Moeten de bouwplannen Limmer Zandzoom in de koelkast?

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Update Zandzoom

2017-06-05 14:39:04

Donderdag 8 juni zullen wij in de Raadscaroussel nog één keer de Raad mogen toespreken (5 minuten). Daarna is het aan de wijsheid van de Gemeente en de Raad om hier wat mee te doen. Volgens ons zullen de ontwikkelingen op het gebied van wonen (landelijk en dus ook in onze gemeente) er toe leiden dat het voor veel mensen steeds moelijker wordt om ooit nog aan de zelfstandige wooncarrière te beginnen. Ook de overgang van ouderen naar kleinere woningen zal steeds lastiger worden. Inschatting van ons: er zijn nauwelijks betaalbare huizen binnen de bestaande woningvoorraad. Er zijn weinig huurwoningen.  

Even wat cijfers (woningzoeker):
In Limmen 38 woningen te koop met een gemiddelde prijs van 524.000 euro en een mediaan (prijs in de midden) van 405.000.

Behoeftepeiling jongerenhuisvesting van de gemeente Castricum (november 2015):
2694 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. 1050 zoeken actief een woning, 685 zoeken een huurwoning. Geschat gemiddeld inkomen van de starter ca. 16.500 euro per jaar (je kunt een hypotheek krijgen tot 4,5 maal je inkomen, dus gemiddeld voor de starter in Castricum maximaal ca. 74.000 euro. Met z’n tweeën zo’n 150.000 euro).

De gemeente kijkt hier anders naar. 30% sociale woningbouw is genoeg (eigenlijk teveel).


Ton Valkering

Gemeente in de ivoren toren

2017-05-25 10:17:13
Je bent Limmer  (maar ook Castricummer, Bakkummer of Akersloter) als je hier wel even stil van wordt (zie krantenknipsel in de Facebook groep "Limmer Zandzoom").

 

De gemeente Castricum (wethouder Steeman) vindt dat er helemaal geen probleem is met starters- en/of ouderenwoningen. Er is zat gelegenheid voor de Limmer jeugd en ouderen om in Limmen te wonen in betaalbare huizen. Sterker nog, eigenlijk is er zelfs teveel gelegenheid. Dit is niet de indruk die wij kregen uit de reacties bij de petitie en in gesprekken met Limmers. Ben benieuwd of de gemeente nog wel in zal gaan op onze vraag om dat nog eens daadwerkelijk te verifiëren bij de eigen inwoners. Lijkt er vooralsnog niet op.

 

En over het hoge gemiddelde inkomen in Castricum: Godfried Bomans schreef eens:

"Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was...... Hij verdronk!" 

 

Ton Valkering

RTV Noord Holland

2017-04-30 08:55:08

Op de site van RTV NH is inmiddels het filmpje te zien waarin door mij als vertegenwoordiger van "Limmer Zandzoom" en Ikina Morsch als vertegenwoordiger van het inspraakcollectief Zandzoom onze oproep aan de gemeente om te bouwen naar behoefte van de Limmer gemeenschap wordt toegelicht en van begeleidend commentaar wordt voorzien door Anne Klijnstra van RTV NH.



 



Ton Valkering

Limmer Zandzoom vandaag (nog) niet in het nieuws van RTV NH

2017-04-26 11:31:37

Limmer Zandzoom vandaag (nog) niet in het nieuws van RTV NH



 



We kregen net door dat de samensteller van het nieuws van RTV NH het item niet meeneemt in het tv nieuws vandaag. Het komt wel op de website en er was een stukje te horen op radio vanochtend. We geven nog door wanneer het gepubliceerd wordt op nhnieuws.nl.


Ton Valkering

Interview op RTV NH

2017-04-25 19:23:37

Morgen (26 april) vanaf 17.00 uur komt Limmer Zandzoom in het nieuws van RTV NH. Vandaag zijn Ikina Morsch en ik geïnterviewd door RTV NH over de inspraak en petitie. Het zal een kort nieuws-item van ongeveer anderhalve minuut zijn en wij zijn ook erg benieuwd naar het resultaat.

