Voor behoud van de Brabantse Cultuur

Opmerkingen

#15

Ik teken omdat ik vind dat er geen wereld bestaat zonder kunst en cultuur.

Igor Sekulovic (Eindhoven, )

#16

Cultuur verbind en versterkt

Joy’s Van Lieshout (Tilburg , )

#17

Een stad zonder cultuur wordt onleefbaar; is voor niemand goed: talenten trekken weg uit de stad, ook werknemers in commerciele bedrijven willen cultuur.

Bram Stadhouders (Tilburg, )

#33

Ik hou van de cultuur

Randy Kuppens (Oosterhout , )

#37

Ik teken omdat Brabant moet blijven investeren in kunst en cultuur. De laatste jaren is er door de kunst en cultuursector zelf en door de provincie en de steden den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Helmond en Breda flink geinvesteerd. Daar moet op worden verder gebouwd voor de Brabanders en voor alle anderen die gebaat zijn bij een divers en toegankelijk kwalitatief kunst en cultuuraanbod. Brabant liep voorop als het gaat om zijn kunst en cultuurbeleid, hopelijk wordt dat niet teniet gedaan

Geert Overdam (Berlicum, )

#40

Ik teken, omdat de kunst en cultuur het fundament van een vitale samenleving vormen.

Wessel Van Wanrooij (Rijen, )

#41

Ik teken omdat kunst essentieel voor een fijn leven is. Even weg uit de dagelijkse werkelijkheid met een goede film, toneelstuk of concert.

Willemijn Veldhuizen (Bladel, )

#42

Coalitieakkoord: Samenwerkende partijen die nu een (Brabantse) provinciale subsidie ontvangen moeten zich voorbereiden op een afbouw van subsidierelaties. Ik weet niet beter dat een goed functionerende culturele infrastructuur staat of valt bij samenwerking. Maar ja, als je 'cultuur' schrapt blijft er van de infrastructuur ook niets meer over... Niet doen dus!!!

Lex Van Lith (Eindhoven , )

#43

Ik teken omdat cultuur verbindt, verzacht, inspireert, essentieel is!

Ellen Rass (Eindhoven, )

#46

Ik vind dat cultuur bijdrage aan de ontwikkeling van de mens

Melvin Reinen (Breda, )

#50

Dit vooruitzicht is verschrikkelijk...

Yuske Ikeda (Bergeijk, )

#53

Ik woon dus straks in een provincie waarin er geen gedeputeerde meer is voor milieu en waar cultuur onder "vrije tijd" gaat vallen.
Paardrijden. Dát is wat ik doe in mijn vrije tijd. Maar oh wacht, ze gaan ook sport afbouwen, want dat heeft geen kernfunctie meer. Dus wat is het dan? Een hobby? Oh, maar dan valt het dus onder cultuur?!?
Zonder steun van de provincie was er geen Mantel der Liefde geweest. De expositie stond nota bene in het provinciehuis, omdat wij VIA kunst een waardevolle boodschap over Mantelzorg en Ouderen hebben verspreid. Met succes. We hebben ontzettend veel mensen kunnen bereiken door middel van de expositie. Jong en oud. Links en rechts.
Wij kunstenaars kúnnen namelijk bruggen slaan tussen cultuur en andere belangrijke peilers in deze samenleving. Wij ZIJN geen vrije tijd.
We gaan dit niet laten gebeuren. Dat kán gewoon niet. Een provincie zonder cultuur is een provincie zonder ziel. Leeg. Uitgehold. Doods

Ilse Wolf (Breda, )

#56

Ik heb er genoeg van om als beoefenaar van een mooi en gedegen handwerk waarmee ik al meer dan 25 jaar mijn brood verdien weg gezet te worden als haast onnodige vrije tijd discipline.

Ulrike Doszmann (Tilburg, )

#59

Ik teken omdat kunst en cultuur nooit mag verdwijnen. Het is de energie van de samenleving.

