Kunstklimaat Brabant


Gast

/ #94

2016-11-11 02:09

Kunst en cultuur vormen al eeuwen een verrijking voor de gehele bevolking. Dat start al bij kunst- en cultuuronderwijs op (muziek)scholen. Maar jong talent moet ook door kunnen groeien en perspectief hebben op een toekomst. En kunstminnaars moeten vertrouwen kunnen hebben in doorgaande leerlijnen die broodnodig zijn om kunst en cultuur blijvend aan te bieden aan de samenleving.
Zowel amateur- als professionele gezelschappen zijn onontbeerlijk in dit traject. Daarvan bestaan er gelukkig nog veel, maar het aantal staat sterk onder druk.
Initiatieven van traditionele, maar zeker ook van innovatieve gezelschappen zijn en waren altijd de motor in het proces van cultuurbehoud en -verrijking.
Wanneer in deze keten geknipt en gekort wordt, zullen kunst en cultuur op den duur meer en meer verdwijnen uit onze samenleving. En nogmaals, kunst en cultuur vormen mede het fundament voor een levendige, tolerante en verbindende samenleving. En natuurlijk, dat kost de samenleving geld. Maar het rijk en de provinciale en gemeentelijke overheden dienen zich te kwijten van hun taak en het gemeenschappelijk belang te dienen.
Ik roep provincie en gemeenten op om een stop te zetten op deze culturele kaalslag die de gehele samenleving zal treffen.
Laat zien dat u daadwerkelijk belang hecht aan een samenleving die mede verbonden wordt door het samen maken, delen en beleven van kunst en cultuur.
Paul Janssen, fotograaf van kunst- en cultuur evenementen in Tilburg en Brabant.