Er is ook buiten Limmen aandacht en interesse naar hetgeen in Limmen rondom de Zandzoom plannen gebeurt. De ontwikkelingen in Limmen zijn vergelijkbaar met de ontwikkelingen in andere gemeenten, met vergelijkbare zorgen onder de bevolking.

Ton Valkering


Ton Valkering

Update: Gesprek met vertegenwoordiging van de gemeente op 20 april j.l.

2017-04-23 15:37:16

Aan alle bewoners van Limmen, m.n. die hun handtekening onder de petitie Limmen Zandzoom hebben gezet en leden van het inspraakcollectief Zandzoom.  

Op 20 april hebben we gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente (aanwezig van de gemeente waren: Jeroen Drenth; projectleider Zandzoom, Ciska de Jong;  gebiedsregisseur, Mirjam van der Horst Jansen; beleidsadviseur wonen en Jan van Boven; senior projectleider Zandzoom).  

Onze stellingname is dat de gemeente in de bouwplannen rekening moet houden met:

1.    de woonbehoefte van de bevolking in Limmen, nu en in de toekomst.
2.    dat wat nodig is om Limmen een vitale woonkern te laten blijven
3.    de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van ons dorp  

Wij zijn van mening dat deze drie punten tot op heden in de plannen Limmen Zandzoom niet duidelijk worden gemaakt en/of onderbouwd.   Wat betreft het gesprek (waarvan nog een verslag komt): We hebben de zorgen van een belangrijk deel van de Limmer bevolking naar voren gebracht. De heer Drenth als projectleider Zandzoom verantwoordelijk voor de communicatie, gaf aan die zorgen serieus te willen nemen. Aan de andere kant liet hij weten ook met handen en voeten gebonden te zijn aan afspraken uit het verleden bijvoorbeeld regionale afspraken.    

Wij hebben nadrukkelijk gevraagd om een behoefte-onderzoek onder de Limmer bevolking; wat voor soort huizen zijn er nodig nu en in de toekomst? Voor jongeren, gezinnen, alleenstaanden, senioren, mensen met een grotere en smallere beurs, kopen of huren, etc. De aanwezige ambtenaren zeiden ons verzoek serieus te nemen en brengen dit onder de aandacht van de politiek. Zij hebben ons gevraagd om, als het er komt, mee te helpen bij het opstellen van een goed behoefte-onderzoek. Daarvoor hebben wij jullie weer nodig. Je kunt nu al in de facebook-groep “Limmer Zandzoom” aangeven wat je belangrijk vindt in het kader van de drie punten die we bovenin dit verslag noemden. Denk daarbij voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor je (groot)-ouders, (ex)partners, zonen/dochters, kleinkinderen.  

Wat voor ons in het gesprek nog een vraagteken bleef, is het kip-ei verhaal van de aansluiting A9. Worden er nu woningen gebouwd om de aansluiting met de A9 te betalen of mogen de woningen pas gebouwd worden als de A9 er is?  

Wat in het gesprek ook vraagtekens opriep is welke positie onze gemeente inneemt ten aanzien van de BUCH gemeentes en de Provincie. Hoe zit het nu met de regionale afspraken die zij maakte?  

Heeft de gemeente geen zeggenschap meer over één van de belangrijkste middelen om de continuïteit, welzijn en welvaart van haar bevolking te bewaken, namelijk de woningplanning. Of…. verschuilt zij zich hierachter om eventuele protesten van haar eigen bewoners in de kiem te smoren omdat zij nu eenmaal lang geleden (ook financiële) afspraken heeft gemaakt met diverse belanghebbenden waaronder de partijen rond de A9, projectontwikkelaars, andere gemeentes, de provincie? Is Castricum aan handen en voeten gebonden?  

Hier willen we natuurlijk meer van weten. Het gaat immers over de toekomst van onze dorpsgemeenschap. Daarover mogen wij zorgvuldige en heldere besluitvorming verwachten van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. In de besluitvorming moet glashelder zijn dat de bevolking van de gemeente op de eerste plaats komt voor de gemeente. Duidelijk moet zijn hoe de gemeente opkomt en staat voor haar eigen bevolking!  

