Sociale vaardigheidstraining als verplicht vak op het rooster in het middelbaar onderwijs

 

Zeker in deze onzekere tijden, merken we in het onderwijs dat er behoefte is aan een moment waarop jongeren hun emoties kunnen uiten en delen. Een moment waarop ze met elkaar kunnen praten over de angsten en frutraties die bij ze leven. Een moment waarop we niet alleen praten, maar ook met leerlingen aan de slag kunnen om ze sterker te maken wat betreft sociale vaardigheden. Een moment waar we werken aan de 21e eeuwse vaardigheden. Vaardigheden die nodig zijn om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst. 

Veel scholen hebben gelukkig aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van de jongeren, maar vaak heeft het geen vaste plek in de structuur van de school. De mentor wordt vaak geacht om dit met de leerlingen op te pakken. Dit lukt lang niet altijd, de mentor wordt opgeslokt door de dagelijkse problematiek en andere bijkomende zaken. Daar komt bij, dat niet iedere mentor de expertise of feeling heeft met dit thema. Het raakt op deze manier makkelijk op de achtergrond.

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren, dat het gevoel van veiligheid op school en plezierbeleving een zeer belangrijke rol spelen bij het succesvol afronden van de middelbare school. Maar waarom besteden we daar dan nog maar weinig aandacht aan?

Wij pleiten voor een verplicht vak op het rooster voor het middelbaar onderwijs. Op deze manier hopen wij dat er meer aandacht, tijd en middelen vrijkomen om dit goed op te zetten en er op die manier voor te zorgen dat iedere jongere kan profiteren. Dat iedere jongere de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen en een goede band opbouwt met zijn/haar klasgenoten en uiteraard een succelvolle start in de maatschappij.

De expertise onder de docenten is er allang. Er staan veel docenten  omgangskunde te springen om te starten in het onderwijs. Omgangskunde is een docentenopleiding waar je onder andere leert om jongeren te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden. Naast docenten omgangskunde zijn er binnen de school vaak meerdere profesionals die affiniteit en ervaring hebben met het onderwerp en daar graag mee aan de slag willen.

De docenten omgangskunde zouden direct aan de slag kunnen in het VO en MBO. Omdat er nu geen vak op het rooster bestaat, is er voor deze docenten ook geen mogelijkheid om hun kennis over te dragen. Naast de opleiding omgangskunde zijn er meerdere sociale vaardigheidsprogramma’s voor het VO die ook naadloos passen binnen dit vak. Kortom, alles is klaar om een snelle start te kunnen maken.

Wij hopen dat veel docenten, ouders en leerlingen onze petitie willen ondertekenen, zodat wij het belang van deze thema's onder de aandacht kunnen brengen bij de minister van onderwijs en de VO-raad.

Samen staan we sterk en kunnen we ervoor zorgen dat nog meer jongeren met plezier naar school toekomen.

Alvast bedankt 

 

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen geef ik Kim Schouten - Entius toestemming om mijn handtekening door te spelen aan diegenen die invloed kunnen uitoefenen op deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...