Variabele arbeidstijd FOD Financiën

Quoted post

Nemesis

#158 Demotivatie

2013-07-23 11:50

Alweer een zoveelste betutteling ter demotivatie van al wie nog wil werken.

Akkoord dat het systeem van variabele arbeidstijd wordt bekeken en zo nodig aangepast, maar behoudt de essentie en laat iedereen toe flexibel te werken en zijn of haar tijd te beheren op een verantwoorde manier. Geen bezwaar dat een historische anomalie zoals die 6 punten/maand verdwijnt of dat men overgaat naar een meer realistisch (elektronisch) systeem met registratie per minuut chaos aan de prikklok, maar behoudt de meerwaarde van een dag recup voor wie voldoende heeft gewerkt. Laat een flexibel begin en einde van de werkdag toe maar garandeer ook dat er een relevante periode is waarop dat iedereen aanwezig is met het oog op samenwerking en meetings.

Laat iedereen het voordeel (een van de weinige die we nog hebben) van op tijd en stond een dag rust te nemen. Maar bestrijdt tezelfdertijd de onvermijdelijke misbruiken. Vanaf klasse A3 en hoger moet men niet meer prikken maar kan men ook geen recup meer nemen. Jammer voor de velen die hard werken en het spel eerlijk spelen en aldus meer uren kloppen dan nodig. Anderzijds zijn er de nodige "managers" die dit compenseren door zichzelf regelmatig te trakteren op een (dubieuze) dienstopdracht of de nodige dagen (niet te verifiëren) thuiswerk. Ook vinden zij het nodig om de zeldzame dagen dat ze op kantoor zijn te beginnen om 9.00 uur en te eindigen om 16.00 uur. Met de voorgestelde regeling kunnen zij hun werkdagen nog meer "optimaliseren": van 10.00 uur tot 15.00 uur. Niemand vindt het blijkbaar nodig op te treden tegen deze wantoestanden.

Mocht dit een alleenstaande maatregel zijn, dan zou het nog te verwerken zijn, maar samen met het veranderen van de loopbaan en het statuut is dit eens te meer een klap voor wie zijn of haar functie ernstig neemt en nog wil werken. Dat bij de evolutie van de loopbaan rekening wordt gehouden met de capaciteiten en prestaties is logisch en aanvaardbaar, maar de manier waarop het hier wordt uitgewerkt, via de ontwikkelcirkels biedt geen enkele garantie op een eerlijke evaluatie en aldus op een mooie loopbaan. Wie goed staat bij zijn of haar superieur, krijgt makkelijk te halen doelstellingen en goede evaluaties. Mede hierdoor komen ze in pole position bij de formele selectieproeven ter benoeming. Daarenboven worden ze ook nog optimaal voorbereid op deze proeven (inside informatie, exclusieve opleidingen, ...). Aldus krijgen deze happy few een mooie carrière en een snelle doorgroei en wordt vriendjespolitiek in een formeel kader gegoten.

Om een einde te stellen aan de huidige golf van demotivatie bij velen, zijn eenvoudige en duidelijke regels nodig, die correct en consistent worden toegepast en met de nodige marge voor persoonlijke invulling en de gepaste strijd tegen misbruik ervan. Ze dienen voldoende algemeen en transparant te zijn en de nodige flexibiliteit toe te laten, opdat iedereen zijn of haar functie normaal kan uitvoeren en op een objectieve manier zijn of haar loopbaan kan invullen. En aldus niet afhankelijk zijn van een top- en middelmanagement dat dikwijls uitblinkt in onbekwaamheid en corruptie.

Reacties


Gast

#160 Re: Demotivatie

2013-07-23 13:18:23

#158: Nemesis - Demotivatie

Aldus krijgen deze happy few een mooie carrière en een snelle doorgroei en wordt vriendjespolitiek in een formeel kader gegoten.

En aldus niet afhankelijk zijn van een top- en middelmanagement dat dikwijls uitblinkt in onbekwaamheid en corruptie.

Volledig mee akkoord!