Ad Simkens (Leende, )

#61

ik teken omdat ik vol van overtuigd ben dat deze coalitie geen oog heeft voor de cultuur. Een wereld zonder cultuur heeft geen toekomst.

Jo Linders (Vlijmen, )

#62

Ik teken omdat kunst en cultuur belangrijk zijn voor een creatieve samenleving die nieuwsgierig is naar vernieuwing. Rijk, provincies, gemeenten, bedrijven en individuen spelen daarin alle een rol. Het getuigt niet van een strategische blik om je daar als provincie uit terug te trekken. Je doet er welzijn en welvaart in Brabant ernstig mee tekort.

Harry van Haren (‘s-Hertogenbosch , )

#64

Zonder kunst geen inhoudsvol leven

lilian van Overbeek ('s-Hertogenbosch, )

#65

Zonder kunst is de mens kaal.

Emma Van de Wouw (Breda, )

#66

Ik teken omdat kunst en cultuur zoveel meer is dan vrije tijd.

Jesse van Venrooij (Oisterwijk, )

#75

Ik teken omdat ik geschrokken ben van de plannen van het college van Brabant. Ik voel mij als professioneel musicus opnieuw onterecht vernederd en weet dat kunst en cultuur tot de primaire levensbehoeften behoort. Dus red de cultuur ook voor komende generaties.

Han Vogel (Veldhoven , )

#76

... cultuur verweven is met al het leven. Met ons plezier, ons verdriet, onze ontroering en ons anders naar de dingen kijken. Ons in de schoenen staan van de ander in die van onszelf. Daarom...

Barbara van den Bogaard (Breda, )

#77

Ik wil wel cultuur

Jolanda Van Gool (Den Bosch, )

#79

Ik vind kunst en cultuur in alle vormen waarop mensen zich kunnen uiten belangrijk voor onze maatschappij. Het is voor mij een inspiratiebron voor het leven.

Gera Lammers (Klundert, )

#82

Brabant zonder kunst en cultuur een uitgeholde, droge en dorre provincie wordt, zoals Frank Lammers het heel treffend verwoordde.

Sjaak Hendrikx (Uden, )

#85

Cultuur is de geestelijke waarde die de mens onderscheidt van de dieren.

Teus Nobel (Oisterwijk , )

#88

Cultuur is essentieel in een verzakelijkte maatschappij.

Roland Verstappen (Tilburg, )

#98

Ik teken omdat ik het van groot belang vind dat Brabant een gedeputeerde krijgt met de portefeuille Kunst en Cultuur.

Amy Seerden (‘s Hertogenbosch, )

#104

Forum en CDA, VVD en Lokaal Brabant:
Cultuurontkenners in Brabant.

