SKB moet blijven

Quoted post

Het slachtoffer: niet doen

#10 Re: DOEN

2012-01-13 14:40

#4: De Manager - DOEN

Wel een probleem: deze fusie.In een grotere organisatie komen nog meer managementlagen en managers. Deze vormen nu al een grote kostenpost binnen de gezondheidzorg. Als het SKB uit Winterswijk vertrekt, heeft dat enorme gevolgen voor de patiëntenzorg. Iedereen begrijpt dat voor zeer specialistische zorg gereisd moet worden. Als deze fusie doorgaat, moet dat in de toekomst ook voor de basiszorg. Omdat het SKB een grote werkgever is, zal ook het dorp zelf er ernstig onder lijden. Denk aan middenstand, woningmarkt en sociaal-culturele voorzieningen.  65 plussers, die Winterswijk hoopt aan te trekken, zullen zich ernstig beraden of zij zich hier wel willen vestigen, wanneer hier geen ziekenhuisvoorziening is.

Reacties

De Manager

#11 Re: Re: DOEN

2012-01-13 17:21:12

#10: Het slachtoffer: niet doen - Re: DOEN

Grotere organisaties behoeven geen extra managementlagen en managers, maar betere managers en duidelijkere structuren. Dit zeg ik ook in het eerste stuk. Natuurlijk is het vervelend, maar als het dan toch pijn moet doen. Vooral niet bij de groepen die direct een relatie hebben met de patient. Als voorbeeld; het SKB (zoals veel ziekenhuizen) heeft een eigen "klachtenorganisatie", dit terwijl deze er ook landelijk is. De formele uitleg van deze organisatie is verbetering van bla, bla,....... Uiteindelijk een van de belangrijkste factoren, zo min mogelijk klachten naar het landelijke meldpunt. Want deze rekent af. Deze organisatie kan weg, wellicht wordt het dan wel vervelend transparant hoe slecht een ziekenhuis presteert, maar scheelt een hoop geld. Kunnen misschien wel 50 mensen voor aan een bed staan waardoor het uiteindelijk weer beter kan. Exacte cijfers heb ik natuurlijk niet, maar het gaat erom of er de wil is om te veranderen hoe pijnlijk ook. Nog een voorbeeld; er is gigantisch verbouwd, enorme ontvangsthal, fantastisch aanzicht maar in de hele ruimte alleen een receptie met apotheek. Hoe duur denk je dat die vierkante meters zijn en zouden ze niet beter besteed kunnen worden? Voor dit soort flaters moeten mensen ontslaan worden, onzin over ander potje moet afgelopen zijn. Ziekenhuizen moeten een management hebben die vertellen hoe het gaat, ook tegen de medisch specialisten. Heb een visie over bv het onafhankelijk worden van die ontzettend dure maatschappen, leidinggeven met lef!!! Tot slot, u sluit af met; denk aan middenstand, woningmarkt en sociaal-culturele voorzieningen. Uiteraard erg belangrijk maar ziekenhuizen hebben te maken met zorg & patienten. Dat is waar het om draait, velen zijn dat vergeten omdat ze met name denken aan alle factoren erom heen. De patient staat niet meer centraal, dat is een van de factoren waarom alles zo duur wordt. De combinatie van zorgverzekeraars en zorginstellingen bevinden zich momenteel in een terminale fase, het is tijd dat ze nu begeleid worden naar hun einde om zo plaats te maken voor een systeem dat bepalend is voor alles en iedereen. Auto's worden beter, rijden zuiniger, hebben minder onderhoud nodig, etc. Natuurlijk kan er medisch gezien ook steeds meer, maar een van de vragen moet dan ook zijn of we genoegen moeten nemen met minder op kleinere afstanden en een wat sobere accomodatie. Als voorbeeld het is fantastisch dat we in Winterswijk terecht kunnen met onze huidaandoeningen, maar als u een aneurysma krijgt sterft u tussen Groenlo en Ruurlo (excuses voor mijn optimisme). Genoeg voor nu, ik kijk uit naar de volgende reactie en vraag me af waarom u zichzelf als slachtoffer ziet.

Als iedereen nu een handtekening zet voor het behoud van het ziekenhuis in Winterswijk heeft de gemeente haar groen licht voor wellicht de benodigde subsidie. Het behoeft geen uitleg wie dat uiteindelijk gaat betalen. Bezint eer ge begint.