Wordt vervolgd.  

Met vriendelijke groeten, Ton Valkering,  Gerard Metselaar, Paul de Ruijter, Ikina Morsch    


Ton Valkering

Eerste gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente

2017-04-19 17:57:15

Beste mensen,

Allemaal hartelijk dank voor het ondertekenen van de petitie.

Donderdag 20 april a.s. hebben wij een gesprek over onze brief met Jeroen Drenth (Projectmanager Zandzoom) en Ciska de Jong (buurtregisseur). Ikina Morsch sluit als vertegenwoordiger van het inspraakcollectief Zandzoom.

Wij vinden nog steeds dat een gemeente (zoals ook in het woord terugkomt) als belangrijkste bestaansrecht de gemeenschap heeft die zij vertegenwoordigt. Dit betekent dat het allerbelangrijkste "contract" dat de gemeente heeft, het contract met de eigen inwoners is. Doel moet zijn het stimuleren/beschermen/bewaken van de continuïteit, welzijn en welvaart van de gemeenschap(pen) die zij vertegenwoordigt.

De reden dat wij de brief hebben geschreven en de petitie zijn gestart is om de gemeente hieraan te herinneren en te zorgen dat zij afgestemd blijft op de Limmer bevolking.

De tekst van de aanbiedingsbrief staat hieronder, maar is ook te vinden op de facebook groep "Limmer Zandzoom".

Facebook groep Limmer Zandzoom

Met vriendelijke groet,

Ton Valkering, Gerard Metselaar en Paul de Ruijter

===========================================

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Castricum

Betreft: Zienswijze betreffende de voorontwerp uitwerkingsplannen fase 2a Dronenlaantje, fase 2b Nieuwelaan en fase 2c Visweg, in het kader van de ontwikkeling van de Limmen Zandzoom in zijn geheel, nu en in de toekomst

Datum: 26 maart 2017

Geacht College,

Wij willen bij deze onze zienswijze geven op de voorontwerp uitwerkingsplannen fase 2a Dronenlaantje, fase 2b Nieuwelaan en fase 2c Visweg.

Het betreft de toetsing van deze plannen en in breder kader van het gehele plan Zandzoom aan de Lokale Woonvisie Castricum 2014-2030. Het betreft hier met name het punt van de zogenaamde wooncarrière, de sociale cohesie en vitaliteit van de dorpskern Limmen.

Wij maken ons ernstige zorgen over de zeer beperkte mogelijkheden voor de jongere en mindervermogende dorpsbewoners om betaalbare huisvesting in het dorp te vinden (zowel huren als kopen). Dit betekent voor velen dat zij hun wooncarrière niet in het dorp kunnen of hebben kunnen voortzetten. Dit betekent o.a. dat het aantal jonge gezinnen in het dorp afneemt, het aantal jonge kinderen afneemt en daarmee de vitaliteit en de sociale cohesie van het dorp zeer negatief wordt beïnvloed. We zien nu al de gevolgen op de scholen en binnen het verenigingsleven. En dat terwijl de jeugd nog graag in Limmen wil wonen, hetgeen in andere kernen/dorpen in het land niet altijd het geval is.

Wij vragen u, als bestuurders van onze gemeente, alle plannen te toetsen aan de uitgangspunten van de wooncarrière, sociale cohesie en vitaliteit binnen de dorpskern Limmen. Hierbij hoort een visie op langere termijn, zicht op de lokale woningbehoefte en zicht op de fasering van de plannen om een wooncarrière voor de komende 15 jaren mogelijk te blijven maken.

Een nadere uitwerking van onze vraag vindt u in de als bijlage opgenomen open brief aan uw College van 12 maart jongstleden en die is gepubliceerd in het Nieuwsblad voor Castricum en De Castricummer. Deze brief is ook naar uw emailadres gestuurd en tevens naar het emailadres van de raadsgriffie, zodat alle partijen in de Gemeenteraad ook op de hoogte zijn van deze brief.

Hoogachtend,

Ton Valkering
Hogeweg 98 1906 CV Limmen

 


Ton Valkering



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.