Ik was er even stil van. Midden in de grootste Corona crisis, waar kunst de grootste troost biedt aan de mensen in quarantaine, bij het vormgeven van een afscheid van de overledenen, waar het afleiding geeft en zingeving, midden in die crisis, wordt kunst en cultuur terzijde geschoven als ballast en onnodig.
De grootste belediging die ons cultuurmakers kan worden aangedaan is, om het onder de noemer van ‘vrijetijd’ te schuiven.
Forum, dat zich laat voorstaan op elitair gedachtegoed, valt hier zo door de mand, daar besteed ik geen enkel energie in. Op de andere partijen ga ik later in.
Laat ik met mijn argumentatie eerst even heel dicht bij het CDA blijven. Eerst maar eens laagdrempelig:
Geïllustreerde bijbels: hoe nodig zijn die voor uw achterban? En zeg nou niet: één illustrator is dan wel genoeg, daar hebben we er niet duizenden van nodig. Dat zou het meest domme antwoord zijn Want zo’n illustrator kan alleen maar ontstaan, alleen maar groeien en soms excelleren als hij als illustrator opgroeit in een gunstig kunstklimaat.
Nog een voorbeeld, ik houd het makkelijk: De Mattheuspassion: een van de grootste religieuze muzikale kunstwerken. Ja zeker, al heel lang geleden gemaakt. Maar dit kunstwerk kan alleen levend worden gehouden wanneer het keer op keer wordt uitgevoerd. Daar zijn koren voor nodig, en enthousiaste en vooral goed opgeleide dirigenten. Daar is een muziekcultuur voor nodig. Een basis.
Iets moeilijker:
Als ik kijk naar de foto van de presentatie van deze coalitie, dan valt me een aantal dingen op. De heren hebben kostuums aan, sommige van bekende ontwerpers. Ze dragen stropdassen, ontwerpen door… jawel ontwerpers. Ontwerpen ‘zijn’ niet, ze zijn niet zomaar beschikbaar. Ontwerpen ontstaan.
Hoe, jawel, binnen een cultuurklimmaat. Ontwerpers zijn inderdaad dienende kunstenaars die zich ontwikkelen binnen een kunst- en cultuur klimaat.
De heren (!), voor het eerst ben ik blij dat de vrouwen zijn overgeslagen) staan bij de presentatie voor een rood wit tableau. Dat tableau is ontworpen door: jawel een vormgever. En laten de heren nu niet zeggen dat ze ‘overal’ hadden kunnen staan, want dan hadden ze daar wel gestaan.

En toen de heren na de presentatie vertrokken.... reden ze toen in een Lada? Of hebben ze een bewuste keus gemaakt voor kleur en model van hun auto? En hoe zouden die modellen en auto’s zijn ontstaan? Misschien dan toch door ontwerpers, die een designschool hebben doorlopen. Een designschool waar trends worden opgepikt uit de kunst en cultuurwereld?
Kunst, mijne heren, doordesemt dus onze samenleving. Het doet mensen nadenken, kritisch zijn, het ontwikkelt de geest. In de kunst zijn dwarse denkers. Het dwarse denken roept reactie op. Dit zou Lokaal Brabant toch moeten aanspreken. Het doet mensen anders kijken, denken, beredeneren: het verrijkt dus. Het ontwikkelt dus. Het heeft een dialoog met de filosofie, met de religie, met het humanisme.

Kunst heeft zelfs een belangrijke economische waarde. Let u even op VVD? Waar zouden toeristen zich heen bewegen als er geen steden waren die kunst ademden? Oude en nieuwe kunst, vaak in een wisselwerking. Niet alleen in Amsterdam. In ieder dorp en iedere stad schermen de toeristisch organisaties met de kunstbeleving die ter plekke mogelijk is. Een eigen identiteit, heren van Lokaal Brabant.
En dan heb ik het nog niet eens over de omzet aan kunstmaterialen, het inkomen voor de kunstdocenten, de verkoop van kunstwerken, de verhuur van leslokalen. Kunst is een belangrijke economische factor. Maar die economische markt van de kunst gedijt alleen in een goed kunstklimaat. Haalt u het klimaat weg, dan beschadigt u ook een deel van de markt.
Zoals u dit ook al doet met het dedain waarmee u de totale kunst in Brabant benaderd. Het is de slechte marketing die er bestaat. U bent aan het vernietigen.
En eh, CDA, was het niet zo dat talent van God gegeven is? En dat talenten niet onder de korenmaat gestoken moeten worden? Veeg de cultuur dan niet onder de korenmaat.

Mieke van Zundert

Ongesubsidieerd,
hard werkend,
ook commercieel denkend,
kunstenaar,
die vanuit haar hart en talent
al diverse kunstwerken en kunstprojecten
op eigen kracht de wereld in heeft gebracht.

Ps:
Vrijdag 15 mei haal ik de etalage van mijn winkel-atelier leeg. Dan gaat de kunstbeleving in de Molenstraat in Zundert even op zwart. Zo ziet een wereld zonder kunst er uit

Mieke van Zundert (Zundert, )

#113

Als beeldend kunstenaar en maatschappelijk betrokken ondernemer, draag ik het belang van kunst en cultuur uit in Brabant, zowel in eigen werk als in maatschappelijke/ culturele projecten. Onze vitale en veelzijdige culturele sector moet behouden blijven voor Brabant; dat is rijkdom!

