu.be/kdZ5KiAdbFE

2.           Het aanleggen van een “zonneweide” op het achtereind.  Een zonneweide klinkt een stuk positiever dan wat het daadwerkelijk is: een opoffering van kostbare landbouw- en natuurgronden. Juist op de beoogde plek gaat het ten koste van een uniek stuk van het Achtereind. Naar onze mening zijn er alternatieven met veel minder schade voor de natuur, zoals het benutten van bestaande daken en lege plekken langs de (snel)wegen. Deze alternatieven zouden eerst moeten worden onderzocht en benut. Citaat college in raad 16-6-2020 (RES): “… zonnepanelen op daken hebben de voorkeur. Er moet altijd ‘iets’ onder kunnen gebeuren; de panelen mogen niet gewoon op de grond liggen.”   

3)       Het grootschalig bouwen op het Achtereind, met niet alleen vergaande gevolgen voor een uniek stuk natuur maar ook voor de huidige infrastructuur en woongenot. Grootschalig bouwen in dit unieke zeldzame landschap, waar wij als Waalre juist trots op zouden moeten zijn en zouden moeten koesteren en beschermen, heeft o.a. het weghalen of verplaatsen van de moestuinen op het achtereind tot gevolg. Voor veel inwoners is het moestuinencomplex en het stuk natuur meteen na de Dianestraat een vaste bestemming in hun rondje door dit unieke gebied. Het volkstuin complex is een vrij toegankelijke groene oase welke juist op die plek t.o.v. de huidige woonwijk gewenst is. Het biedt zingeving voor veel (met name oudere) bewoners, een plek van rust en biodiversiteit, een ontmoetingsgebied voor beginnende en ervaren tuinders en een educatieve plek voor de jeugd: een groen park dat zichzelf onderhoudt. En achter de moestuintjes bevindt zich daar, waar de verharding van de Dianestraat overgaat in een zandpad, een uniek dorpsgezicht. We willen met klem pleiten voor het heroverwegen van de grootschalige woningbouw plannen op deze plek en na te denken over alternatieve woonvormen en locaties, eventueel met minder grondbeslag. Naast de vergaande gevolgen voor de natuur en het landschap voorzien wij ook grote problemen door toename van drukte in onze -daarvoor te kleine - natuurgebieden en een forse toename van het verkeer in de wijk Ekenrooi Zuid en de koningin Wilhelminalaan richting centrum en N69. Een wijk die daarvoor niet uitgerust is. Het grootschalig bouwen zal het landelijke, rustige en groene gevoel van de wijk Ekenrooi voor altijd veranderen.

Wij, en samen met ons bijna 1100 anderen, vragen de gemeente een aangepaste visie te ontwikkelen en de plannen te herzien zodat het cultuur historisch erfgoed van het Achtereind en het bos- en heide gebied behouden blijft voor volgende generaties. Wij vragen de gemeente:

1.       Het zandpad ter hoogte van de Sophiastraat niet te verharden en samen met ons op zoek te gaan naar alternatieven. Denk aan een natuurpoort vlakbij de parkeerplaats van de Brede School, dus aan de rand van het bos in plaats van midden in het bos. Creëer voor de Hut van Mie Pils eenzelfde situatie als in de Kampina bij boshuis Venkraai wat idyllisch in de bossen ligt en vrijwel alleen bereikbaar is voor fietsers en voetgangers. Of onderzoek de mogelijkheden voor het aanleggen van een verharde weg naast de A67/A2 waar nu al een geasfalteerd fietspad aanwezig is. Door snelheid van toekomstige auto’s daar te ontmoedigen kan een dergelijke weg ook gebruikt worden door de (snel-)fietsers die van Eindhoven naar Weert fietsen. Zo hoeft dit de plannen voor het snelfietspad tussen Eindhoven en Weert niet in de weg te liggen.

2.       Geen zonneweide aan te leggen op het Achtereind en de natuur en het landschap daar in stand te houden. Wij vragen de gemeente om samen met ons op zoek te gaan naar alternatieven en verder te denken dan alleen aan het plaatsen van zonnepanelen.

3.       Geen grootschalige woningbouw toe te staan op het Achtereind. Wij vragen de gemeente het Achtereind, of een gedeelte daarvan, dezelfde bescherming te bieden zoals het Loon en alleen kleinschalige recreatie en woonvormen toe te staan zoals beschreven in het Waalre’s Akkoord 2018-2022.  Twaalf jaar geleden is de in het perspectief genoemde locatie op het Achtereind aangewezen als bouwlocatie. Wij vragen de gemeente met klem om opnieuw onderzoek te doen naar een locatie en typen woningbouw en willen daar als inwoners graag bij betrokken worden.

Tot slot; wij begrijpen de uitdagingen die wij als gemeente hebben. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen. De balans in het huidige voorstel is echter zoek:  harde doelen zoals woningbouw, energiebeleid en economie worden misschien gehaald. Echter ten koste van de veel minder makkelijk kwantificeerbare rijkdom die de plaatselijke natuur ons biedt. En waarvoor bij ons de verplichting ligt deze te behouden voor volgende generaties. Het voelt als ‘oud’ denken; woningen en zonnepanelen voor ruimte. Bovendien is dit een eindig proces, de ruimte raakt op. Er zijn voldoende alternatieven voorhanden naast de eenzijdig keuze van het opofferen van kostbare natuur. Ik wens u, ook namens alle ondertekenaars van onze petitie, de moed om verder te kijken dan de vanuit een tekentafel gezien makkelijkste oplossing. Maak een statement richting toekomstige generaties, want als we zo doorgaan dan is er straks helemaal geen natuur meer over.


Aalst



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...