Ellen Geerts (Oisterwijk, )

#114

#ikwilwelcultuur

Joep grooteman (Haarlem, )

#115

Ik teken omdat kunst en cultuur essentieel zijn voor wat het betekent om mens te zijn.

Davey Geernaert (Den Bosch, )

#118

Cultuur leven is. Zonder cultuur geen Brabant. Het is broodnodig voor een gezonde samenleving. Zonder cultuur ook geen gezonde economie, geen maatschappij, geen beschaving!

Noud de Greef (Eindhoven, )

#119

Ik teken om te voorkomen dat Brabant een dor en kleurloos landschap wordt.

Niels Schuller ('s-Hertogenbosch, )

#121

Ik vind het van groot belang dat de infrastructuur voor kunst en cultuur in een innovatieve provincie als Brabant blijft bestaan. Voor verdere onderbouwing zie de toespraak van Angela Merkel!

Annemie Meijer (Eindhoven , )

#122

Van 8 tot 80

Koert Dirks (Zaltbommel , )

#125

Kunst en cultuur niet mag verdwijnen door kortzichtig bezuinigen

Joam de Stoppelaar (Eindhoven, )

#127

Cultuur een eerste levensbehoefte is.

Jaap van den Elzen (Eindhoven, )

#128

Omdat geen enkel land en geen enkele provincie zonder cultuur kan.
Cultuur, in de vorm van kunst, musea, muziek, etc, zijn essentieel voor een gezonde samenleving.

Ayla Mechielsen (Haps, )

#129

Ik teken omdat ik zie en vindt dat cultuur nodig is voor een prettige samenleving, dat schrappen geen optie is. Cultuur biedt een andere blik, verruiming van gedachten, het kan troosten of inzicht geven. Een beleving zijn die mensen verbindt...Iets waar elke Brabander recht op heeft.

Jochem Nooyen (Dorst, )

#137

Ik teken omdat cultuur op een hoger plan moet ipv verbannen naar ‘vrije tijd’.

E Van Beveren (Sint Oedenrode , )

#142

Ik teken omdat we zonder cultuur geen Nederland meer zijn.

Eva van der Sterren (s'- Hertogenbosch, )

#143

Cultuur is ons hart

Don Henken ('s-Hertogenbosch, )

#148

Ik teken voor het behoud van de Brabantse Cultuur.

Ingrid de Vries-Hogenkamp (Buitenkaag, )

#151

Het getuigd van onnozelheid om in deze tijd dat wat de mens het meeste nodig heeft te schrappen!

Marieke Joosten (Skien, )

#157

Cultuur belangrijk is!!!

Marietherese Van der weide (Nijlande, )

#160

Ik afstudeer als Theaterdocent. Cultuur betekend niet alleen persoonlijk veel voor mij maar wordt ook mijn vak na 5 jaar studeren.

Katoo Vanhoutteghem (Tilburg, )

#186

Cultuur van vitaal belang is voor onze samenleving

Jeroen van der Lee (Oosterhout, )

#190

ik ben zelf muzikant.

Franciscus Bouwmans (Best, )

#192

Ik ben een werkend muzikant en met het verdwijnen van een culturele sector, verdwijnen ook ontzettend veel banen. De culturele sector is ontzettend belangrijk voor de Nederlandse economie.

Isca de Wit (Bergen op Zoom, )

#193

Ik teken (schrijf en schilder) voor Brabant!

Stefan Van Wijchen (Eindhoven, )

#197

Een land dat zijn eigen cultuur negeert gedoemd is tot achteruitgang, verwaarlozing en wanhoop.

Rosalie Thomassen (Nijmegen , )Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...